Pszichológia szakosok! Tudnátok segíteni?
Végzős gimnazista vagyok, és nemsokára el kellene döntenem milyen szakokat jelöljek meg a felvételinél. Az egyik amin nagyon gondolkodom a pszichológia, ezért örülnék ha tudnátok mesélni kicsit. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyire sok biológia szükséges hozzá, illetve hogy milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak az alapképzés elvégzése után. Valamint még egy kérdés, az alapképzés elég vagy semmit sem ér ha nem tanulok tovább mesterképzésen?
Előre is köszi a segítséget🥰
#10: Nyilván én sem gondolom, hogy ha valaki pszichológiai magánrendelést nyit, akkor rögtön az első félévben biztosan betelik a naptára páciensekkel. Ahhoz, hogy valakinek jó híre menjen, lehet, hogy el kell telnie akár 5 évnek is. Onnantól lesz csak betelve a naptára, ha az alatt az 5 év alatt jól csinálja a dolgát. A jó hírt a javuló állapotú, elégedett páciensek terjesztik. Az emberek elsősorban egymásnak hisznek, és nem egy szépen kialakított web oldalnak, amelyen egy pszichológus hölgy biztatóan mosolyog. Mindenki tisztában van azzal, hogy nem attól lesz jó választás egy pszichológus, hogy milyen mutatós web oldalt csináltatott magának, vagy hol és milyen jelszavakkal hirdeti magát. Különösen a pszichológus-választásban működik a "suttogó propaganda", hiszen az ilyesmi mindenképpen megelőlegezett bizalmat kíván. Az emberekben ott a félelem és a kétség, különösen ha életükben először fordul meg a terápia a fejükben, amelyet eloszlatni például egy jó ismerős tud csak igazán, aki elmondja nekik, hogy X pszichológus az unokahugának milyen nagy segítség volt, amikor depresszióval küszködött. Egy ilyen hír óriásit nyom a latban.
De ha belegondolsz, hasonló a helyzet akkor is, ha valaki fodrászatot, éttermet, kozmetikai szalont, masszázsszalont, cukrászatot vagy fogászati rendelőt nyit. Gondolom, te sem azt a fogászt választanád elsőnek, amikor fáj a fogad, aki a múlt héten nyitott rendelőt, és egy ismerősöd sem tud róla semmit. S gondolom, te sem szívesen hívnád meg a barátaidat egy frissen nyílt étterembe, amelyről nem tudod, mennyire jól főznek. A honlapra kitett étlapból nem derül ki az ételek minősége. Onnantól fog jól menni az étteremnek, hogyha néhányan kipróbálják és elkezdik másoknak dícsérni. Nem könnyű az indulás, s lehet, hogy a vállalkozás első 1-2 éve kicsit döcögősen megy, kevés lesz a kezdeti bevétel, amit át kell hidalni; s ha van valakinek főállása a magánrendelés mellett, ez azért nem teljesen lehetetlen. Persze tudom, hogy mindenkinek fiatalon kellene a pénz, de itt türelem és állhatatosság szükséges, hogy a szakember a jó hírnevet a munkájával kiérdemelje, feltéve, ha ez a tehetségessége révén lehetséges is. Ha sikerül, onnantól viszont végképp nem lesz gond felszínen maradni. Ez egy lassan beérő gyümölcs sajnos.
Szóval én sem azt állítom, hogy az általad említett, 40 km-es körzeten belül praktizáló 40 pszichológusnak kivétel nélkül szép karrierje lesz. Épp ellenkezőleg: van, akinek nem jön össze ez a pálya; csupán azt állítom, hogy ez elsősorban a tehetségen és a lelkiismeretességen múlik. Akinek ez a kettő nincs meg, az jó eséllyel kínlódni fog. (Én is jártam olyan pszichológushoz, hogy álmaimban ne jöjjön elő: többet ártott, mint használt.) Bizony lesz, aki pár év alatt a pszichológiai magánrendelésbe belebukik, mint szinte minden pályán a magánszektorban. Mindig vannak vesztesek. De egészen biztosan olyan is lesz, akinek nagyon jól összejönnek a dolgok.
Hogy konkrétabb tényekkel alátámasszam az érveimet: én egy nagyvárosban élek, s azt tapasztaltam meg, hogy az itteni klinikai pszichológusok kb. feléhez permanensen lehetetlen bejutni. Az elmúlt 10 évben többször is hívtam őket, s ők ilyenkor mindig azt mondták, hogy be vannak telve, nincs szabad kapacitásuk, még ígérni sem tudnak semmit. Az a fiatal pszichológus, akihez itt először járni kezdtem, a terápia évei alatt vált sikeressé és jól ismertté. Később már valószínűleg hozzá sem tudtam volna bejutni. Egyszóval igenis vannak nagyon sikeres pszichológusok, s fiatalon is nyitva áll az út a siker felé, ha valaki egyszerre lelkiismeretes és tehetséges. De az is igaz, hogy ennek híján simán bele lehet bukni; sőt, biztos vannak néhányan olyanok is, akik méltánytalanul buknak el. Ebben a szakmában ugyanolyan kegyetlen farkastörvények működnek, mint más szolgáltató szakmákban.
Fiatal 30-as nő vagyok, én pont az tapasztalom, hogy a korosztályom és a fiatalabbak igen szívesen és egyre inkább költenek pszichológusra, mert ez nem csak depressziós nagyon szétcsúszott embereknek kell. A testi egészségünk mellé a lelki is ugyanígy számít, olyan ez már kb. mint anno mikor bejöttek a kondi meg aerobik órák. Rengetegen akár skypeon veszik igénybe a dolgot, így pl. a külföldön, erdőben élők, időhiányos kisgyerekesek is simán hozzáférnek és élnek vele.
Pont nem kellene temetni a dolgot, mert egyre tudatosabban állnak ehhez az emberek és már egyre kevésbé a motiváló idézeteket posztoló semmiféle képzettséggel nem rendelkező emberkéktől várják azt, hogy az ép testükben ép legyen a lélek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!