Ha érdekel a szőlő, a borászat, akkor érdemes ezzel kapcsolatos felsőfokú szakképzésbe belevágni úgy, hogy a kémia, biológia nem erősségem?
Szerintem a szőlész itt az az ember, aki leszedi a szőlőt, elhordja, meg minden ilyesmi, nekem kisegítő munkásnak tűnik.
A borász pedig kotyvaszt, ahhoz kell némi szaktudás.
Szerintem ha borral szeretnél foglalkozni, akkor azt ne ezen pozíciókban tedd, főleg hogy van már diplomád.
De ez a diploma olyan, amivel el lehet ugyan helyezkedni, de a fizu annyi, amennyit bármivel meg lehet keresni, ráadásul most éppen nem is keresnek embert olyan helyre/területre, ahová még vágynék is. Ezzel együtt van egy nagyon erős ökológiai érdeklődésem is, ez a pincészet pedig ezt a típust képviseli és viszonylag közel lakom hozzá. Ha 1-2 évig itt dolgoznék, arra gondoltam, kis gyakorlati tapasztalatot szerezhetnék ebben a "természetközeli" és izgalmasnak tűnő közegben, emberhez illő munkával. Ráadásul kedvelem a bort, de mindig csak mértékkel. Sőt, még az se baj, ha kevesebbet kell okoskodni, mint jönni-menni (hiszen kevésbé értek hozzá). Emellett, ha bejönne, párhuzamosan elvégezhetném a képzést is. Tudom, az az igazi, ha saját szőlészete van az embernek, de csak nem minden pincészet nettó családtagokból álló munkakört alkot :D
Hálásan köszönöm az eddigi válaszokat, jöhet még felvilágosítás, ha valaki okos ebben. Ez a fenti infó meghozta a kedvem, ha most, fiatalon elmennék ide dolgozni 1-2 évet, akkor se vesztenék sokat talán (ha mehetek, ugye).
Ebben a szakmában azért nincs akkora hiány szerintem, hogy abban érdemes lenne reménykedni, hogy majd valahova felvesznek x évesen friss diplomaval tapasztalat nélkül egy pincészetbe bort készíteni. Az pedig nem tapasztalat, hogy elmész oda dolgozni megtanulsz szüretelni meg szőlőt metszeni. Oda szerintem fontos a kemia az egesz dolog azon alapszik elkell talalni a pontos arányokat.
De ahogy írják előttem csak akkor érdemes ha saját borászatot akarsz nyitni. Hisz a legtöbb borászatban valamelyik hozzá értő csaladtag készíti a bort vagy sok tapasztalattal rendelkező szakember nem egy 30 éves tapasztalatlan diplomás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!