Milyen tanulási stratégiákat lehetne elsajátítani?
Megesik, hogy nem bír vagy nincs kedve tanulni az embernek.
Hogyan lehet újra feltöltődni?
Hogyan szoktatok megtanulni nagy anyagokat rövid határidőn belül?
nekem ami segít az a környezetváltás. Buszon, kávézóban, könyvtárban, parkban.. Próbáld ki mindet. Az új környezet miatt valahogy a közérzetem megváltozik, tudom hogy idegen helyen vagyok és itt tanulnom kell. Otthon nem nagyon megy. A másik az, hogy kelj fel korán. Ha 7kor kelsz, iszol egy kávét akkor jó kedvvel fogsz neki a tanulásnak, mert látod, hogy időben vagy.
Ha rövid időn belül kell teljesíteni, akkor általában kidolgozok egy tervet. Melyik nap mit, mennyit, hány oldalt. Ebben általában az a trükk, hogy ha mondjuk van 14 tétel és van 1 hetem, akkor nem azt csinálom, hogy "minden napra 2 tétel", hanem az első 3 nap lenyomom mindet (esetleg éjszakázok is), a 4. nap ismétlem az első felét, az 5. nap a második felét, a 6. nap mindet, a 7 nap pedig pihenek. Ez azért is jó, mert közvetlenül a számonkérés előtt pihenek és ha esetleg tolódás van, az is belekalkulálható.
A kedvem még úgy tudom meghozni, ha aktívan tanulok. Ha ülök a könyv fölött és olvasom, akkor könnyen elkalandoznak a gondolataim. Szinte mindig készítek jegyzetet. Nem fontos hosszút írni, de valami kis vázlat jó, hogy egészben lásd az anyagot. Van, hogy lyukas szövegként készítem a jegyzetet. Az azért jó, mert akkor magamban is tisztázom, hogy egyáltalán mi a lényeg, mik azok a pontok, amikre rá lehet kérdezni. Ezután ezt a feladatlapot lefénymásolom, majd kitöltöm annyiszor ahányszor az időbe belefér.
Ha nincs ilyesmire kedved/időd, akkor szóban is tudsz aktívan tanulni. Kiválasztasz egy bekezdést és megpróbálod emlékezetből fejben (vagy hangosan) elmondani a lényegét. Ezután elolvasod (már tudni fogod, hogy mik a sötét részek) és elmondod újra a lényeget (ha nem jut eszedbe 1-1 évszám/név/kifejezés akkor belepillanthatsz). Ezt megint lehet a rövid vázlattal kombinálni.
Motiváció lehet még az, ha valami célt tűzöl ki magad elé. Pl. felkelek 8kor, tanulok 10 órát, este 10kor pedig megnézem a kedvenc filmem. Ha úgy érzed, hogy minden tőled telhetőt megtettél aznapra, akkor nyugodtabban fogsz kikapcsolódni és könnyebb lesz a következő nap is.
Az előző válaszoló sok okosságot mondott, amiből elindulhatok, nagyon jól jött :)
Az első két esetben az éreklődést kell újra felkelteni magadban. Képzeld a tananyagot valóságszerű helyzetbe, úgy talán könnyebb megjegyezni. Persze ez tárgyfüggő.
Rövid határidőn belül tanulást is megelőzi valami - pl előadások, stb, itt szerintem a rendszeres tanulás a kulcs (amit minden évben megfogadok, de vhogy sosem jön össze... talán majd idén...), erre pedig pár sorral + egy válasszal feljebb a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!