Anyam erőlteti a továbbtanulást, mit tegyek? Több lent
Most vagyok végzős szakközépiskolás, és nem szeretnék menni egyetemre mert feleslegesnek érzem illetve nem szeretek tanulni. 5 év szakközép alatt végig kettes voltam matekból, az is éppen, hogy meglett. Jelenleg is imádkozom hogy ne bukjak meg, most, félévkor egyes lettem. Járok és mindig is jártam különtanárhoz, ott elég jól megértettem de az iskolában már elfelejtem, valamint az alap, könnyű feladatok sem mennek, mindig is rossz voltam belőle, esélyes, hogy diszkalkuliám van, viszont már nem tudok felmentést szerezni mivel túl későn lett beadva a kérvény rá, így végzősként….humán beállítottságú vagyok, a nyelvek jól mennek, van is felsőfokú angol nyelvvizsgám. Jelenleg közgazdasági suliba járok, az elmélet érdekel es foglalkoztat viszont a gazdasági számítások mar nehezemre esnek, ami egyetemen ugye mégnagyobb nehézséget okozna, ha felvennének (akár önköltségesre, szüleim fizetnék)
Én szívesebben mennék el OKJ-ra, mint egyetemre, és hamarabb állnék munkába, keresnék pénzt. Sokan mondják hogy diplomával sokkal jobban lehet keresni de ügyvéd és orvos stb nem leszek, vannak haszontalan szakok is, a gazdaság a matek miatt meg kilőve…bölcsész szak menne szerintem, érdekel is viszonylag, de azzal sem lehet túl jól keresni, úgy hallom.
Lenne még egy olyan lehetőségem, hogy anyukám bátyjának van egy saját vállalkozása ami elég jól megy, vele nagyon jóban vagyok és ő mondta, hogy ha nem tanulok tovább, szívesen lát, mert neki nincsenek gyerekei, rám szinte lányaként tekint és be tud tanítani, persze, hasznomra válna az egyetemi tudás, még, ha a papírt nem is várja el.
Anyám azt gondolja hogy a diploma teszi az embert, muszáj szereznem és majd később dolgoznék, kiakad ha azt mondom, nem akarok egyetemre menni de én nem akarok annyi évet tanulni még illetve beilleszkedési gondaim is vannak.
Ti melyiket választanátok? OKJ, majd munka / erőltessem az egyetemet / maradjak a családi vállalkozásnál?
Az OKJ képzés pénzügyi ügyintéző lenne, bár itt is kétségeim vannak a matek miatt, de hasznos és valószínűleg könnyebb, mint egy egyetem…
Az OKJ szerintem egyáltalán nem éri meg.
Az egyetemnek lehet, hogy most nem látod hasznát, de 10-15 év múlva talán nagyon is hátrányodra lesz a HIÁNYA. Akkor pedig sokkal nehezebb lenne, mint most.
Ha nem megy a matek, ne erőltesd. Akkor válassz olyan szakot, ahova nem kell. Azt mondod, nyelvből jó vagy, dolgozz rá arra! Nem kell feltétlenül bölcsész irányba gondolkozni.
RENGETEG szak van, biztos találnál olyat, ami a kedvedre való, és nem is büfészak. Akár duális képzést is választhatsz.
Főleg, ha mondjuk nagybátyádnál dolgozhatnál, akkor igazából mindegy, mit végzel el, csak legyen valamid, mert igen, a hiánya számíthat akkor is, ha nem abban a szakmában helyezkedsz el.
Egy alapképzés nem nagy cucc, mesterre menned meg abszolút nem kell.
Olyat válassz, ami NEKED tetszik, ne anyád erőltessen rád valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!