Szabadon választható tantárgyként bármit felvehetek? (ELTE)
Választhatom egy teljesen más szaknak a tárgyát?
Kicsit erthetőbben/specifikusan leírva:
Nemzetközi kapcsolatokon, felvehetnék filozofiát?
Mindkettő nagy álom és lehet én vagyok béna, de csak nyelvekkel kapcsolatban találtam hasonló választ..
Nem. Szabadon választhatónak csak azokat veheted fel, amiket megadtak a tantervi hálón.
Értem én, hogy mire gondolsz, de a szabadon választható tárgy azt jelenti, hogy a szakodon mondjuk van 10 tárgy, abból te szabadon kiválaszthatsz 5-öt, amit el kell végezned.
Ettől függetlenül nyugodtan felveheted a tárgyat, el is végezheted (már ha nem kötelező tárgy egy másik szakon, mert akkor lehetnek bajok), csak az a szabadon választható kategóriába nem kerül bele.
Én nem úgy tudom, mint az első. A szabadon választhatónak tényleg az a értelme, hogy bármi lehet. Az egyetlen kikötés, hogy korábbi tárgyból való tematika egyezés ne legyen több, mint 50% azt hiszem. (Hogy elkerelhető, legyen, hogy ugyanarra a tudásra kétszer kap kreditet).
A neptunban olyan rész ahol ki tudod listázni az egyetemed összes kurzusát, és tudsz belőlük válogatni. Akár más egyetem kurzusát is felveheted, ahhoz kell kicsit papírozni (vendéghallgatói kérelem).
amiről az 1-es beszél az a kötelezően választható. Ilyen nem minden szakon van, de ez valóban benne van az adott szak tantervében
szabadon választhatóként bármilyen tárgyat felvehetsz, ami nincs benne a te szakod tantervében, és nem számít, hogy az egy másik szakon kötelező-e, hiszen te nem oda jársz
En nemzetkozi kapcsolatokon a jogi latin nyelvet vettem fel az AJKn annak iden, de a BTKrol is vettem fel targyakat.
Egyebkent a filozofia kotval (kotelezoen valaszthato) nemzetkozi kapcsolatokon( benne is van a tantervben ,) de ha teljesitetted a 6 kredit kotvalt akkor a filozofiat be fogjak irni szabadon valasztott targynak. :)
Szoval tenylegesen barmit felvehetsz amit akarsz , baratnom japan nyelvet vette fel anno ugyanugy :)
kiegészítés csak: Vannak tárgyak, amelyek kimondottan szabad kreditnek vannak meghirdetve. Pl. karriermenedzsment, sportok (bár most nem tudom, lehet-e a vírus miatt.)
Tanács: idegen nyelvű óránál nézd meg a feltételt, tehát ne vegyél fel orosz irodalmat, ha nem tudsz oroszul.
Ha ELTE-s vagy, keress rá a neptunban erre a kódra: BBV (vagy ha mesterszakos vagy, akkor BMVD) és ki fogja dobni a BTK-n szabadon meghirdetett kurzusokat, iszonyat sok van, érdekesebbnél érdekesebb tárgyak. Vannak tipikusan olyan tárgyak a Filozófia Intézetben, amik érdeklődőknek vannak, és semmit nem kell tudni hozzájuk.
Pszichológiai tárgyak is nagyon érdekesek, ezeket VKN-kóddal hirdetik meg (ajánlom Mérő László: Emberi gondolkodást, tipikus nagyon izgi szabvál tárgy)
De akármilyen kódú tárgyat felvehetsz, csak azokat nem, amikhez kell előfeltétel.
És ez a nyelvi kurzusokra is igaz, csak azokkal vigyázni kell, mert pl. azt hinnéd, hogy a svéd/norvég/dán nyelvórák milyen jók lesznek, de elképesztő brutális tempót diktálnak, és nagyon sokat követelnek nagyon rövid időn belül, megenné az összes idődet. A "nagy" nyelvszakokhoz (angol, német, francia, stb.) meg emelt érettségi a beugró, és mivel adminisztratíve felveheted őket, ha mégis megteszed úgy, hogy nem vagy azon a szinten, meghalsz :D
Én kínait vettem fel szabadkreditnek, és szó szerint minden nap arra tanultam (minden. fakin'. nap.) de megérte, mert lett nyelvvizsgáztam belőle végül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!