Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha az iskolában nem, akkor...

Ha az iskolában nem, akkor hol tanítanak meg tanulni?

Figyelt kérdés
Én szeretnék jól, és okosan tanulni. De ez alapból nem velem született szuperképesség. Ilyenkor, hol, honnan kell megtudni, megtanulni, hogy valójában, hogyan is kell tanulni?

#tanulás #oktatás #Megtqnulni tanulni
2021. febr. 15. 05:15
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
47%
Otthon a szüleidtől, saját magadtól. Ha már az iskolában nem sikerült.
2021. febr. 15. 06:50
 2/16 molnarmarcell21 ***** válasza:
100%

Teljesen jogos kérdés, ezzel kellene kezdeni az iskolát.

Ugyanakkor ez elsősorban a tanárok feladata, nekik kell kiválasztani az adott gyerekhez legjobban passzoló módszertant, csak nyilván a jelenlegi osztálylétszámok és viszonylag alacsony színvonalú pedagógusképzés mellett ez nem igazán kivitelezhető.

A diáknak ismételni, gyakorolni kell. Vannak technikák (pl. színek, szagok, hangok használata), amelyek ezeket hatékonyabbá tehetik, de ez már egyénfüggő.

2021. febr. 15. 07:01
 3/16 anonim ***** válasza:
83%

Sajnos a kérdés teljesen jogos. A legtöbb iskolában azt hiszik, a gyerek magától felismeri a tanulás módját, és csak ordítozni kell vele, meg bevésni a karót, ha nem megy neki.

Én nagyjából úgy jártam ki az általános iskolát, hogy mindig terepszínű arcot vágtam, és amit lehetett, elsumákoltam. Semmi hasznosat sem tanultam sem ott, sem gimnáziumban, és sokat elmond a magyar közoktatás minőségéről, hogy ennek ellenére lediplomáztam, és ma Kaliforniában vagyok senior software engineer.

Én úgy tanultam meg tanulni, hogy a magam örömére tanultam. Érdekelt a programozás, de az iskola képtelen volt megfelelő tudásanyagot biztosítani. Sőt, még majdnem meg is utáltatták velem egy életre. Akkor kezdtem tanulni, amikor nekem is lett egy C-64-esem. Akkoriban még nem volt Internet, a szakkönyvek pedig elérhetetlenül drágák voltak, már ha egyáltalán lehetett kapni valahol. A számítógép eredeti, angol nyelvű kézikönyvéből fordítgattam magamnak és tanultam a különböző technikákat, módszereket. Ekkor tanultam meg rendesen fordítani is, nem pedig kínlódni akkurátus tükörfordításokkal, ahogy az iskolában elképzelik. Gondolhatod, tele volt olyan szakkifejezésekkel (kernel, byte, array), amit a büdös életben nem hallott egyetlen angoltanár sem, nemhogy le tudta volna fordítani. A programozásban sem tudott segíteni senki. Magamnak végeztem a kutatást, és lassan megértettem.

Gimnáziumban már valamivel könnyebb dolgom volt, mert a tanárnak egyrészt volt valami fogalma arról amit oktatott, másrészt nem kizárólag ordítozni és röpdolgozatot íratni tudott. Így ismerkedtem meg a PC-vel és a Pascallal, aztán a már ismert módon folytattam tovább a kutatást.

A mai napig is így tanulok. Évente, kétévente jön egy új technológia, amit muszáj megismerni. Ha arra várnék, hogy jöjjön valaki, és megtanítsa magyarul, hát nem itt dolgoznék.

Szóval hogy a kérdésre is adjak választ, hol tanulhatsz meg tanulni? Ott, ahol olyasmi van, ami érdekel. Ami érdekel, annak ösztönösen élvezni fogod a tanulását, és lassan összeáll a fejedben. Olyan, mint a rejtvényfejtés vagy a nyomozás. "Mitől működik ez? Hogyan működik?" Felteszed a kérdést, és elkezded keresni rá a választ. Ez a tanulás. Az nem tanulás, hogy diktálnak egy könyvből, és ha nem fújod másnap szóról szóra, akkor megbüntetnek. Az időpocsékolás. Nem is beszélve arról, hogy az iskolai tananyag elsöprő többsége felesleges és értelmetlen.

2021. febr. 15. 07:48
 4/16 anonim ***** válasza:

keress rá tanulásmódzsertani leírásokra, videókra. ezek általában tippeket adnak, hogy hogyan tudsz eredményesen és hatékonyan tanulni. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy minden ember más és más. Lehet, hogy neked nem az a legpraktikusabb, mint nekem. Néhány technikát érdemes kipróbálni 2-3 napon keresztül, és utána el tudod dönteni, hogy melyiket élvezted leginkább, melyikkel emlékszel a elgtöbb dologra.

A technikák között van olyan ami abban segít, hogy hogyan oszd be az idődet, milyen feladattal kezdj, hogyan jelgyzetelj, hogyan memorizálj különböző dolgokat, vagy hogy éppen hogyan vedd rá magad a tanulásra.

Angolul eléggé sok videó van ilyenekről a neten, ha jól érted. Magyar videókat nem igazán szoktam nézni, de az alapján hogy milyen népszerű ez a téma, valószínűnek tartom, hogy magyar videógyártók is szoktak ilyen témkból posztolni.

Tanulásmódszertan, tanulási technikák, tanulási stratégiák - ilyen kulcsszavakkal keress cikkeket, videókat. Gondold át, hogy melyiket próbálnád ki és hajrá!

Itt vösszeszedtek néhány témát:

[link]

2021. febr. 15. 08:47
 5/16 anonim ***** válasza:
Mindenkinek más tanulási módszer jön be. Ezért magának kell megtalálnia a hozzá passzolót. Leülsz, és kipróbálod őket. Jegyzetelsz, elismétled sokszor, stb., és előbb-utóbb megtalálod.
2021. febr. 15. 09:22
 6/16 anonim ***** válasza:

Youtubeon is van egy csomó videó, de szerintem azok inkább motivációnak jók, amúgy nem igazán használ.

Vannak könyvek, tanfolyam szerűségek, csak keresni kell biztodan találsz.

De mindenkinek más válik be és ezt neked kell megtalálni, hogy hangananyag után, ábrák-képek vagy ha leírod az anyagot úgy marad meg jobban.

Én emelt érettségire való készüléskor tanultam meg tanulni, sok anyag, kevés idő és sok sok tanulás. Egyetemen pedig ezt fejlesztettem tovább. Amúgy egyetemi szabadon választható kúrzusokon nekünk van egy csomó ilyen tanulást tanító kurzus.

2021. febr. 15. 11:33
 7/16 anonim ***** válasza:
Ezt saját magadnak kell elsajátítani nem az iskola dolga. :).
2021. febr. 15. 12:21
 8/16 anonim ***** válasza:

Kedves #7-es válaszoló ezt mivel tudnád alátámasztani?

Pont, hogy az iskola vagyis a tanárok dolga lenne a tanuláshoz kapcsolódó kompetenciák kialakítása!

Én is sokat küszködök ezzel az egyetemen, hogy hogyan is kéne hatékonyan csinálni a tanulást, jegyzetelést. A tapasztalataim szerint kb. a tanulok több mint 70% ebben a cipőben van. Létezik rá sok megoldás, de szerintem a módszereknél van fontosabb is, mégpedig az érzelem. Mennyire szeretem amit csinálok, mi a véleményem a tárgyról, mit mondanak mások róla, ki tartja, hogyan tartja a kurzust stb.

2021. febr. 15. 12:36
 9/16 anonim ***** válasza:

Kimerítő részletességgel a tanulásról:

[link]

Az iskolának és tanároknak nem dolga a tanulást megtanítani, de javítsatok ki ha tévednék. Egy linket a jogszabályra pls. Nincs ilyen tantárgy, leírt szabály, törvény, etc. Csak elvárás és feltételezés van.

2021. febr. 15. 14:03
 10/16 molnarmarcell21 ***** válasza:
Nem dolga, de kéne. Egy hatévestől mégis hogyan lehet elvárni, amikor még olvasni se tud, hogy használja fel az aktuális gyermeklélektani, pedagógiai pszichológiai és módszertani eredményeket, hogy kialakítson magának egy személyre szabott módszert? :)
2021. febr. 15. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!