Ezeket a szakokat érdemes egyáltalán tanulni? Érdemes belevágni akármelyikbe?
Csak kérdezem, nem akarok ilyenekre menni, megvannak a terveim. De láttok ezekben fantáziát? Olyan szakokra gondolok mint a média kommunikáció, szociológia, csillagász, fizikus, anglisztika stb. szakok. Azt veszem észre hogy azok akik elvégzik ezeket a szakokat nem tudnak vele elhelyezkedni, sőt mi több nincs is rájuk igény. Ennyi erővel többet érnének egy sima szakmunkásképzővel, okjval, vagy akármivel ami 2-3 év alatt letehető és már állhat is velük munkába. Vagy ha jól sejtem az már túl büdös lenne nekik. Olvastam néhányszor itt olyan kérdéseket hogy pl autószerelést nem tanulna x illető mert az apja azt mondta hogy ha a kocsi sárvédő alá bemászik rámegy a fejére a homok. Kicsit ezt primitív gondolkodásnak nézem. Inkább azt mondanám hogy túl lusták az emberek kicsit is bepiszkolni a kezüket.
Államiban is időpocsékolásnak érzem ezeket a szakokat, nem hogy fizetősben. Van egy ismerősöm aki szociológiára ment az ELTÉre, ráadásul fizetősre, egyszóval jól a zsebébe kell nyúlnia hogy megkapja a papírját. A múltkor találkoztam vele, azt mondta most valami tanfolyamot keres, nem tudja milyet, de keres. Aztán go külföld. Mondom király, akkor nagyon sokra fogja vinni az életben. De állítom hogy egy szeget nem vert még be a falba soha életében.
20/F
Nem látod teljesen jól a dolgot. Persze a komédia meg a szociológia büfészak, ahogy az anglisztika is, de a fizika az kőkemény természettudományos képzés az egyik legjobb kezdőfizetéssel. Az speciel olyan amire csak az mondja hogy büfészak, akinek totál lövése sincs arról, hogy milyen kemény is azt elvégezni. Egyébként nem vagyok fizikus, mérnök vagyok, de tudom, hogy milyen kemény.
Abban igazad van hogy a fent említett szakokért én sem fizetnék.. de nem azon múlik hogy ki mire fogja vinni az életben, hogy kimegy-e külföldre vagy nem. Az hogy ki akar menni elég jó dolog, és valószínűleg ha bármely tőlünk nyugatabbra fekvő országba megy akkor még a mosogatással is többet fog keresni mint te, vagy én.
Legyen hozzá szerencsétek. Bár szerintem nagyon is igazam van. NAgyon nehéz ezekkel a szakokkal elhelyezkedni, legyen az akár mérnöki is. A csillagászat meg eleve nevetséges, legfeljebb alkalmazotti beosztást érhet el az illető. Csicskázni meg épeszű ember nem fog.
De nem szemrehányást akarok tenni, van akit ez a szakirány fog meg.
Első válaszoló bocsi, de nem értek egyet veled.
Szerintem a kérdező által felsorolt szakok közül egyik sem büfé (kivéve talán a komédiát, de az is attól függ, hogy hol csinálod).
Mind szociológusra, mind nyelvészre szükség van, ha nem tud vele elhelyezkedni, akkor valószínűleg nem volt elég kitartó, vagy nem érdekli ez a szakma annyira. A szociológusok csinálják az társadalmi statisztikák nagy részét, ezzel el lehet menni akár az önkormányzathoz, akár a különböző intézetekhez. Az anglisztikás meg mehet pl. tolmácsnak, szakfordítónak, ezekkel jól is lehet keresni. Esetleg tanárnak is mehet, ha van hozzá kedve, a tanárok közül meg a nyelvtanároknak a legjobb a dolguk, mert a nyelvvizsga felkészítésre, korrepetációra mindig van igény, így magán úton is kereshet pénz.
Ettől függetlenül valóban túl sok diplomást képzünk, nagyon kevés a szakmunkás, tehát én mindenképp lecsökkenteném az egyetemi férőhelyeket elég sok helyen, és meg is szüntetnék egy pár főiskolát.
A csillagászt és fizikát vedd ki a sorból, mert a média kommunikáció, szociológia, stb. nem méltók még arra sem, hogy két gyönyörűséggel egy sorban szerepeljen!
Fizikusként, csillagászként igenis hogy el lehet helyezkedni, persze külföldön sokkal jobb körülmények közepette.
A többi, melyeket írtad az valóban két darab nullával egyenlő itthon is, de külföldön is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!