Ha elvégzem az orvosit, utána csinálhatok PhD-t és kutathatok bármilyen szakterületen, anélkül hogy csinálnék szakorvosit?
Igen. Viszont nálunk van, aki azért csinál most idősebb fejjel szakvizsgát, mert végső soron kérik tőle a tudományos ranglétrán való következő szinthez. Érdemes végiggondolni a területet, amin kutatni szeretnél, ha biofizika, biokémia, anatómia vagy ilyesmi, ahhoz talán a későbbiekben sem kell szakorvossá válni, hiszen azok elméletibb tárgyak, de pl. ha mikrobiológiával foglalkoznál, érdemes lehet orvosi mikrobiológusként szakvizsgázni.
A PhD-t sokan azért csinálják orvosi után, mert a klinikumban is könnyebb az előmenetel. Van, aki az egyetem után "gyorsan" letudja, van, aki munka mellett, egyéni felkészülőként csinálja, az jellemzően azért sokat kivesz az emberből. Viszont PhD-fokozattal, 30-40 közöttiként belevágni a rezidens képzésbe, amiben ráadásul vannak a szakterületedhez nem kötődő gyakorlatok is, és közben a klinikumból teljesen kijöttél...hát ez is megfontolandó.
Neked kell tudnod végső soron, hogy van-e olyan szakirány, amiben később elképzelnéd magad, vagy egyáltalán nincs, és azt is, hogy ha van, nem érdemesebb-e előbb azt megszerezni.
Én beléptem a szakorvosképzésbe, de nálunk szoros összefüggés van a kutatással, lehet a kettőt egy helyen csinálni.
Köszi!
Utolsó, Te milyen szakorvos képzésen vagy, ha megkérdezhetem?
Egyébként köszi, hogy így kifejtetted!
Azért ez amit az utolsó írt nem általános, talán rájuk, az immunológusokra, meg a pathológusokra igaz, hogy jó, ha mind a kettő megvan, ha kutatni szeretnének.
Olyan intézetekben, mint például anatómia, biológia, biokémia, fizika, kórélettan, gyógyszertan nem igazán kell semmilyen szakorvosnak lenni, elég ha van egy PhD-d és publikálsz szépen. A tényleges klinikai tárgyak esetében meg a kutatás háttérbe szorul a betegellátás mellett, legalábbis itthon, azért, mert rohadt kevesen vagyunk és nincs elég orvos szinte beteget ellátni sem.
Egyébként az a véleményem, ha kutatni szeretnél humán biológia-biokémia témában akkor ígyis-úgyis az orvosi a jó választás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!