Mehetek tovább egyetemre?
Általános után mehetsz gimibe/szakközépbe/szakgimibe (és még kitudja hány helyre, gimiből is van 8-6-4 osztályos is)
Utána ha van érettségid, akkor lehet menni egyetemre.
Annyit tennék még hozzá, hogy pl MOME-n van külön több körös felvételi, amire azért kell tehetség és tudás is.
Fotós osztálytársam elsőn esett ki, divattervező másodikon, egyedül grafikus jutott be pedig utóbbi kettő kb végig kitűnő volt, egy nehezebb gimiben és 470-80 körüli pontot értek el.
Ha van érettségid (legalább egy emelt szinten), akkor mehetsz egyetemre.
2020-tól nem létezik szakközép: a szkképző iskola csak szakmát tanít érettségi nélkül (régen szakiskolának hívták), szakma mellett érettségit a technikum (tavaly szakgimnázium, pár évvel ezelőtt még szakközépiskola) ad. A továbbtanulás szempontjából ajánlott a gimnázium illetve a szaknak megfelelő technikum (pl. műveszeti képzés esetén a kisképző) elvégzése.
Jelenleg három fajta irányba mehetsz általános iskola után. Mehetsz Szakképzőbe(3 év alatt egy szakmát ad), gimnáziumba (csak érettségit ad, de tanulsz rajzot, éneket, stb), vagy mehetsz még szakgimnàziumba(itt nem tanulsz rajzot, éneket, meg hasonlókat, és egy érettségit ad egy bejegyzéssel xy szakmában dolgozhatsz, de itt kötelező szakmából vizsgàznod, azonban pl énekből nem érettségizhetsz, mert azt nem tanultad). Természetesen miután leérettségiztél tehetsz szintemelőt, és érettségizhetsz bármilyen tárgyból, akàr katonai ismeretekből is, de akkor ma
Aztán, ha van érettségid, és egy emelted, akkor jelentkezhetsz felsőoktatàsba, persze a Színművészeti meg a Filmművészeti egyetemen más követelmények vannak, azok után külön kell utánanézni.
De akkor már fizetned kell a vizsgáért*
Valahogy lemaradt.
Ha szakgimnáziumba jársz még tanulhatsz éneket meg rajzot :D nálunk is volt és én kereskedelem marketing osztályos voltam... ezt nem tudom honnan vette az elottem kommentelo.
Én a helyedben, (ha a színészet érdekel), akkor a Nemes Nagy Ágnes művészeti szakgimnaziumba mennék. Egyik barátom is ott tanult és imádta és a közösség is nagyon összetartó és szuper volt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!