Azt hallottam, hogy ha egyetemre szeretnék menni akkor inkább gimnáziumba menjek, mint középsuliba, ez igaz?
Ma már nem nagyon van különbség a főiskola és az egyetem között, igazából egybeolvadt a kettő. Régen még volt szerepe de mostmár nincsen úgyhogy az első válaszok a főiskolára is vonatkozik.
Ha bővebben akarsz erről olvasni akkor ez alatt a kérdés alatt elég sok jó válasz van a témában de biztos vagyok benne hogy más kérdésekben/oldalakon is írnak a témáról: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya..
Én középiskolába jártam, most ez már szakgimnázium.
A gimnázium maradt gimnázium.
A szakiskolákból lett középiskola most.
Nem tudom, hogy a 7-es a régi rendszerbeli középiskolára gondolt, vagy az újra, de ha a régire akkor nincs igaza.
Vegyipari szakközépiskolába jártam, kémiát, biológiát, fizikát igen magas szinten tanultuk, jó pár országos versenyen 1-6. helyezéseket ártünk el (én is), így még plusz teljesített érettségi tárgyat is kaptunk, helyezéstől függően emelt vagy középszintű 100 %-osat.
Kémiából emelteztem.
Akinek további emelt érettségire volt szüksége az bármelyik fogadó iskolába elmehetett fakultációra, ez így van jelenleg is. A kapott jegyet pedig az iskoládban az adott tárgyhoz be tudod iratni.
Igazából már kellően belezavarodtam az átnevezések miatt, de a véleményem az, hogy jó középiskolát (most arra gondolok, ahol csak érettségi van) lehet találni, ami egy gyengébb giminél is jobb, sőt lehet, hogy még egy közepesnél is. Emellett biztosan lehet jó szakgimit (a szamka+érettségi) is találni, de eddigi tapasztatok alapján azok általában nem szoktak olyan jók lenni. Általában nem is az a baj, hogy a szaktantárgyat nem tanítják jól, hanem, hogy az összes többit. És persze nagyon jó, ha már beiratkozáskor tudod, hogy van már egy tuti jó pontos emelted, de most ugyanígy ad egy nyelvi előkészítős gimi is, csak az nyelvből. Emellett ha jót fogsz ki és ebből a fajtából szerintem könnyebb olyat kifogni, ahol a többi tantárgyat is jól tanítják.
Illetve ahogy néztem még nem tudod, hogy mi akarsz lenni, csak, hogy egyetem/fősuli a cél. Ebben az esetben szakgimibe eléggé fölösleges menni, hisz ott már most tudnod kell, hogy milyen irányba mégy. Ha meg már tudom, hogy orvosi pl, akkor meg már inkább emelet biológia-kémiás gimibe mennék, mint egy egészségügyi szakgimibe.
De majd keresd ki a számodra elérhető sulikat és ne felejtsd el megnézni az érettségi statisztikákat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!