Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » SZTE-TTIK kémia vélemények?

SZTE-TTIK kémia vélemények?

Figyelt kérdés

Régebben orvosira szerettem volna járni, de az elképzeléseim megváltoztak azóta.

Eredetileg kéttannyelvű osztályba járok és felvettem a biosz-kémiát faktnak, de a biosz már nem tetszik (csak a biokémia rész).

Milyen a vegyész képzés? Tanárok, órák, labor?

Milyenek a mesterképzési lehetőségek? (akár külföldön)

Én valami bűnügyi, gyógyszer vagy egészségügyben valami kutatósra gondoltam.

Milyenek a kollégiumok? Melyiket érdemes választani?

Esetleg kiegészítő infók? :)

Köszönöm a válaszokat előre!!

2021. aug. 26. 15:51
 1/8 anonim ***** válasza:

Én vegyész vagyok, ezt a szakot választottam (kémia bsc, vegyész msc), sajnos. 2 éve végeztem, nem voltam rossz tanuló, sőt, komolyan vettem, sok áldozatot hoztam, aztán 1,5 évig voltam munkanélküli, rengeteg pozíciót megpályáztam, de még válaszra se méltattak. Angol felsőfok, német középfok is megvan.

Volt, ahol beírtam, hogy HPLC, GC stb. tudok, és az volt a cinikus válasz, hogy "Ön túlkvalifikált" az adott pozícióra.

Nem mondom, hogy nem lehet állást találni vele, de nehéz, és sok volt évfolyam társam is így járt. Telített szakma, már rég nem igaz az a mantra, hogy hiányszakma lenne.

Hidd el, ha okos vagy, és jól tanulsz, akkor az orvosival talán jobban jársz. Ha újra 17-18 lennék, arra adnám be, anno. be tudtam volna jutni. Talán rájuk nagyobb igény is van.

Egyébként a gyógyszeriparban is erősen jelen van a "protekció", tehát hogy ismerős van-e vagy nincs. Egészségügyben korlátozottan keresnek vegyészeket, nem nagyon szerintem, a bűnügyi laborba ... Hát, nem tudom, szerintem oda is protekció-alapon lehet bejutni, vagy nagy gyakorlattal.

Igazából ez a 22-es csapdája, mert ha beírod, hogy vegyész állás, akkor 1-2 kivételtől eltekintve szakmai tapasztalatot várnak, de pályakezdőként ezzel nem igazán fogsz rendelkezni.

Én jelenleg másban helyezkedtem el, szóval ennyit erről a szakmáról.

2021. szept. 5. 04:09
 2/8 anonim ***** válasza:

Ahogy az #1 válaszoló is írja, vegyészként idehaza protekció nélkül nehéz elhelyezkedni. Ha megcsinálod a doktorit, akkor esetleg benn maradhatsz az egyetemen tanítani és kutatni; illetve ha a mesterképzés után megcsinálod az 1 éves kémiatanári mesterképzést is, akkor elmehetsz középiskolába kémiatanárnak.

S ott van még a külföldi elhelyezkedés mint lehetőség, amennyiben jól beszéled a kiszemelt célország nyelvét. Ez utóbbira tudatosan, előre rá kell gyúrni, mert ha nem beszélsz folyékonyan, az állásinterjúkon semmi esélyed az adott ország saját jelentkezőivel szemben. Egyébként az valóban jelenősen növeli a külföldi elhelyezkedésed esélyeit, ha a mesterképzést már a célország valamelyik egyetemén végzed. Ez teljesen életképes terv, mert a hazai alapdiplomát külföldi mesterképzésekhez való belépéshez mindenütt elfogadják, a finanszírozáshoz pedig léteznek pályázható egyetemi ösztöndíjak, illetve a legtöbb helyen diákmunkából, diákhitelből is kitermelhető a tandíj és a megélhetés. A külföldi mesterképzésen való helytálláshoz persze rátermettnek, ügyesnek és kitartónak kell lenni, mert egy idegen nyelvi környezetben helytállni és tanulni mindig nagy kihívást jelent, amit kezelni kell tudni. Ez az út nem teszetosza embereknek való.

2021. szept. 5. 09:11
 3/8 anonim ***** válasza:
Annyit fűznék még hozzá (#1-es válaszoló vagyok), hogy nagyjából ismerek 2-3 évfolyamnyi végzett vegyészt, és abból mindössze 1 ember tudott ezzel külföldre elmenni dolgozni végzés után, az is azért, mert az apjának ott voltak szakmai ismerettségei.
2021. szept. 5. 11:12
 4/8 anonim ***** válasza:
#3: A külföldi munkakeresés nem annyira lehetetlen vállalkozás, mint ahogy sugallod, de az tény, hogy a kiváló nyelvtudás mellett hatalmas kitartás és elszántság is szükséges. Ez nem úgy megy, hogy próbálkozom 5-10 helyen, aztán ha egyik sem jön össze, akkor feladom az egészet. Lehet, hogy 100-200 álláspályázatot is be kell nyújtanod, míg egy sikerül. Végzés után le kell ülni és egy hónapig semmi mást nem csinálni, mint álláshelyeket keresgélni és pályázgatni a neten. Ez rengeteg időt és energiát igényel, mert általában minden álláspályázathoz több oldalas űrlapot kell kitölteni az adott ország nyelvén, s legtöbbször ajánlóleveleket is kérnek előző munkáltatóktól vagy tanároktól. Kompromisszumként először alacsonyabb végzettséget igénylő (pl. laboránsi) állásokat is érdemes megpályázni és elfogadni, hiszen az ott szerzett tapasztalat ugródeszkaként szolgálhat a későbbiekben a továbblépéshez. A pályakezdőknek sehol a világon nem könnyű az első szakmai állást megcsípni, mert mindenütt preferálják a tapasztalattal rendelkezőket az álláspályázatokon. Ez egy ördögi kör, amiből a legegyszerűbb úgy kitörni, hogy az ember elfogad először egy alacsonyabb végzettséget igénylő állást, s onnan próbál a szamárlétrán följebb lépkedni. Nyugat-Európában egyszerűen így működik a munkaerőpiac. Nekem egy született brit ismerősöm kezdő informatikusként nem talált a végzettségének megfelelő állást, mivel az álláspályázatain nem tudott munkatapasztalatot feltüntetni, s először kénytelen volt egy lótifuti állást elfogadni egy informatikai cégnél. De ezt úgy kell felfogni, mint köztes lépést. Ha van szakmai munkatapasztalatod, bármilyen is, ahonnan a munkáltatóid jó ajánlóleveleket írnak rólad, máris többszörösére nő az esélyed. Az első szakmai állás megszerzése az igazán nehéz, utána már jóval könnyebben megy a továbblépés.
2021. szept. 5. 12:43
 5/8 anonim ***** válasza:

Köszönöm kedves 4-es válaszoló, hogy leírtad azt, amit egyébként kb. 1.5 évig csináltam és megtapasztaltam, több száz helyre önéletrajzot, motivációs levelet stb. küldve, mielőtt meguntam és egyéni vállalkozó lettem (mint írtam, másfél évig voltam munkanélküli, szakmán kívüli alkalmi munkák leestek azért, meg jártam vérplazmát adni, de az nem rendes állás).

Egy gyógyszeripari cégnél pedig pl. nem biztos, hogy te vegyész diplomával egyáltalán közbenső lépésre alkalmas "lótifuti" állást tudsz találni, ráadásul nem sokat érsz a kávéfőzéssel, ha nem tanulod meg azt, amit elvárnak, nem ismered meg a GMP előírásait, akkor megsütheted a lótifuti állásodat.

A külföld kapcsán azért jegyeztem meg ezt az arányt, mert sokan sokfele írják ezeknél a posztoknál, hogy "hát külföldre is mehetsz, keresik", ami eléggé félrevezető, mert az az igazság, hogy a magyar diplomával 0 tapasztalattal kapcsolatok nélkül nehéz kijutni külföldre, inkább a tapasztaltabb senior szakembereket keresik, ahhoz meg le kell húzni pár évet, hogy te senior lehessél, ami viszont állás nélkül kicsit nehézkes.

Egyébként pedig az a probléma, és ezt fent írtam, hogy telített a szakma. A 2000-es években - és ezt a szakgyak helyen mesélték - még viszonylag könnyen el lehetett helyezkedni, felszívta az ipar a frissen végzetteket, ez viszont megváltozott, miután pl. vegyészmérnök szakon évi 40 induló helyett 100-120 indulót kezdtek el felvenni az egyetemek, miközben ennyi szakemberre nincs szükség - országosan egy gyógyszeripari multinál dolgozik 2-3000 ember, ennek töredéke vegyész/vegyészmérnök, és a kettőből országosan kb. évi 6-700 ember kezd a különböző egyetemek karain, amennyire nincs szükség. Pláne mióta a korkedvezményes nyugdíj is megszűnt, így sokan maradtak +10-15 évet a szakmában, akik amúgy elmentek volna nyugdíjba. Ez is felduzzasztotta az állományt.

2021. szept. 5. 13:31
 6/8 anonim ***** válasza:

* "több száz helyre önéletrajzot"

Visszaolvasva itt kicsit pontatlanul fogalmaztam, több mint száz helyre, úgy értettem, és a "hely" alatt meghirdetett állásajánlatot kell érteni, nem a cégek darabszámát.

2021. szept. 5. 13:33
 7/8 anonim ***** válasza:

#5: Nézd, nyilván nem egyformák a tapasztalataink. Nekem van ismerősöm, akinek sikerült kitartó külföldre pályázgatással állást kapnia. Itthon valóban protekció kell, külföldön viszont nem feltétlenül. De mivel külföldön is rengetegen jelentkeznek minden álláshelyre, ezért elsősorban olyan állásra van pályakezdőként esélye valakinek, amelyhez nem kell egyetemi diploma. A szakmai szamárlétra alján kell elkezdeni, s ha ott valaki jól teljesít, akkor onnan van esély jó ajánlólevelekkel pár éven belül feljebb lépni. De elismerem, hogy még kitartással sem mindenkinek sikerül megkapaszkodnia a szakmai szamárlétra alján, mert kétségtelenül szerencse is kell.

A kérdezőnek annyit javasolnék még, hogy nemcsak kiírt álláspályázatok megpályázásával lehet külföldön munkát találni, hanem ajánlkozással is. Lehet kiszemelt cégeknek spontán bemutatkozó leveleket is írni, álláshely iránt érdeklődve. Olyanról is tudok, akinek így sikerült álláshoz jutnia. Ilyen levélből nyilván sok százat, akár ezret is szét kell küldözgetni, viszont ha egy cégnek épp akkor támad szüksége valakire, amikor megkapja a leveledet, akkor nincs versenytársad és rögtön csak te vagy képben. Vannak főnökök, akiknek szimpatikus az efféle spontán érdeklődés, hiszen az agilitásodról, életrevalóságodról tanúskodik.

2021. szept. 5. 15:03
 8/8 A kérdező kommentje:
SZiasztok ez a kérdés újra érvényben van mivel lassan pályaválasztás előtt vagyok, érettségizni fogok idén.
2022. jan. 4. 19:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!