Melyik a kevésbé haszontalan szak? Anglisztika vagy média-kommunikáció?
Tipikusan olyan kérdés, amihez illett volna szavazást csatolnod! Nagyságrendekkel többen válaszolnának (szavaznának).
Amúgy nyílván az anglisztika.
Konkrétan egyik sem haszontalan, inkább csak az a probléma hogy a valóságban nem kell túl sok ember aki ezekkel foglalkozik.
#1 Egyetemen azért nem egy ritka dolog az hogy valaki C1-C2es nyelvvizsgával van(köztük én is), anélkül hogy anglisztikára járjon.
Mind 2 nek ránéztem a tantervére meg a lehetőségeire, egyik sem túl szép.
Anglisztika gyakorlatilag angol órák és az angloszféra történelme/irodalmából áll. Ami ebből főleg hasznosítható munkahelyen az az angol óra, de én személy szerint nem akarnék 3 évemet erre beáldozni, bőven meg lehet a töredék időből is angolt tanulni.
Média-kommunikáció: Már a szak leírása is olyan hogy az írója nem igazán tudta hogy mi is a cél, a tantervből meg az jött le h kb újságíró lehetsz ezzel. Ami tök jó de mindenki és a gyereke is újságíró diploma nélkül és nem hiszem hogy túl sokat adna az életedhez, valaki mondta előttem de nekem is a büfé szak érzést adja.
Én egyiket se választanám mert 3 év kva sok idő azért hogy kapjak egy meh képzést, de ha kést fognának a torkomhoz hogy válasszak akkor ha pihizni akarok de kell a diploma akkor média-kommunikáció, ha kicsit többet akarok beleadni akkor anglisztika
Utolso vagyok. Szeretnem hozzatenni, hogy amennyiben a kommedia szak valoban arrol szol mostansag, ami a neve, akkor az alapkepzesen is sokkal gyakorlatorientaltabb kellene elvileg, h legyen, mint az anglisztika. Az utobbin a harom even at elegge elvont dolgokat tanul az ember, (ezt tapasztalatbol tudom). Es amit kesobb tud belole hasznositani abban az esetben, ha nem megy angoltanari szakra, vagy kutatasi teruletre, az nem mas, mint a nyelvtudasa es az atlagnal jobb kommunikacios kepessege. Szoval az anglisztikat vegzett alapdiplomas ember is lehet nagyon jo kommunikacios szakembere olyan cegeknek, amelyek nem media-orientaltak. A kommedia szakban benne van a media irany is. A mediaba bekerulni, es bent is maradni, azt mindannyian tudjuk, h nem egyszeru. Nyilvan nem is lehetetlen, de nagyon nehez. Szoval Toled is fugg, h kommunikacios-, vagy hatarozottan mediaszakemberre szeretnel majd válni. En a mai eszemmel nem mennek anglisztikara, de ha a ketto kozul szabad csak valasztani, akkor attol fuggoen valasztanek, h gyakorlati kepzest kepzelek el magamnak, (azt feltetelezve, h a kommedia nagyreszben az, bar en felek tole, hog nem az), vagy pedig elmeleti kepzest, rengeteg bolcselkedessel, ami faraszto is lehet, ha nem kifejezetten erdekel. Munkahely szempontjabol nem lehet tudni, h kesobb mi lesz, jelenleg nagyon sok szerencse kell mindket szak diplomajaval. (Es amint emlitettem, ez a szerencse mar az egyetemen is eljohet.)
Az egyik ismerosom nyelvszakos ELTE alapdiplomaval ment tovabb filmtudomany szakra, szinten az ELTE-re. Mar az alapkepzesben felvett minden olyan kurzust, amit csak tudott a temaban, h kesobb minel kevesebbet kelljen pluszban teljesitenie, hiszen nem az az alapkepzettsege, amilyen iranyba ment tovabb. Illetve nyilvan mar a mesterkepzesbe valo belepeshez is kellettek ezek a targyak. Szerintem egyetemfuggo, h ezt mennyire konnyen lehet megtenni, mennyi es milyen jellegu kurzust kinal a hallhatoknak, es milyen mertekben engedi meg az atjarhatosagot. Ezert mondom, h nezz utana, mert megtehetned azt is pl., hogy anglisztika szakra jarsz, es kozben az osszes lehetseges valaszthato targyat a kommunikacio temakorben veszed fel. Viszont nem tudom, h forditva ez hogyan lenne lehetseges, mert az angol kurzusok altalaban nagyon le szoktak lenni korlatozva a szakos hallgatoknak, ahol a kurzushoz eleg magasszintu nyelvtudas is szukseges, meg az is feltetel a legtobb eseteben, hogy a szak hallgatoja is legyen az ember. Azt pedig nem tudom, h a kommedia szakon ez hogyan mukodik. Ha sokan vannak, akkor ott is elsosorban a szak hallgatoit fogadjak, ha pedig nem, akkor konnyebb lehet a helyzet. Ha a ket diploma piackepesseget nezzuk, egyiket sem latom jobbnak, mint a masikat. De ez csak a jelenlegi helyzet. Egyentol is fugg, hogy mit tud belole kihozni, ezert nem erdemes az egyiket a masik fele vagy ala helyezni. Szet kellene nezned az egyetemen, illetve elolvasgatni a harom evre tervezett tantervi halot mindket szakon. Ha nem a media resze erdekel a kommedianak, akkor angol szakon is irhatsz kommunikacio temaban diplomat, es akkor kb. nagyon nagyjabol ugyanott vagy, ha egy kommunikacios ceghez kell felvetelizned. Mindenhez nagyon sok szerencse (es sajnos sok esetben ismeretseg) szukseges, ez sokkal tobbet jelent, mint maga a szak, amit valasztasz magadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!