Hogyan szeressem meg a matematikát?
Tudni valamit, ami megy magától, nem teljesítmény.
Megtanulni valamit, amibe effektíve energiát, időt, erőfeszítést kell tenni, az valami!
Ha más nem, motiváljon ez!
Adnék pár tanácsot, mert az, ami az iskolában matematika oktatás címszó alatt megy, kritikán aluli. Bár megértem a tanárt is, mert egyszerre nem lehet foglalkozni 15-20, különböző értelmi képességű, háttértudású, hozzáállású tanulóval.
1. Legfontosabb a lelki alapozás.
Meg kell tanulnod hinni, bízni a sikerben, akarni, kitartani, a legjobbra törekedni, precíznek lenni, odaadóan szeretni, koncentrálni, stb.
Be kell majd látnod, hogy te nem vagy azonos a gondolataiddal és az érzéseiddel. Vagy te és vannak, mint a moziban a film, a gondolataid és az érzéseid. Így könnyebb lesz a lelki alapozás is.
2. Tanulásmódszertan.
Erre a Pólya módszer megfelelő. Illetve látnod kell, hogy a “matematika” fogalmakkal, jellemzőkkel végzi a műveleteit. Jellemzőkből jellemzőket képez és a jellemzők közötti kapcsolatokkal fogalmazható meg minden tudás. Amúgy ez igaz az összes tudományra.
3. Olyan könyvet kell választanod, ami az általános szemléletmódot segíti megalapozni. Mert észre kell majd venned a tételek, feladatok, témák közötti kapcsolódási pontokat. Nagyon figyelj ezekre!
A könyv címe:
Obádovics J. Gyula: Matematika
I. N. Bronstejn - D. Musiol - H. Mühlig - K. A. Szemengyajev: Matematika kézikönyv (2013)
4. Olyan feladatgyűjteményt keress, ahol a megoldás is pontosan, részletesen le van vezetve. De nagyon fontos, hogy csak a legvégső esetben használd a megoldó kulcsot. Meg kell tanulnod küzdeni, gondolkodni.
Sok sikert kívánok!
Megkedvelni nem feltétlenül fogod és nem is kell, nem kell mindent szeretni, de ha van rá pénzetek, akkor egy jó magántanárt megéri felkeresni.
Nekem alsós koromtól kezdve a matek volt a mumus, gyűlöltem, felsőben meg gimnázium elején a 3-asnak már nagyon őrültem, de gyakran írtam 2-eseket és az 1-es is előfordult. Mindig a matektól féltem a legjobban.
Aztán én magántanuló voltam 9.-11.-ben, nyilván egyedül annyira sem ment, mint a suliban, így tanárhoz fordultam. Ő nagyon jól helyretette a hiányosságaimat (általában szoktak lenni, ha nem megy a matek, mert minden egymásra épül), nagyon jól belém verte az alapokat/fontos dolgokat és onnantól kezdve javultak a jegyeim, eleinte 4-esre javítottam, majd 11.-ben már 5-ös lettem és nem rettegve mentem be a matekvizsgára, hanem magabiztosan. Most végzős vagyok, eddig szintén 4-esre állok, de látok esélyt az 5-ösre is, a matekérettségitől sem félek annyira, szerintem egy 4-esre menni fog. Nem lett a kedvenc tantárgyam, de már nincs vele nagy bajom, nem gyűlölöm, nem szenvedek tőle.
7-es vagyok, lehagytam, hogy ahogy írták előttem is, a figyelem, koncentráció meg az, hogy precíz legyél, nagyon fontos. Velem is rengetegszer megtörtént, hogy elírtam egy előjelet, rosszul másoltam ki egy adatot a szövegesből, valami tök egyértelmű dolgot nem vettem észre, elütöttem a számológépben stb., és máris ugrott minden, mert ha az egyik részszámolás rossz, akkor a másik rész is rossz lesz, ahol azt az eredményt kell felhasználni.
Matekos oldalak közül ajánlom én is gyakorláshoz a matekinget, mateksoft-ot, matekoázist (fizetős, de vannak ingyenes videók is), Youtubeon is vannak jó tartalmak, pl. Bede Anna videói.
Tanuld sokat, bújjad a tankönyvet és más felkészítő műveket, aztán ha sikerélményeid lesznek belőle, máris érdekesebbnek látod ezt a világot.
Esetleg fordulj magántanárhoz, hasznos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!