Keleti nyelvek és kultúrák arab vagy kínai lenne a jobb választás, hogyha mindkettő nyelvet megszeretném tanulni?
Az egyiket egyetemen tanulnám, néha esetleg magán tanárral, a másikat pedig autodidakta és magántanárral (de csak annyi órát vennék ami nem megy az egyetem rovására)...
Az ELTE lenne első helyen.
De melyiket lenne okosabb egyetemen tanulni és miért?
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a két nyelv nagyon nehéz. Nem fogod egyiket sem magas szinten elsajátítani kizárólag az egyetemen. A kettőt párhuzamosan meg főleg nem lehet, még magántanárral sem. Válaszd ki az egyiket, azt tanuld az egyetemen és magántanárral is.
Egyébként én az arabot javaslom. Kevesebb magyar beszéli, az országban van 5-6 db(!) arab üzleti szaktolmács. Ők 5 számjegyű órabérért dolgoznak, de láttam már 6 számjegyű órabért is. először azt hittem, hogy elgépelték, majd tájékoztattak, hogy nem, ők ennyiért dolgoznak. Utánanéztem, és tényleg.
#1 nemrég kezdtem az MSA-t (modern standad arabic) tanulni, de basszus erre nem is gondoltam.
amúgy pusztán személyes preferencia, de szerintem az arab szebb és könnyebb, legalábbis van náluk rendes abc, ami nagy mértékben megkönnyíti a nyelvtanulást. Viszont a kínaival ellentétben az arab dialektusok azok nagyon különböznek. Az MSA-t nem nagyon lehet hétköznapi beszélgetésre használni az arab világban, tehát ha beszélgetni akarsz emberekkel, akkor MSA + 1-2 dialektus fog kelleni, pl az egyiptomi elég hasznos, mert a filmipara nagyon ismertté tette a többi arab országban.
Persze a kínai is érdekes, de az meg tonális, nulla abc (a latin átiratot azaz pinyint leszámítva) ezért nekünk sokkal nehezebb megtanulni.
Nem akarlak rábeszélni, de az arab az elég érdekes nyelv, kulturális szempontból is több a kapcsolat.
Én arabos vagyok, másodéves.
Az arab nagyon nehéz. Szinte mindenki magántanárhoz jár, ami nem az olcsóságáról híres.
De ha elhivatott vagy és szorgalmas akkor egész jól meglehet tanulni bár kb vért fogsz izzadni. Teljesen más mint egy angol vagy német nyelv, de ellenben gyönyörű. Úgyhogy szerintem megéri a “szenvedést” mert nem olyan nyelv Magyarországon amit minden második ember beszél.
Viszont egyetem az nem nyelviskola, ezt kalkuláld be mindkét nyelvnél. Rengeteget kell tanulni még hozzá, hogy tudja az ember. Főleg, hogy pár tanár eléggé félvállról veszi a dolgot.
Én az arabot javaslom egyébként. Viszont ha jól tudom minorba feltudod venni a kínait is.
Ha valami kérdésed van a szakkal kapcsolatban nyugodtan kérdezz :)
#5 Valami jó MSA tankönyv esetleg amit ajánlani tudnál? Az abc-t már - majdnem teljesen - megtanultam, meg jópár alapdolgot és szeretnék kicsit elmélyülni a dologban.
Ha bármi jó tipped van én azt nagyon szívesen fogadom, mert teljesen belezúgtam ebbe a nyelvbe :) még a kérdező kérdésére sem tudtam válaszolni rendesen :D
Köszi a válaszokat!
Nos, én nem ebből akarok megélni...
Mondjuk ez fontos infó, bocsi hogy kihagytam.
23 éves vagyok, már 5 éve vállalkozom és van egy passzív jövedelmem.
Azért szeretnék tanulni, hogy kommunikációs szinten megértsem ezt a két nyelvet, illetve ha esetleg leszek még valaha alkalmazott, akkor is gondolom előny lehet mind a nyelvtudás, mind pedig a diploma... De sem fordítóként, sem pedig tolmácsként nem szeretnék elhelyezkedni.
Hogy őszinte legyek, én komolyan azt gondolom, hogy mire mondjuk egy mestert is megcsinálnék, addigra nem nagyon lehetne már fordítóként elhelyezkedni, a technológiai fejlődésnek “köszönhetően”...
Tolmácsoláshoz meg igazából nincs affinitásom.
Azt nem tudtam, hogy minorként fel lehet venni másik nyelvet is... Ez hasznos válasz, köszi!
Kicsit ugye off, de szerintem egyébként simán lehet két nyelvet egyszerre tanulni.
Ha teljesen különböznek, akkor főleg...
Én egyszerre tanultam angolt és németet, ami ugye nem különbözik annyira, s mindkettőből le tudtam vizsgázni... Még úgyis, hogy a német enyhén szólva nem a szívem csücske.
Persze az arab és a mandarin is nehezebb mint ezek a nyelvek, ezt tudom.
Szerintem akkor is lehet egyszerre tanulni Őket, ha nem lenne ennek így értelme, akkor gondolom az egyetemen sem lenne rá lehetőség.
Amúgy mint írtam, tisztában vagyok vele hogy az arab is nehéz nyelv, de azért az egy elég objektív tény, hogy a kínai még sokkal nehezebb...
Hiszen abban az értelemben nincs ABC mint akár az arab nyelvben, és nagyobb mértékben eltér a logikája is az európai nyelvekétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!