Végső elkeseredésemben írok, kérem valaki adjon valami tanácsot, minek tanulok ennyit?
Igen, megéri. Lehet, hogy az elején nem lesz könnyű, mert a pályakezdő diplomások nehezen kapnak állást. De gondolj bele, hogy te 40 évesen is irodában fogsz dolgozni, a fizikai munkások meg 40 évesen már tönkrementek, és hol van még a nyugdíj?
Nem mondom, hogy sokat fogsz keresni, bár attól függ mit tanulsz. De nem is azért kell a diploma, hanem, hogy kényelmes, normális munkakörülmények közt tudj dolgozni. A vizsga meg csak görbüljön.
Egyébként meg nem kötelező más alkalmazottjának lenni, lehetsz vállalkozó is. Bár én nem lennék, a multik elég normális körülményeket teremtenek, bár kereshetnék többet is, ha a magam ura lennék, de kinek kell az idegeskedés?
Szia:)
Azt hiszem, nagyon sok minden függ attól, hogy olyan szakra jársz-e, amit szeretsz és az, mennyire találtad meg a közeged. Ugyanakkor sok dolog van, amiért érdemes végigcsinálni:
a - ha feladnád, nagy eséllyel bennem maradna egy "mi lenne ha" érzés egész életedben és a frusztráció amiatt, hogy ilyen közel volt a cél
b - az egyetem (sokszor észrevétlenül) ad egy olyan látás- és gondolkodásmódot, amit nem tudsz máshol megszerezni; olyan absztrakciókban leszel képes gondolkozni általa, amit nem kapsz meg középiskolában; ezáltal sokkal rugalmasabb lesz a gondolkodásmódod, amire bárhol is dolgozol, szükséged lesz
c - ez abszolút szakfüggő, de azért általánosságban elmondható, hogy magasabb a fizetésed egy diplomával, mint anélkül és hosszú távon könnyebb szellemi munkából megélni, mint fizikaiból, ami egyszerűen többet vesz el belőled
Elsőre ezek ugrottak be: egy óriási adag kitartást kívánok neked, már a finisben vagy:)
Azért nem semmi, hogy gyomorideggel telik a napjaitok a suli miatt.
Én recepciósként, havi 10 nappal keresek bruttó 450-et.
Mellette, egyetem nélkül megy a programozás. Ez megint plusz pénz. Munkahelyen is tudom csinálni.
Aztán kérdező végig stresszelve az egyetemet, nem fogsz többet keresni, ha nem akarsz vezető lenni.
Jó pár mérnök ismerősöm is a BME-n idegeskedve, nem keres többet, mint én, pedig már több év tapasztalatuk van.
Csak annyi a különbség, hogy én kiegyensúlyozott vagyok, ők meg sérültek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!