Mehetek így egyetemre?
Már majdnem 20 éve érettségiztem (gimiben), a matek (2-es) kivételével jó jegyekkel, választott tárgyam a német volt. Középfok C nyelvvizsgám van angolból és németből.
Ha most szeretnék egyetemen tanulni, ahhoz újra kell vizsgáznom? Mit kell tennem, hol induljak el?
Nézd meg melyik szakra akarsz menni, ott vannak a követelmények.
Én a helyedben írnék a felvinek, hogy lehet kiszámolni a pontokat a "régi" érettségi alapján keverve, egy jövőbeli emelt érettségivel/számolják ki.
(van kalkulátor, de szerintem nem ér sokat, főleg ilyen kevert pontnál)
Lehetőségeid legjobbtól a legrosszabbig:
1. egy darab emelt érettségi
2. egy darab emelt+egy darab középszintű érettségi
3. két darab emelt érettségi
Attól függ milyen szakra mennél, és mennyi pont kéne.
5ös, minek írjon a felvinek, mikor minden ott van a neten.
"A kétszintű rendszer bevezetése, vagyis 2005 előtt szerzett érettségi bizonyítványban szereplő jegyeket át lehet váltani százalékos eredményre: jeles: 100 százalék, jó: 79 százalék, közepes: 59 százalék, elégséges: 39 százalék.
Fontos, hogy a hagyományos érettségi középszintűnek minősül, vagyis ha olyan szakra felvételizel, ahol egy vagy két tárgyból emelt szintű érettségit kell szerezni, ezekből a tantárgyakból újra kell vizsgázni, ezúttal emelt szinten."
Ezzel szemben én amikor 2005-ben érettségiztem nem ért ennyi pontot a négyes eredményem mert csak 70-%os lett.(csak mondtam egy számot, de tudom, hogy nem max.pontos) Úgyhogy itt a 2005 előtt érettségizők a max.pontot kapják eredmény szerint. 2005-ben vezették be, hogy lehet emelt szinten érettségizni. Azt sem tudtuk mire lesz az majd jó, vagy hogy milyen. Nem is éltünk a lehetőséggel, bosszankodtunk, hogy pont a mi érettségink előtt variálnak mikor már minden jól kiforrott volt. Ehhez képest manapság már kötelező az emelt szint, sőt nem is egy tárgyból kell tenni ha jót akar magának az ember.
Átérzem a helyzeted kérdező.
A megoldás az esetedben az emelt szintű érettségi.
Milyen szakra szeretnél járni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!