Pszichológia szakosok! Tudnátok segíteni?
Végzős gimnazista vagyok, és nemsokára el kellene döntenem milyen szakokat jelöljek meg a felvételinél. Az egyik amin nagyon gondolkodom a pszichológia, ezért örülnék ha tudnátok mesélni kicsit. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyire sok biológia szükséges hozzá, illetve hogy milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak az alapképzés elvégzése után. Valamint még egy kérdés, az alapképzés elég vagy semmit sem ér ha nem tanulok tovább mesterképzésen?
Előre is köszi a segítséget🥰
Alapképzéssel nulla az elhelyezkedési esélyed. Ez egy olyan irány, ami mesterrel együtt is csak nagyon alap munkákra jó, leginkább akkor van értelme, ha mester után még 4 év klinikait, vagy 3 év szakpszichológusit végzel és min. 2-3 módszerspecifikus képzést hozzá (ezek saját pénzből mennek), tehát rámegy inged-gatyád és vagy 10 év tanulás, majd utána kb. 10-15 év munka, és talááán kijössz nullára anyagilag. Talán.
Biosz kell hozzá, de nem sok, neurológia főként, de tanulható. Nem ez itt a sok. Statisztika több kell.
Ha egy javaslatot megengedsz: ha még nem döntötted el, akkor fordulj és fuss! Ne ezt!
Vitatkozhattok ezen, hogy ki fog ilyen árak mellett pszichológusra költeni, de nincs sok értelme. Lesz, aki fog, meg lesz, aki nem. A kérdező szempontjából nem ez az elsődleges kérdés, főleg, mert még nem mostanában kap diplomát, és ha erre a szakra is megy, lehet, hogy teljesen más irányba.
Az első válaszolónak igaza van abban, hogy minimum mesterképzés kell szinte minden munkához (HR területen néha elég a BA, de egyre több az emberi erőforrás képzés is, úgyhogy kérdéses, hogy meddig vesznek fel embereket a viselkedéselemző diplomával, amit a BA-val kapsz). És még az MA után is ajánlott 2-4 éves szakképzéseket és/vagy módszerspecifikus képzéseket elvégezni. Igen, sok idő, sok tanulás, sok pénz, de van már kereseted (ugyanis sok ilyen képzéshez munkahely kell), és ez egyébként is egy ilyen szakma... Ha mondjuk pont klinikai szakpszichológus akarsz lenni, akkor ezt vállalni kell. Viszont azért itt már tényleg minden az adott szakiránytól függ (elvégre HR-estől kezdve iskolapszichológuson át kutatóig bármi lehet az ember), de nem lehet azzal számolni, hogy az MA elvégzése után egyből félmilliós fizetésekkel mész majd haza. Azt már tényleg csak mellékesen jegyzem meg, hogy a kórházban dolgozó klinikai szakpszichológusok az orvosokkal együtt kaptak nemrég fizetésemelést, úgyhogy meg tudnak élni belőle...
Biológia az alapképzésen teljesíthető, de nem könnyű, ha nem érettségiztél mondjuk bioszból. Nekem nem ment jól, de azért meg lehet csinálni, ez ne vegye el a kedved. Mesterképzésen úgy tudom a szakiránytól függ, hogy van-e. Nekem volt, itt sem szerettem túlságosan, de mivel specifikusabb volt az anyag, mint a BA-n, ahol minden emberrel kapcsolatos téma megjelenik, így azért érdekesebbnek találtam, úgyhogy könnyebb volt megtanulnom. De ez persze mind szubjektív.
Szerintem ha tényleg ez a célod, akkor ne hagyd magad lebeszélni róla, de az tény, hogy alaposan meg kell gondolni, hogy neked való-e ez. Ha van még kérdésed, nyugodtan írhatsz privátban is! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!