Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogy működik az egyetemi...

Hogy működik az egyetemi felvételi?

Figyelt kérdés

Előző kérdésem:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanul..

Akkor mesélnék kicsit magamról, hogy képben legyetek arról, hogy mit miért kérdezek.

Tehát, nekem megszakadtak a gimnáziumi tanulmányaim, és az előző tanévben folytattan. Most végeztem el a 10. osztályt. És gondoltam arra, hogy idővel szeretnék egyetemre menni.

Korábban valahol azt olvastam, hogy 25 éves kor felett már önköltséges az egyetem, és mivel én elmúltam annyi, azt hittem, nekem fizetnem kell. Az előző topikban azonban felvilágosítottak, hogy mindenkinek vannak félévei, amiket akkor használ fel, amikor akar.

Mármost, mit is kell tennem ahhoz, hogy bejussak az egyetemre?

Azt tudom, kell az érettségi, (egy emelt szintű tantárggyal), illetve B2-es nyelvvizsga az alapképzéshez.

Hallottam arról is, hogy van valami pontrenszer, de nem igazán értem, hogy ez hogyan működik.

+ Mi történik akkor, ha valaki emeltezik az érettségin, meglesz a nyelvvizsgája is, de akkor még nem megy egyetemre, hanem csak a következő tanévben? Akkor beviszi a papírokat mondjuk az ELTE-re, és ha megfelelt, akkor felveszik?

Illetve, az önköltséges egyetemi képzés kinek van fenntartva?

Köszönöm a válaszokat.

2021. jún. 26. 20:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
96%
Az elten legutóbb 379 volt a ponthatár, nyelvvizsga nélkül is összeszedhető ennyi pont simán. Vagy a nyelvből vagy magyarból/töriből csinálsz egy erős emeltet, a másikból egy erős közepet, és bent is vagy.
2021. jún. 26. 21:33
 12/17 anonim ***** válasza:
82%

Általában nem kell az adott nyelv ismerete a nyelvszakra.

Én pl arabos vagyok török minorral és egyiket se tanultam előtte

2021. jún. 26. 21:41
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Sok a félreértés ez alatt a kérdés alatt.

A nyelvszakoknál külön kell kezelni azokat, amikhez kell már előzetes nyelvtudás (de oda sem nyelvvizsgát kérnek, hanem emelt érettségit) és azokat, ahová nem. A konkrét felvételi követelményeknek is a felvi.hu-n lehet utánanézni. Japán szakot úgy fogsz találni, hogy "keleti nyelvek és kultúrák" azon belül pedig japán szakirány. Ehhez nem szükséges előzetes nyelvtudás, teljesen a nulláról kezdheted tanulni a nyelvet az egyetemen. Maximum plusz pontért lehet ugye nyelvvizsgát csinálni, de ez nem kötelező és nem kell japánból, lehet ez angol, német vagy bármely más nyelv is. Elfogadják és középfokú nyelvvizsgáért jár 28 pont.

2021. jún. 26. 21:48
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
13-asnak igaza van. A nyelvszakoknál az egzotikusabb nyelvek (i.e. amiket nem tanítanak a magyar középfokú oktatásban sem) indulnak teljesen kezdő szintről, minden máshoz kell az előzetes nyelvtudás.
2021. jún. 26. 23:07
 15/17 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a sok segítséget!
2021. jún. 26. 23:17
 16/17 anonim ***** válasza:
63%

Szia! Én is kicsit írnék még róla, kijavítanék egy válaszolót, stb...

Szóval a pontokat kétféleképpen számolhatják, vagy a bizidbe írt 5 érettségid átlagával + a fontos tárgyak átlagával, vagy a fontos tárgyak átlagával duplázva. Automatikusan azzal számolják majd, ahogy több pontod lesz. (És ugye mindkettőhöz adódnak pluszpontok.) 500 pont a max.

Ha töriből 60%-ot érsz el, ezt írod a bizidbe, majd újraérettségizel 90%-ra, azt már tanúsítványba kapod, és ezt a százalékot már nem használhatod az első számítási módszernél, csak a duplázós módszerrel érhetsz el esetleg több pontot.

Minden szakra van előzetes ponthatár, ami alatt senki nem juthat be, a végleges ponthatár pedig a jelentkezők pontjai alapján jön ki nyáron, tehát te csak az előző évi pontok alapján tudsz "jósolni", hogy felvesznek-e ilyen, vagy ilyen érettségivel idén.

Fontos! Az állami szakok sem teljesen ingyenesek, az állam fizeti ki helyetted az árát, neked pedig le kell dolgoznod utána Magyarországon azt az időt. Ugye közben adózol, itthon dolgozol, ezért éri meg nekik. Vagy azt hiszem ki is lehet fizetni. Ha megbuksz, esetleg elveszted a motivációdat, és nem csinálod tovább, akkor is számolni kell ilyenekkel, ennek nézz jobban utána. Kivéve, ha az első félévben hagyod abba, akkor semmi nincs, ez egy ajándék, próba félév volt.

A gyakorlati vizsgás szakokra emelt érettségi sem kell, és nyelvvizsga sem, de a nyelvszakok nem ilyenek, megkapod a nyelvvizsgáért a plusz pontokat. :) (Ha nem tettél abból a nyelvből emelt érettségit is, mert csak az egyikért jár.)

2021. jún. 27. 01:30
 17/17 Laylah ***** válasza:

"mindenkinek vannak félévei, amiket akkor használ fel, amikor akar"

Csak, hogy tisztázzuk: mindenkinek vannak félévei, akit ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT képzésre vettek fel. Ebben az esetben 12 aktív félévet fizet neked az állam, ennyi idő alatt kell diplomát szerezned. Értelemszerűen a passzív félévek nem csökkentik a támogatott félévek számát. A 12 támogatott félév után már saját zsebből kell fizetni.

"Mi történik akkor, ha valaki emeltezik az érettségin, meglesz a nyelvvizsgája is, de akkor még nem megy egyetemre, hanem csak a következő tanévben? Akkor beviszi a papírokat mondjuk az ELTE-re, és ha megfelelt, akkor felveszik?"

Ha nem akar a következő félévtől egyetemre menni, akkor nem adja be a jelentkezést, csak majd azelőtt, mielőtt menni akar. Tehát ha te 2021 őszén még nem akarsz menni, csak 2022 őszén, akkor most ne jelentkezz, 2022 év elején kell majd. Régebben lehetett, de ma már nincs olyan, hogy felvesznek és rögtön passzív félévvel kezdesz. Legalább az első félévet aktívra kell tenned, tehát járnod kell. Onnantól pedig egy-egy aktív félév között maximum 2 passzív féléved lehet, másképpen megszűnik a jogviszonyod.

"Illetve, az önköltséges egyetemi képzés kinek van fenntartva?"

Azoknak, akiket nem vesznek fel államilag támogatott képzésre. Az esetek 95+ százalékában ide alacsonyabb a ponthatár, mivel kevesebben jelentkeznek.

2021. júl. 23. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!