Megéri 2021-ben jogot tanulni és ügyvédnek menni pénzügyileg?
Sziasztok!
Rettentően érdekelne a szakma, viszont utána néztem és csúszás nélkül az egyetem 5 év, nem biztos, hogy felvesznek államira, mert olyan sokan jelentkeznek. Ezenfelül ezután 3 év a szakosodás ha nem bukok meg vizsgán és ekkor minimálbért keresek, ha csak nem én fizetek a munkáért.
Most akkor mire ügyvéd lennék, 30 éves lennék (ha nem csúszok). Ekkor sem garantált, hogy jó fizum lesz, mivel a családban senkinek semmi köze a joghoz, tehát hátszelem nincs. Azt olvastam a kamarába csatlakozás is másfél millió, és akkor még ha nem vesznek fel államira pl, hiába van meg a pontom, de nincs helyem, vagy hogyha nem ELTE-n végzem a jogot, az is szívás. Az irodahelységet tehát bérelnem kéne, vagy ha sikerem lenne egy ügyvédirodában helyezkedem el.
Mi a véleményetek?
Ha ügyvéd szeretnél lenni, szakvizsgáig a garantált bérminimum összegéért fognak szarrá dolgoztatni.
Rengeteg ügyvéd van, minden utcában Budapesten, én nem hinném, hogy ismerettség nélkül akkora buli lenne anyagilag. Álláskeresésnél meg az a baj, hogy rengeteg jogász van a piacon, szinte lasszóval lehet őket fogni. 8 jogi egyetem van, ha csak 100-an végeznek évente, gondold el az mennyi jogász. (De szerintem ennél is többen végeznek)
Uhh, szóval valóban igazak amiket írtam?
Ez elszomorító
1. A fizetések tényleg rosszak:
- kisebb irodákban (a praxisok 85%-a kis iroda) a fizetések nettó 150 és 200 ezer forint között mozognak, az átlag a nettó 180
- közepes irodákban a fizetés nettó 200 és 250 között van, átlagosan kb. nettó 220 a fizetés. ilyen irodákból van a legkevesebb
- nagy nemzetközi iroda esetében a kezdő fizetés nettó 250-265, BIG4 irodánál nettó 280 is lehet. a harmadév végére kb. nettó 400-ra megy fel. azonban itt vannak a legnagyobb követelmények is, például Erasmus tanulmányút alap.
Később sem jó a fizetés. Átlagos ügyvédi kereset havi nettó 340 ezer forint a szakvizsga után.
És mindezt napi nem 8, hanem 10-12 órában keresed meg. Túlórát sehol sem fizetnek. Vidéken nincsenek állások meghirdetve, csak nagyon ritkán. Évente kb. 1500 ember végzi el a jogot az országban, ennek csak max a fele tud elhelyezkedni a szakmában, ők is nagyon alacsony fizetésért.
5 Jó reggel 9 és este 7-8 közötti időtartamban nyilván nem éri meg a nettó 340. De még az 1 milla sem érné meg nekem, mert mire mennék a pénzzel, ha élni meg nem lenne időm.
Egy ügyvéd ismerősöm mondjuk 9-től kb 6-ig dolgozik. Az még baráti, bár fogalmam sincs mennyit keres, viszont azt tudom, hogy kirendelt védőként is eljár, ami rohadt szar lehet, mert ha épp egy utolsó szemét gyilkoshoz, vagy pedofilhoz, stb rendelik ki, akkor azt is védeni kell neki. Én ezt pl nem tudnám csinálni még milliókért sem.
Most végzek az Eltén. Önköltséges voltam.
Ismeretség nélkül röviden és tömören nem éri meg. Nem csak az ügyvédi, az egész szakma sem. Főleg, ha háttértőkéd sincs otthonról.
Ma már abszolút nem éri meg ez a szakma, telített, alulfizetett és mindenhol kvázi rabszolgaként kezelnek.
Rengeteg tanulás a semmiért, ráadásul ezzel még külföldre sem lehet kimenni, mert ott nem ér semmit.
Ha valakinek van egy kis esze, akkor más szakot választ. Sokan a rossz matektudás miatt mennek jogra, de inkább szenvedjétek végig az egyetemi matekot 1-2 évig valami közgazdász szakon, mert sokkal több és jobb lehetősg lesz. IT vagy mérnök diplomával még jobb de egy egyszerű hiányszakmával is.
Jogásznak lenni ma már nem presztízs, hanem egy stresszes borzalom. Megbecsülésben valahol a tanári pályához tudnám hasonlítani, de ott legalább nem hajtanak napi 12-16 órában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!