Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Bölcsész alapszakosként mit...

Bölcsész alapszakosként mit tegyek, hogy ne "üres" diplomával lépjek ki az egyetem kapuján? (több lent)

Figyelt kérdés

Nyelvszakon vagyok, és ha belegondolok, hogy erre a szakra korábban valóban okos és nagy műveltségű emberek jártak (Radnóti, Kosztolányi, Babits, hogy párat említsek), egyszerűen nem értem, mi történik mind az oktatással, mind velünk, diákokkal.

Francia szakon vagyok... nekem szerencsére baráti társaság miatt van lehetőségem használni a nyelvet, de a csoporttársaim nagy része fél vagy meg sem tud szólalni. A leadott anyag mennyisége és milyensége vicc (egyrészt kevés, másrészt sokszor úgy érzem, a tanár kedvenc témái áteresztődnek, egy jelentős - egyetemes kultúrához viszont inkább tartozó - tudás pedig fennakad, egyszerűen kiszűrik). Könyveket nem, hogy nem kérnek számon (ha mégis, mindenki tudja, hogy rövidítettekhez folyamadunk), de nem is nagyon ajánlanak.

Én értem, hogy úgy a legegyszerűbb elvégezni a szakot, ha csinálom, amit mondanak, teljesítem, ami a követelményben van, de az utóbbi időben nem egyszer jutott eszembe, hogy ha valaki feltenne nekem egy francia kultúrával kapcsolatos kérdést, vajon tudnék rá válaszolni? Mert órám az volt rá..

Emiatt szégyellem magam (félreértés ne essék, mindez, amit fentebb leírtam, bár "stréberségnek" tűnhet, általánosságban ugyanolyan demotivált vagyok, mint mindenki más... annyi a különbség, hogy szeretnék változtatni, mert nem tartom az egészet hülyeségnek, nem mondom, hogy "Mikor fogom én ennek hasznát venni?!", stb.), de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá a diplomám "értékessé" tételéhez... és most nem a munkaerőpiaci értékére célzok, hanem az önmagában vett értékére.

Dolgozzak ki egy rendszert, vegyem át, pl. irodalom terén a klasszikusokat, a "top" műveket, vagy olvassak, amihez épp kedvem van, vagy...?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

2022. febr. 3. 09:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Én a Debreceni Egyetemen tanultam anglisztikát és most végeztem ebben a félévben. Egy barátom minorka francia (romanisztika) volt, a nyelvszakok elég hasonlóak. A tananyag szerintem könnyű, ha rendesen átolvasod és jegyzetelsz. Még tanulni sem kell sokat, max kijelölgeted a lényeget. Nekem első évben nagyon rossz jegyeim voltak, mert gyenge alapszintű tudással mentem. Szóval az anyag könnyű, a nyelvi órák nehezebbek. Annak ellenére, hogy tőmondatban írtam angolul mégis jobb jegyeket kaptam a többségnél, mert ők nehezen boldogultak az elvont irodalmi órákkal, történelemmel, politikával, választási rendszerrel, még nekem ezek könnyen mentek. Ha tájékozott ember vagy nem lesz megerőltető. Más kérdés, hogy kulturális elmélettel szart se érsz a való életben, egyedül az alapműveltséged lesz szélesebb.

A közösséget érdekkapcsolatok kötötték össze, a tanárok ki nem állhatták a "sima" alapszakosokat, csak az MA-sokkal haverkodtak, így ilyen szempontból piszok nehéz volt kapcsolatokat kiépíteni, ami ugye az álláskereséshez elengedhetetlen. A tanárisokról ne is beszéljünk, róluk mindenki mindig elfeljtkezett, hogy egyáltalán léteznek. Francián annyival jobb, hogy oda kevesebb ember jár. Ahol kevesen vannak mindig jobb a közösség.

Nagyon sokat romlott az önbizalmam az utóbbi három évben, pedig jó tanuló voltam. De soha semmilyen pozitív visszajelzést nem kaptam, mindig csak a hibáim emelték ki. A kiközösítés is rosszul esett. Ha például nem jársz el iszogatni rendszeresen egy csomó jelentős infóról lemaradsz. A tanárok ott árulják el a vizsgakérdéseket például sokszor. Én azért nem tudtam hamarabb diplomázni, mert elfelejtettem leadni egy papírt és megcsinálni a tűzvédelmet. Erősen elméleti oktatás, semmi gyakorlati haszonnal. Kétlem, hogy jó állást tudnék ezzel találni, mert maximum valami irodai rabszolgának vagy ügyfélkapcsolati munkatársnak mehetnék el, ami a kialakult szorongásom miatt nem annyira opció.

Ezt csak azért írtam le, mert a francia tanterve is hasonlóan épül. Ezekkel a szakokkal csak "kényelmetlen" munkát lehet szerezni, tényleg kimondottan "üres" diploma. Alapszakos bölcsész végzettséggel nyilván nem lehet szakmába illő gyakorlatot becsempészni (nagyon max. újságíró, műkritikus, fordító). Még kapcsolatokat se lehet kiépíteni, mert vagy nagyon idióták a szaktársaid, vagy fellengzősek, a tanárok is ignorálják azokat, akik nem esnek ki a padból minden szemináriumon. Sokan azért jönnek nyelvszakra, mert nincs konkrét szakmai ötletük, de ezzel csak még jobban elcseszik a lehetőségeiket szerintem. 20%, ha tud mit kezdeni a papírjával egy SSC-ben. Nem mondom, hogy franciával nem lehetsz marketinges, vagy sikeres kreatív igazgató, de ahhoz nagyon talpraesettnek kell lenni és magabiztosnak, jó kapcsolatokkal - pont ezeket a tulajdonságokat veszi el tőled az egyetem. A tanárokat sem érdekli, el tudsz-e helyezkedni ilyen szakokkal; az a lényeg, hogy ameddig erre a szakra sokan járnak, nekik addig lesz munkájuk. Mondjuk logikus, nyilván nem érzelmi és tetszési alapon kéne döntéseket hozni.

A francia amúgy pont, hogy sokat érő nyelv például diplomáciával.

2022. febr. 3. 14:04
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
* minorja, hopsz, elírtam 💩
2022. febr. 3. 14:06
 13/17 anonim ***** válasza:
87%

Menj ki Franciaországba Erasmussal és tanulj meg rendesen franciául. Nézz francia filmeket rendszeresen, francia youtube videókat, és olvass francia újságot minden nap. Olvass modern francia regényeket eredetiben.

És jelentkezz mellette valami gazdasági szakra, például nemzetközi gazdálkodásra, hogy meg is tudj valamiből élni.

2022. febr. 3. 14:34
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

végigolvashatod a francia klasszikusokat, ha ettől számodra nagyobb eszmei értékkel rendelkezik majd a diplomád. magában egy nyelvszaknak piaci értéke elvétve van, de ezt gondolom te is tudod. sajnos a klasszikus-olvasó maratontól se lesz nagyobb értelmiségi érzése az embernek, aki nincs benne, azt nem érdekli ígyseúgyse, aki meg benne van, az tudja, hogy kevés kivétellel gyalázatos a felhozatal leendő nyelvszakos diplomásokból. (és most nem viccelek, gimi mellett, mert ugye csak két nyelvet lehet tanulni, anyám elintézte nekem, hogy bejárhassak a délutáni egyetemi órákra, csak üldögélni a sarokban és hallgatni a nyelvet, de anyám is franciás, ismerik őt, ezért általában az órai munkában is részt vehettem... aztán mindenki engem dicsért anyámnak, hogy a kislány milyen ügyes, jó, a nyelvtana pontatlan, de tud összetett mondatot írni, egyeztet alanyt és állítmányt, és ha az a kérdés, hogy milyen színű az alma, nem az lesz a válasz, hogy huszonnégy. nem volt nagy konkurenciám.)

ha francia kultúrával szeretnél ismerkedni amolyan normál emberi stílusban, ajánlom a megyédhez tartozó alliance francaiset, vagy az institut francaiset budapesten. ott elég változatos és érdekes programok vannak, valódi francia kapcsolatokkal.

2022. febr. 3. 20:03
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Én német szakon végeztem, nálunk is volt olyan tanár, aki folyamatosan alázta az embereket, hogy nem tudnak németül, nem valók ide, stb.

Én a Károlira jartam.

2022. febr. 5. 13:13
 16/17 anonim ***** válasza:
79%
Evs, Erasmus
2022. febr. 5. 19:25
 17/17 anonim ***** válasza:
Mi lett veled azóta? El tudtál helyezkedni? Szerintem sem elég amúgy egy nyelvszakos tudása a korrepetáláshoz, hiszen én is anno tapasztalt tanárhoz mentem mert benne bíztam csak meg. Amúgy én is erre a szakra jártam, csak kiiratkoztam.
2023. márc. 25. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!