A Neptunban a tárgyfelvételnél mit jelent az, hogy ajánlott félév 1.?
Amire én gondoltam az az, hogy hanyadik félévben érdemes felvenni. Ha az van írva, hogy ajánlott félév: 4. Akkor másodév második felétől érdemes felvenni.
Jól gondolom?
Azért kérdezem, mert egy ismerősősöm azt mondta, hogy azt jelenti, hogy hány félévig érdemes tanulni a tárgyat. Pl. 4 félév, azaz másodév végén kell/érdemes vizsgázni belőle. (Az ismerősöm nem járt még egyetemre)
Annyi kérdésem lenne még, hogy hány kreditet kell összegyűjteni? Milyen átlag alatt raknak át önköltségesre?-vagy ez szakonként változik?
Ha felveszek szabadon választható tárgyat, annak a vizsgaeredménye is beleszámít az átlagba?
"Amire én gondoltam az az, hogy hanyadik félévben érdemes felvenni. Ha az van írva, hogy ajánlott félév: 4. Akkor másodév második felétől érdemes felvenni." - Jól gondolod. Lesznek olyan tantárgyak, ami ráépülős tárgy. Nem biztos, hogy az 1. Félévben, de jó ha tudod. Azaz a 2. félévben lesz "X tárgy 2" is. Erre figyelj, majd mert ha nincs meg ebből a tárgyból az 1. akkor nem fogod tudni felvenni a 2.-t belőle.
Nálunk a félévenkénti kredit 30 (legalább is a szakon, amin vagyok ennyi a min. teljesítendő).
"Milyen átlag alatt raknak át önköltségesre?-vagy ez szakonként változik?" - ahova én járok egyetemre, ott az alapképzéseken (anglisztika, infoszak, stb.) 3 egésze átlag a határ. A tanár szakokon 3,5-es átlagot kell teljesíteni, hogy ne kerülj át az önköltségilesre.
Igen. A szabadon választható is beleszámit a vizsgaátlagba.
Az ajánlott, hogy melyik félévben kellene felvenned, ha nem csúszol, akkor haladsz a mintatanterv szerint. Mindent egy félévig tanulsz, egymásra alapozódnak a tárgyak.
Minden szaknak megvan adva, hogy hány kreditet kell teljesíteni. Pl nekem 240et, aminek az 5%a (vagyis 12) kreditnyi szabvált kell felvenni.
Alapvetően 36 kredit és 3.0-3.5ös átlag kell, hogy ne rakjanak át önköltségesre. Ha nem buksz sokat és nem csúszol, akkor ennyi kreditet simán tudsz teljesíteni 2 félév alatt.
Minden beleszámít, legyen az 0 kredites vagy szabvál. Az első félévben szerintem nem kötelező felvenni szabadon válaszhatót, inkább szokd meg az új rendszert, az egyetemet, aztán tavasszal már érzed, hogy mennyire fér bele 1-2 plusz tárgy. (Plusz kaphatsz infókat felsőbbévesektől, hogy mit érdemes felvenni)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!