Igaza volt Balázséknak?
Most hallgattam a Rádió1-en őket és éppen erről volt szó, a továbbtanulásról.
Az volt a lényege hogy "jobb egy jó szakmunkás mint egy rossz diplomás".
Magyarán sok szülő rá akarja erőltetni a gyerekére hogy valami jobb gimibe járjon, egyrészt mert ettől úgy érzi felsőbbrendű mert nevesebb gimibe jár másrészt mert úgy érzi hogy egy vidéki gimibe vagy szakmunkásba senki sem lesz a gyerekből. Holott lehet a szakmunkást végig járná kitűnp tanulóként a gimiben meg bukdácsolna.
Egyet értesz velük?
1-es egy full idióta, szokás szerint. Az ilyen primitív barmok nem olvasnak könyvet, nem járnak színházba, nem olvasnak újságot (vigyázat! Bölcsészek írják!), nem néznek Netflixet (vigyázat! ebben is bölcsészek írják a forgatókönyveket, szakértik a történelmi korszakokat stb.), nem néznek tévét max. a Maunika Showt (ja a Maunika is bölcsész, oops…).
Beszarok ezen a “mérnök vs. bölcsész” szarakodáson àllandóan, komolyan.
Olyan szempontból nem lehet általánosítani, hogy vannak olyan szakmák amit csak diplomával lehet csinálni és vice versa. Viszont az elmúlt hónapok kifizetéseit nézve ha most állnék pályaválasztás előtt fixen klímaszerelő, tapétás, vagy ilyesmi lennék.
Elkezdtünk egy fürdőszoba-felújítást. A 4 tagú brigád egész nap kakaóscsigát majszolt, kávézott, feltörték a csempét, kiszedték a kádat, majd közölték, hogy a megálmodott fürdőszobát nem tudják megcsinálni, mert útban van a vízvezeték.
A klímaszerelő szolid harminchatezres óradíjjal csinálta meg a légkondit.
Két kisebb szoba tapétázására és a nappali fehérre festésére kaptunk ajánlatot 400.000 forintért. HE?? Megvettem a festéket és a konyhát, nappalit, étkezőt kisfestettem magamnak. Tapétával viszont soha nem volt dolgom, így azt muszáj voltam megcsináltatni.
Apum lakásába kijött a konvektorszerelő légtelenítésre. A 10 perces munkáért 50 ezer ütötte a markát.
Szóval tanulni jó dolog. Lehet a szakmunkát is magas fokon űzni és bitang jól megélni belőle. Inkább a szülők azok, akik a saját nem teljesített vágyaikat akarják ráerőltetni a gyerekre, mint a csili-vili gimnázium vagy az egyetemi diploma.
Üdv,
Végzős joghallgató, ügyvédi irodában nettó 200-ért.
A kérdés még a leírás nem egyezik. Gimiben kettes tud jobb lenni, mint szakmunkásban az ötös. Sőt szerintem általában többet ér.
De egy rossz diplomás nem ér semmit, míg egy jó szakmunkás igen. Csak középiskola szintén nem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!