PTE-TTK vagy ELTE-TTK biológia szak?
Sziasztok!
Ezen két egyetem között gondolkodom és abban szeretnék segítséget kérni Tőletek, hogy pro-kontra felsorolás álltal, mondjátok el mi a véleményetek az adott egyetemnek ezen szak képzésérő (oktatók, oktatás, diákélet, kollégium, programok, msc képzések, kutatási lehetőség). Tudom hogy a Szegeden nagyon jó a képzés, csak nagyon messze van tőlem, de ha ezek közül bármelyik jónak bizonyul, akkor inkább azokat jelölném meg.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Egészen biztos vagy a biológia szakban? A biológia alapszakkal az a probléma, hogy az országban gyakorlatilag tömegképzésnek számít, s ehhez képest az elhelyezkedés esélyei nagyon rosszak. Most megnéztem a felvi-n: tavaly 598-an kezdték meg a tanulmányaikat ezen a szakon az országban. Az alapdiploma szinte semmit nem ér, így a végzettek többsége csak szakmán kívül tud elhelyezkedni. Ez egy tipikus munkanélküli-képző. Még a rá épülő biológus mesterképzés is félig az, amely tavaly 202 hallgatóval indult el az országban. Ennek a biológus-tömegnek is legjobb esetben csak a fele talál végzés után szakmai állást. A többiek koppannak. Elhasználtak 10 állami félévet, végiggürizték az egyetemet, s ott állnak álláshely nélkül. Lehet álmodozni, mert ez valóban szép pálya, de a munkaerőpiac kegyetlen valóságával végzés után mindenki szembesül. Ha nem hiszel nekem, keress rá egy internetes állásportálon, hány biológust keresnek most éppen, s a meghirdetett állások közül hányhoz fogadnak frissen végzetteket, szakmai tapasztalat nélkül.
Egyszóval biológia alapszakra jelentkezni rizikós válaszás. Ha annyira jól tanulsz, hogy bekerülhetsz abba a 30%-ba, aki továbbléphet a mesterképésre, és azt is sikerrrel elvégzed, akkor lehet talán maximum 50% esélyed a szakmán belüli elhelyezkedésre. (Valószínűleg annyi sem.) S ha nem találsz szakmai állást, szakmai tapasztalatot sem szerzel, amivel növelhetnéd az álláshoz jutásod esélyeit. Permanensen szakmán kívül ragadhatsz, s az elvesztegetett 5 évedet utólag senki nem fogja visszaadni neked. A könyörtelen valóság az, hogy az országban messze nincs szükség évente 200 biológusra.
3-as válaszoló
Igen, néha megijedek, amikor sokat hallom hogy mennyire nem lehet vele elhelyezkedni, pedig tényleg nagyon érdekelne engem.
4-es válaszoló
Matekból jó vagyok és szeretem is, bioinformatikáról én is hallottam és tetszik is, msc-ként gondoltam ezt választanám.
6-os válaszoló
Igen igazad van és van más opció is amit választanék: orvosi, gyógytornász, gyógypedagógia (igen erről hallottam hogy sajnos nagyon alul vannak fizetve), amúgy mindegyik érdekelne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!