Kommunikáció és média vagy szociológia szak?
Tokmind1, egyikkel se fogsz semmire menni az eletben. 4 ev semmitteves, vegezell el inkabb 4 okj-s tanfolyamot.
2022. jan. 15. 11:01
HA jó vagy matekból, akkor szociológia, és utána elte survey statisztika mesterszak. Közben meg piackutatónál vagy multi piackutató egységénél gyakornok.
Korunk egyik legjobb szakmája.
2022. jan. 15. 12:31
3/11 A kérdező kommentje:
2# ez itt a bibi ugyanis nem vagyok kifejezetten rossz matekból, olyan 3-4es szoktam lenni, de nagyon nem szeretem. Csak a statisztika tart vissza a szoctól:(
Akkor az tartson is vissza, mert a szociológia lényege a statisztika. 👀
2022. jan. 15. 13:44
Erre sajnos nehéz mit mondani. :( Ha első diplomának szeretnéd, akkor valóban nehéz dolgod lesz a későbbiekben boldogulni valamelyikkel más nélkül. A szociológiában nagy potenciál van egyébként, de azt kiaknázni nagyon kell a matek, tapasztalataim szerint. Kommunikáció és média szakot én személy szerint csak akkor csinálnék, ha konkrét tervem lenne vele (egy barátom végzett ilyen szakon, de ott elsősorban a családi vállalkozás tevékenységi körének bővítése reklámtevékenységekre adta az alapötletet, így kvázi megvolt a munkahelye vele). A szociológia szerintem jobb választás. Ha tudnál mellette statisztikával, elemzésekkel foglalkozni, akkor kifejezetten jó lenne, de egyébként úgy gondolom, hogy így is van benne lehetőség, talán valamivel több, mint a másik szakban.
2022. jan. 15. 13:47
6/11 A kérdező kommentje:
Eddig pedig azt hittem a kommunikációnak nagyobb értelme van. Mindig sokan jelentkeznek rá és nehéz bekerülni, úgyhogy azt hittem azzal könnyebb elhelyezkedni. Az a "baj", hogy mivel emeltezni társadalomismeretből fogok, ezért így leszűkül a választható szakok száma.:(
Annyi biztos, hogy nem szeretnék egész életemben egy monitor előtt ülni, ezért gondoltam először a kommot, h mondjuk valami reklámcégnél el tudnék helyezkedni. De ahhoz meg kellene valamilyen kapcsolat gondolom.
Ha nem jön be, legfeljebb utólag szintemelőzöl másból.
2022. jan. 16. 14:29
Ha nem vagy jó matekból, és már most kifejezetten ellene vagy a statisztikának, akkor felejtsd el a szociológiát, de azonnal, mert hiába ad a statisztika mellett színes tudást stb (igenis jó szak), tényleg ahogy érvényesülni lehet vele, az az utolsó multik meg olyacn cégek, szervezetek, ahil kőkemény elemzéseket várnak.
Üdv,
egy egy a kérdésed alapján hasonló gondolkozású volt szociológus hallgató.
(Azóta már váltottam szakot).
2022. jan. 18. 16:14
9/11 A kérdező kommentje:
Hát, ezek elszomorító válaszok, de legalább időben kiderült számomra, hogy nem jó úton járok. Mindenkinek köszönöm a segítséget!
#8 Megkérdezhetem esetleg, hogy milyen szakra váltottál? És könnyű volt váltani?
10/11 anonim válasza:
Nyugodtan válaszd a szociológiát! A kommunikáció és média is társadalomtudomány, azonban a szociológia komplexebb ismereteket ad. Továbbá a szociológiával több területre is lehet specializálódni, mint pl. a médiaszociológia. Egyébként rengeteg helyre lehet menni vele. Tudsz menni versenyszférába HR területre, tv-hez, újságírás,stb... Tudsz menni állami szektor, mint pl. Gyámügy, gyermekvédelem, KSH, minisztérium és a lista elég hosszú! Amennyiben komolyan gondolod elég magas szintet eltudsz érni a szociológiában. Széchenyi díjas szociológusok vannak, Széchenyi díjas kommunikáció és médiaszakemberről még nem hallottam. :) Mondjuk Bsc komm-ról tudsz menni Ma szocra. Azért is ajánlom, mert magasabb fizetési besorolásba kerülsz, és egyes munkahelyek megkövetelik a diploma meglétét. Aki azt tanácsolja, hogy OKJ-t végezz inkább, annak is jót tett volna egy szociológia képzés az ELTE-n. Mivel fogalma sincs a világról és a benne végbemenő folyamatokról. Egyébként 2020 szeptemberétől megszűnt az OKJ! :) Amennyiben kevesebb a pontod, akkor próbáld meg a Szociális munkát! Nem bánod meg. Jó kaland, egyetemista leszel és mellette tudsz dolgozni és nagyon sokat tanulsz, kutatsz, terepen vagy, tapasztalsz. A főváros több lehetőséget tud a számodra biztosítani, amennyiben a vidéki mélyszegénysegből próbálsz kitörni. Egyébként a TáTK-n nagyon kedvesek az oktatók! ;) Ne feledd az lehetsz, aki csak akarsz és ne hagyd, hogy megfertőzzönek a fröcsögő emberek. Kövesd az álmaid! Üdvözlettel egy munkavállalási és pályaorientációs tanácsadó! (Szocos) Hajrá! :)
2022. jan. 27. 22:53
Kapcsolódó kérdések: