Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hol tanuljak tovább? (bővebben...

Hol tanuljak tovább? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Idén érettségizem és fogalmam sincs milyen lehetőségeim vannak. Sose volt olyan dolog az életemben ami igazán érdekelt volna, olyan dolog amiben igazán jó lennék.

Az angollal kapcsolatban kéne foglalkoznom, az az egy amire azt mondom hogy megy és kiemelkedő vagyok benne (nyilván relatív kinek mi a kiemelkedő, osztály szintről beszélek meg baráti körről).

Angolból emeltezek, a választott a földrajz lesz. Gondolkoztam a gazdasági irányon, de nagyon rossz volt a matek tanárom szóval sajnos nincs stabil tudásom (bár végig 4-es voltam, de érzem magamon hogy buta vagyok belőle pedig többre lennék képes), gondolom a gazdasághoz ez is kell.

3 szakot néztem ki: gazdaság menedzsment, kereskedelem marketing és pénzügy számvitel. Gazdaság menedzsmentről azt olvastam hogy mindenki oda megy és nagyon nehéz munkát találni így.

Egyetem előtt/mellett/után el szeretnék végezni egy grafikus OKJ-t (apum is foglalkozott vele, érdekel, ha az egyetem nem sikerülne akkor lenne egy szakmám) viszont néha elveszítem a motivációm mert abszolút nem tudok rajzolni, illetve olyan szegényes a mostani tudásom hogy ha megkérnek arra hogy csináljak meg valamit (pl PC játék autójának a festését) az vagy gagyi lesz, vagy nem úgy csinálom meg mint ahogy ő elképzelte. Nem mondja meg hogy rossz, de én annak érzem. Nyilván tanulás nélkül nem lehet profi senki semmiben, csak a lelkesedésem ilyenkor elapad.

Ott van mellette a család nyomása, apum azt akarja hogy a műszaki irányba induljak el (villanszerelő, számítógépszerelő, mérnök) viszont ezek hiába érdekelnek, a gyenge matekom és fizikám miatt esélyem sincs ezekben sikeresnek lenni. Anya azt mondta hogy ha erős az angolom akkor meg menjek angol tanárnak, de nem érzem hogy tudnék tanítani. Mindig is értettem az angolt, sose tanultam. Mindig úgy beszélek angolul hogy azt mondom ami szerintem értelmesnek hangzik, ezt nem tudnám elmagyarázni egy diáknak. Plusz a tanári fizetés sem acélos, ahhoz képest hogy mennyit kell rá tanulni abszolút nem éri meg.

Ha bárki volt hasonló cipőben (amit kétlek, mert szinte mindenki akit ismerek pontosan tudja mit akar) az leírhatná a tanácsait, mert nem tudom mit kéne csinálnom.

Köszönöm szépen előre is,

17/F ha számít ez bármit is

2021. okt. 23. 15:22
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:

Amit kihagytam:

Érdekelnek az autók is, gondoltam arra hogy sofőr (taxi, furgon, kamion) legyek, viszont erről is lebeszéltek meg kezdtem elengedni (ex barátnő miatt nem hagytam volna itt az országot hónapokra, évekre; anya aggódik a balesetek miatt hogy összetöröm magam). Nem tudom ez mennyire számít, de inkább leírom ezt is

2021. okt. 23. 15:26
 2/19 anonim ***** válasza:
97%

Ha grafikus szeretnél lenni (vagy nekem legalábbis ez jött le),miért nem egy ilyen fajta szakra mész egyetemre?

Vagy ha angollal "kéne" foglalkoznod,akkor is ott van a fordítás/tolmácsolás szak.Vagy elvégzed az tanárit és elmész magántanárnak vagy egy nyelviskolába tanárnak.

2021. okt. 23. 15:36
 3/19 anonim ***** válasza:
83%
Fordítás, tolmácsolás, ezekről mi a véleményed?
2021. okt. 23. 15:41
 4/19 A kérdező kommentje:

15:36

Én se tudom pontosan mit szeretnék :D

Ha olyan szakra akarok menni oda kéne rajz érettségi, amit nem tudok megcsinálni mert nem indul olyan fakt.

Tolmács lehetne egy jó irány, nem gondoltam még rá.

A tanár szakkal meg az a baj hogy nem tudnék tanítani, mert csak értem az angolt és nem tanultam, és szerintem nem tudnám elmagyarázni hogy mi miért van.

De köszönöm, segítettél :)

2021. okt. 23. 15:42
 5/19 A kérdező kommentje:

15:41

Még nem gondoltam rá, de lehet jó irány. Nyilván fontos hogy mennyire tudok belőle megélni, az is egy döntő ok lesz mert ha pl grafikával 150-et, tanárként 200-at, tolmácsolással 250-et keresek (random számok, fogalmam sincs mi mennyi) akkor a legjobban fizetőt választom.

2021. okt. 23. 15:44
 6/19 anonim ***** válasza:
95%

4-es,kérdező

De attól még simán le tudnál egy rajz érettségit tenni,még ha nem is indul olyan fakt.

Vagy egyáltalán nem is tanultál rajzot gimibe?

Egyébként én értem,mi a bajod a tanárival,de egyetemen egy rakat módszertant fognak neked oktatni,ahol simán bele tudnál jönni a magyarázásba.

Mindegy,nem is akarlak a tanárira rábeszélni,csak mondom:)

2021. okt. 23. 15:51
 7/19 A kérdező kommentje:

15:51

Tanultam rajzot, 3 évig.

Viszont 9.-ben valamennyire komolyan vette a tanár, végig filmet néztünk.

10.-ben fél évig online oktatás volt és mindenről volt szó csak a rajzról nem.

Plusz 11.-ben is online oktatás és semmit nem tanultunk.

És egyáltalán nem foglalkoztam a rajzzal, mert nem hittem hogy valaha lesz hozzá bármi közöm.

2021. okt. 23. 17:15
 8/19 anonim ***** válasza:
97%

Van kb.7 hónapod még arra,hogy felkészülj rá.

Ha most komolyan ráállsz a rajz érettségire,simán le fogod tudni rakni májusban.

Hidd el,menni fog az!

2021. okt. 23. 17:59
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Grafika szakra alapvetően nem rajz érettségi kell, hanem át kell menni az alkalmassági vizsgán, aminek minden egyetemen megvannak a maga követelményei. Ennek nézz utána, viszont azt előre bocsátom, hogy művészeti egyetemekre bekerülni nagyon nehéz.
2021. okt. 23. 19:07
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Tolmács-fordító képzés pedig csak mesterszakként létezik, bármilyen alapszakos diploma megfelel a felvételi követelményeknek (persze nyelvszakos a legjobb), de két idegen nyelv ismerete szükséges. Alapszakon maximum nyelvszakokon lehet esetleg ilyen szakirány, de azzal nem kap az ember képesítést.
2021. okt. 23. 19:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!