Mennyi szabadideje van egy orvosnak? Orvos, vagy gyógyszerész?
Kezdetben biztosan GYTKra akartam menni, viszont sokkal jobban elkezdett érdekelni az emberi test, annak szövetei és működése. Néha már fanatikus vagyok. Ezek után mindenképp orvos szerettem volna lenni. Érdekel a tudomány, nem undorodok a szagoktól, látványtól, szeretnék betegekkel foglalkozni. A szívem egyértelműen az orvosi mellett áll ki, ám az agyam felvetett egy nagyon fontos kérdést, ami nem hagy nyugodni. Ez a munkán kívüli élettel kapcsolatos. Gyógyszerészként biztos lenne szabadidőm barátokra, családra, hobbikra és nem utolsó sorban magamra. Orvosként viszont mennyi ideje van az embernek? Nem a hallgatói évekre gondolok, és nem is a jelenlegi koronavírus által felborított helyzetre. Normál esetben mennyit kell dolgoznia egy orvosnak? Esetleg meg van adva heti/havi x óra? Van mellette idő kapcsolatokra? (Meg van adva minimális évi munkanap vagy max szabadnapok száma?) Természetesen állami kórházakról beszélek. Rezidensek felől is érdeklődök, nekik hogy áll ez?
Ne értsen félre senki, nem a munkát akarom megspórolni, csak igyekszek a jövőbe gondolni. Most kell utat választanom. Tegyük fel, gyógyszerészre megyek, és el is végzem, majd 40 évesen arra gondolok, hogy basszus, de szerettem volna orvos lenni! A kérdésemmel pedig a másik oldalra keresek választ. Ha esetleg az derül ki számomra, hogy túl sok időt vesz el a munka, akkor meg mondjuk 60 évesen törhetem azon a fejem, hogy basszus, alig volt szociális életem a munkámon kívül.
Próbálok mérlegelni a 2 oldal között.
Szia! Én is a két szak között vacilláltam. Végül az orvosi mellett döntöttem, mert ezt szeretném csinálni minden áron. Hogy mi lesz később? Nem tudom. Szerintem nem könnyű úgy sem leélni az életet, hogy később már gyógyszerész vagy, de fúrja az oldalad a tudat, hogy esélyt se adtál az álmodnak, hogy te megpróbálod. Viszont nyílván, ha én is elkezdek agyalni meg számolgatni, hogy “Na akkor hány év leszek mire családot alapíthatok?” , vagy “ Megéri majd agyon dolgoznom magam rezidensként aztán majd később mi lesz…..?”
Erre csak te magad fogod tudni a választ, hogy melyiket szeretnéd jobban, mert mások lehet teljesen mást tartanak fontosnak, más az értékrendjük.
Nekem is volt egy pillanat, hogy ahh megyek inkább gyógyszerészetire, hisz ott nem kell majd éjszakázni, több lesz a szabadidő.. de végül felesleges volt ezen agyalnom.. mindig is orvos akartam lenni.
Akárhogy is döntesz, nem hozol rossz döntést, mind a kettő szép szakma. :) További sok sikert kívánok neked!
#1 igen, erre is gondoltam. Talán a sebészet tetszene, de jelenleg csak dobálózni tudok a szavakkal. Az ügyelés egyébként hogy működik? Bármilyen orvost befognak rá? Nem vagyok tisztában a jelenséggel.
2# köszönöm, neked is sok sikert!:) Nekem sosem volt ez az álmom, csak nagyon megtetszett ez a tudomány és kifejezetten érdekel. A családalapításos dolgok valóban mégnehezebbé teszik a kérdést. Jelenlegi álláspontom szerint nekem elég, ha van magánéletre is megfelelő mennyiségű időm.
Gondolkodtam azon is, hogy mondjuk egy sebész idővel elveszítheti az alkalmasságát, hogy műtsön, míg egy gyógyszerész a patikában talán bármeddig képes dolgozi, emellett extrémebb hobbikat is megengedhet magának. Az orvos szakma mellett el kell kötelezned magad egy életre, gyógyszerészként szerintem kevésbé kötött az ember felnőtt éveiben. Qva nehéz döntés ez, szerintem évekig kétely lesz bennem, bárhogy is döntök. Köszönöm a segítségeket, tárt karokkal várom az újabb válaszokat!:)
"Talán a sebészet tetszene"
Majd eldől egyetemen, úgyis vannak klinikai gyakorlatok, ahol megismerkedhetsz közelebbről a szakirányokkal! Legtöbb medika/medikus felvételikor még nem szokta tudni, hogy milyen orvos szeretne lenni.
"Az ügyelés egyébként hogy működik? Bármilyen orvost befognak rá?"
Az ügyeletnek az a lényege, hogy folyamatosan legyen orvosi ellátása a sürgős eseteknek. Hétköznap napközben folyik ugye a sima betegellátás. Fáj napok óta a füled, elmész a fülorrgégészetre, ott megnézik mi újság. Viszont ha vasárnap hajnalban csillapíthatatlan orrvérzésed van, akkor neked ott rögtön kell fülorrgégész. Ilyenkor az ügyeletes fülorrgégész fog ellátni.
Jóformán minden szakiránynak van ügyelete. De van olyan fajta ügyelet is, hogy személyesen nem kell bent lenned, de ha a kórházból telefonálnak, hogy szükség van ilyen szakirányú orvosra, akkor azonnal be kell menned.
#4 Igen, én is így gondoltam, hogy majd eldől, ha esetleg arra megyek - lehet nem fogslmaztam egyértelműen.
Az ügyeléssel kapcsolatban pedig köszönöm a felvilágosítást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!