Egyetemen évugrás(?)
Elvileg igen, gyakorlatilag nem nagyon van rá lehetőség, aminek három oka van: félévente a 45 kredites limit, a tantárgyak egymásra épülése, és az, hogy vannak tárgyak, amiket csak egyik vagy másik félévben hirdetnek meg.
Ismerek olyan emberkét, aki gazdasági szakon tudott fél évet úgy "spórolni", hogy csomó választható tárgyat megcsinált előre, a hatodik félévre alig maradt valami, és így akkor meg tudta csinálni a szakmai gyakorlatot, de alig volt élete szegény srácnak egész egyetem alatt. Szerintem nem ér ennyit.
"félévente a 45 kredites limit"
Van ilyen? Mindenhol? Nekem simán engedtek 60-at felvenni. Előző félévben is 48 volt.
Elméletileg lehet, gyakorlatilag nem.
Mivel a vizsgán való részvétel feltétele az aláírás, amihez pedig félévközi követelményeket kell teljesíteni (+ van ahol jelenlét is kötelező) így elég nehezen tudnál csak úgy levizsgázni valamiből.
Ahogyan írják, elméletileg lehet, gyakorlatilag nem.
Én ebből a szempontból elég laza szakon vagyok, tehát nálunk nincsen ilyen, hogy pl. aláírással lehet vizsgázni (nincs aláírás, soha nem kaptam, itt nem szokás), nincsen limitálva az egy félévben felvehető kreditek száma, nincsenek ráépülős tárgyak, előkövetelmények és hasonlók. Ugyanakkor az oktatók a mintatantervhez igazodnak és az előírt félévekben hirdetik meg a tárgyakat, azzal a létszámmal, amire feltehetően szükség is van. Magyarul nem biztos, hogy meghirdetnek egy alapból őszi féléves tárgyat a tavaszi félévben is, hogy be tudsz járni másodévesként egy harmadéves tárgyra (sokszor még az egy félévre kiírt kötelező tárgyak is ütköznek, azt se sikerül jól megoldani), hogy lesz elég hely és fel tudod venni (ez is rendszeres probléma a kötelező tárgyaknál is és nem mindig tudják bővíteni a létszámot vagy új kurzust indítani) stb. Ezeknél a problémáknál pedig azoknak a hallgatóknak a panaszait, jelzéseit, kéréseit stb. veszik figyelembe, akik követik a mintatantervet és ők élveznek elsőbbséget.
Nincs mindenhol ez a féléves kreditlimit. A kreditek meg valójában nem mindig tükrözik, mennyire nehéz vagy energiaigényes egy-egy tárgy elvégzése: az extrém kreditmennyiséget általában könnyen teljesíthető "ingyenkredit" szabadonválasztható tárgykból szedik össze (viszont vigyázat, a kredittúllépésért később fizetni kell).
A kérdezőnek válaszolva pedig, elméletileg nincs akadálya ennek, de kizárt dolog, hogy a gyakorlatban úgy fel tudj venni +1 félévre való tárgyat, hogy ne legyen ütközésed, mindenhova be tudj járni, teljesíteni tudd az évközi követelményeket, és ne kapj idegösszeomlást a végére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!