Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hol tanuljak tovább? (bővebben...

Hol tanuljak tovább? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Idén érettségizem és fogalmam sincs milyen lehetőségeim vannak. Sose volt olyan dolog az életemben ami igazán érdekelt volna, olyan dolog amiben igazán jó lennék.

Az angollal kapcsolatban kéne foglalkoznom, az az egy amire azt mondom hogy megy és kiemelkedő vagyok benne (nyilván relatív kinek mi a kiemelkedő, osztály szintről beszélek meg baráti körről).

Angolból emeltezek, a választott a földrajz lesz. Gondolkoztam a gazdasági irányon, de nagyon rossz volt a matek tanárom szóval sajnos nincs stabil tudásom (bár végig 4-es voltam, de érzem magamon hogy buta vagyok belőle pedig többre lennék képes), gondolom a gazdasághoz ez is kell.

3 szakot néztem ki: gazdaság menedzsment, kereskedelem marketing és pénzügy számvitel. Gazdaság menedzsmentről azt olvastam hogy mindenki oda megy és nagyon nehéz munkát találni így.

Egyetem előtt/mellett/után el szeretnék végezni egy grafikus OKJ-t (apum is foglalkozott vele, érdekel, ha az egyetem nem sikerülne akkor lenne egy szakmám) viszont néha elveszítem a motivációm mert abszolút nem tudok rajzolni, illetve olyan szegényes a mostani tudásom hogy ha megkérnek arra hogy csináljak meg valamit (pl PC játék autójának a festését) az vagy gagyi lesz, vagy nem úgy csinálom meg mint ahogy ő elképzelte. Nem mondja meg hogy rossz, de én annak érzem. Nyilván tanulás nélkül nem lehet profi senki semmiben, csak a lelkesedésem ilyenkor elapad.

Ott van mellette a család nyomása, apum azt akarja hogy a műszaki irányba induljak el (villanszerelő, számítógépszerelő, mérnök) viszont ezek hiába érdekelnek, a gyenge matekom és fizikám miatt esélyem sincs ezekben sikeresnek lenni. Anya azt mondta hogy ha erős az angolom akkor meg menjek angol tanárnak, de nem érzem hogy tudnék tanítani. Mindig is értettem az angolt, sose tanultam. Mindig úgy beszélek angolul hogy azt mondom ami szerintem értelmesnek hangzik, ezt nem tudnám elmagyarázni egy diáknak. Plusz a tanári fizetés sem acélos, ahhoz képest hogy mennyit kell rá tanulni abszolút nem éri meg.

Ha bárki volt hasonló cipőben (amit kétlek, mert szinte mindenki akit ismerek pontosan tudja mit akar) az leírhatná a tanácsait, mert nem tudom mit kéne csinálnom.

Köszönöm szépen előre is,

17/F ha számít ez bármit is

2021. okt. 23. 15:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
97%
Szia😁 Én is hasonlóan voltam, és végül angon nyelven végeztem el a gazdment. Kaptam angol diplomát is, és könnyen elhelyezkedtem vele Olaszországban, nem kiemelkedő, fe kifejezetten jó kezdőfizetésért. Csak ajánlani tudom! Valamint a pénzügy-matematikai elemző olyan (nagyon matekos) amivel mindig lehet munkát találni, de az osztatlan.
2021. okt. 23. 19:23
 12/19 A kérdező kommentje:
Segítene ha nem lennék inkompetens, és megtalálnám a felvi-n a tavaly szeptemberben induló képzéseket hogy megnézzem hova milyen érettségi kell :D mert most csak a februári képzéseket találom, ott pedig sokkal kevesebb van :/
2021. okt. 23. 19:24
 13/19 anonim ***** válasza:
97%

11 vagyok

Még hozzáteszem, hogyha nem tudsz dönteni, nyugodtan menj el gazdaságra, legalább lesz egy diplomád, és ha szeretnél, utána még bármikor tanulhatsz mást. Legalábbis én így gondolkodtam.

2021. okt. 23. 19:25
 14/19 anonim ***** válasza:
97%

A felvi.hu egy rakás szar,azon biztos nem fogod tudni megtaláláni,hogy milyen érettségi kell a grafika szakra.

De szerintem az informatikát minimum elfogadják,meg a rajzot is.

2021. okt. 23. 19:29
 15/19 anonim ***** válasza:
Tanulj anglisztikat, mellette meg csinalj egy grafikus (fizetos altalaban) OKJ-t/kurzust akarminek hivjak, altalaban szombaton kell bejarni hetente. Forditoin hatalmas a tulkepzes viszont, elore szolok.
2021. okt. 23. 20:32
 16/19 anonim ***** válasza:
2021. okt. 24. 22:23
 17/19 anonim ***** válasza:
91%
Úgy tűnik számomra, hogy te csak azt keresed, hogy mások azt mondják, igazad van, ne csináld, és akkor erre hivatkozva lehet boldogan lebegni a szarban egy életen át. Én ebben nem lennék partner, az én véleményem az, hogy minden középiskolás tárgy egy lazac. Ha például a mérnöki, satöbbi pálya felé indulás ellen csak azt a szánalmas érvet tudod elhozni, hogy matekból gyenge vagy, hát akkor 17 évesen mi a probléma? Fel kell fejlődni. Van rá egy fél éved. Az a fizikával együtt is bőven elég. Persze, akkor nem lehet heti kétszer csumarészeg lenni, meg heti egyszer kábítószerezni. Befektetés nélkül nincs semmi ebben az életben. Világos, hogy a tévéreklámban az van, hogy majd autózol a tengerparton, fantásüveggel, filmszínésznők csöcsét szorongatva, de a valóságban ez nem ilyen egyszerű.
2021. okt. 24. 22:35
 18/19 anonim ***** válasza:

"buta vagyok belőle pedig többre lennék képes"

Tehát nem buta vagy, csak a képességeidet nem aknázod ki megfelelően. Ezen tanulással lehet javítani. Lehet, hogy rossz volt a tanárod, ahogy írtad is. Vagy csak te nem megfelelően álltál hozzá. Egy jó tanárral és megfelelő hozzáállással mindezeken változtathatsz.

"abszolút nem tudok rajzolni, illetve olyan szegényes a mostani tudásom"

Tanulással ezen is lehet változtatni. Képzés nélkül nem csoda, hogy nem vagy jó valamiben. Pont erről szól a tanulás, hogy még nem vagy annyira jó, de azért tanulod, hogy jobb legyél. Ha a kezdeti adottságaid jobbak, akkor gyorsabban, könnyebben megy, de tanulni akkor is kell, legfeljebb kevesebbet és gyorsabban, vagy élvezetesebben fog menni.

"szeretnék végezni egy grafikus OKJ-t ... ha az egyetem nem sikerülne akkor lenne egy szakmám"

Nem akarlak lelombozni, de pont a grafikus szakmával egyáltalán nem biztos, hogy mész valamire a munkaerő piacon. Iszonyatos túlkínálat van grafikusból. Minden PS zsonglőr azt hiszi magáról, hogy ő már grafikus. Egy OKJ-vel lehet, hogy komolyabb tudásod lenne az övékénél, de ettől még a piacon ugyanúgy velük küzdenél a munkákért és egyáltalán nem biztos, hogy aki alkalmazni fog, azt érdekelni fogja az OKJ-d, vagy hogy másnak van-e és nem biztos, hogy marketingben, önfényezésben, akármiben tudnál velük versenyezni, hogy inkább téged válasszanak.

Ha mindened a grafika és erre akarod a jövődet feltenni, akkor persze lehet ezt választani és mindent ennek alárendelni, de egy hasznos gazdasági, üzleti képzés még akkor is nagyon erősen ajánlott a grafika mellé, hogy a piacon eladni, üzletileg működtetni is tudd a grafikusi szakértelmed, ne válj éhező művésszé...

A műszaki vagy gazdasági irány, villanyszerelő, számítógép szerelő, mérnök mindenképp sokkal hasznosabb, praktikusabb és keresettebb, jobb megélhetést jelentő irányok. A matektól ne félj ennyire a korábban már vázoltak miatt, főleg, ha a matekon kívül azért még érdekelnének is ezek az irányok. Érdemes lehet a matek fejlesztése mellett megpróbálni egy kicsit belekóstolni ezekbe a területekbe, vagy akár más egyéb területek irányába is kísérletezni.

Nagyon hasznos tapasztalat lehet, ha el tudsz menni akár diák munkában, vagy bármilyen önkéntes, egyéb lehetőség keretében valaki mellé segédkezni, vagy komolyabban dolgozni is. Akár olyan területekre is, amikben nem is gondolkodnál. Próbálj egy kicsit dolgozni minél több féle munkakörben, mert azzal rengeteg tapasztalatot tudsz szerezni róla, hogy mi érdekel, mi nem, milyen irányba érdemes elindulnod. Még ha nem is olyat csinálsz most, amit később csinálnál, akkor is jobban belelátsz egy munkahelyen, hogy mások mit csinálnak, mintha otthon legózva próbálod kitalálni, melyik munka milyen is...

"Az angollal kapcsolatban kéne foglalkoznom, az az egy amire azt mondom hogy megy és kiemelkedő vagyok benne"

Mindenképp hasznos, hogy angolból jó vagy, érdemes lehet tovább fejleszteni is. Ahhoz képest, hogyha nem beszélnéd, megnyílik a világ. Egy csomó információ és lehetőség elérhetővé válik előtted, ami mások előtt nem. Akár. egy csomó állásra is alkalmasabbá tehet, hogy beszélsz angolul, míg más jelentkezők nem. Viszont megint csak ki kell ábrándítsalak, mert ezzel csak Magyarországon vagy a vakok közt félszemű király. Ahol még mindig nem divat, hogy az emberek legalább egy idegen nyelven beszéljenek, nemhogy többet is.

Nyugat-Európában több ország van, ahol akár 2-3 hivatalos nyelv is van, így természetes, hogy mindenki beszéli legalább valamilyen szinten mindkettőt (általában francia és német) és ezek mellette még a legtöbb helyen angolul is beszélnek, ma már szinte mindenhol a világon.

Szóval az, hogy te a magyar mellett angolul is beszélsz még az elvárható minimumot se üti meg ma Nyugat-Európában, hiszen egyik európai ország helyi nyelvét se beszéled az angol mellett. Önmagában az angollal max Angliában vagy Amerikában tudsz elhelyezkedni, mert sehol máshol nem hivatalos nyelv. De még az angol ajkú országokban is csak a helyi minimumot teljesíted vele és a magyar sem jelent többletet.

2021. okt. 25. 15:04
 19/19 anonim ***** válasza:
90%

Az angol tudás manapság már-már nem nagyon számít extrának, attól, hogy jó valaki belőle, még nem biztos, hogy egy egyetemi képzés például anglisztikából érdekelné. Mindenképpen előny, mert így olyan információkhoz juthatsz hozzá, amik magyarul gagyik, vagy kvázi nem is léteznek.

Egy extra nyelvet én mindenképp tanulnék a helyedben, azzal elég jól ki lehet tűnni a tömegből az angol felsőfok mellett. Bármit is fogsz csinálni 10 év múlva mondjuk, ez sosem fog rosszul jönni, kvázi nem tudsz mellélőni vele.

Az, hogy matekból vagy fizikából nem volt jó tanárod semmit nem jelent, lehet amúgy tök jó lennél belőlük csak az alapok lettek elrontva. Én lehet megpróbálnák egy netes kurzust például mateking-en, hogy megnézd egyedül mennyire tudod tanulni az alapoktól. Angol nyelven meg szó szerint kismillió ingyenes videó, sőt, akár egyetemi előadás is fent van szinte mindenből, szóval ezekből ha párat megnézel, máris tudod, mennyire érdekelne magasabb szinten, plusz az angolod is fejlődik.

Ne izgulj, nagyon sok korodbeli ifjonc van ilyen helyzetben, hogy nem tudja mihez kezdjen érettségi után. Akkor sincs tragédia ha esetleg elkezdesz egy egyetemet, de nagyon nem jön be, és 1-2 félév után átmész egy másik képzésre. A lehetőséged jelenleg szinte mindenre adott, egy esetleges jó érettségivel meg pláne.

Még rengeteg időd van érettségiig de mindenképp kezdj el rá időben készülni. Ha ez megnyugtat, én az érettségi jelentkezés előtti éjszakán döntöttem el, hogy a matek és angol mellé még csinálok egy töri emeltet is, és simán meglett 80%-ra. Amolyan B tervként csináltam, végül nem kellett semmire, no de a tudás megmarad :)

Sok szerencsét!

2021. okt. 28. 03:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!