Szerintetek megéri beírni az önköltséges fin. formát, lehetséges utána visszakerülni államira?
Szerintem ha nagyon oda akarsz menni, és (bár diákhitellel, de) anyigilag belefér, akkor jelöld meg. A legtöbb egyetemen tudtommal egy év, tehát két félév után vannak átsorolások. Nálunk az átlagoktól és a teljesített kreditek számától függ, hogy ki maradhat államin, úgyhogy tulajdonképpen bárki átkerülhet máshova. A diákhitelt pedig a hallgatói jogviszony megszűnése után néhány hónappal (talán 4?) kell elkezdeni törleszteni. De ha olyan szakról van szó, akkor akár dolgozhatsz is az egyetem mellet, és ha más nem, kicsit talán egyszerűbb lehet később a törlesztés.
Egyébként ha teljesen más szakról van szó, akkor nem éri meg olyat elkezdeni, amit nem szeretnél, akkor sem, ha ingyen van. Hidd el, szenvedés lesz olyat tanulni, amit kicsit sem élvezel. Az meg végképp szörnyű lenne, ha utána 40 évig olyan munkát kéne csinálnod, amit utálsz. De ha hasonló szakról van szó, akkor lehet érdemes lenne elkezedni, majd újra felvételizni, és akkor lehet, hogy el tudnál fogadtatni bizonyos tárgyakat. És persze az érettségi ismétlése is egy opció, volt ismerősöm, aki többször is ezzel próbálkozott, mire felvették az "álom szakra".
Sok sikert! :)
Köszi szépen a választ! :)
Még arra gondoltam esetleg lehet-e olyat csinálni mondjuk, hogy ponthatár alapján kerülnék be egy év után (újrafelvételi), és onnan folytatnám, ahol abbahagytam. Így esetleg ha nem lesz meg az átsorolás feltétele, akkor is átkerülhetnék államira. Nem tudom ez a gyakorlatban hogy néz ki. Gondolom sok ügyintézéssel jár meg ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!