Megérné átmenni Kereskedelem és Marketing szakról Építészmérnökire vagy Közlekedésmérnökire?
Másodéves vagyok ezen a szakon, eddig minden tárgyat teljesítettem, 1-2 tárgy kivételével követem a mintatantervet, külön tanárhoz is járok, eddig nem volt annyira nagy kihívás, de időközben rájöttem hogy ez nem nekem való, nem érdekel a gazdaság, nem érdekelnek a pénzügyek, alapból a kapitalista rendszert nem támogatom, és a marketinget (ami a specializációm lenne) az emberek átverésének tartom.
A közlekedés viszont érdekel, a nagypapám is közlekedésmérnökin végzett, apukám is a MÁV-nál dolgozik menetrenddekkel. Az építészet egy új ‘mániám’, de csak a modern, magas épületek érdekelnek leginkább.
Mennyire nehezek azok a szakok? Hallottam hogy a gazdasági szakok elég könnyűek, szóval nem lehet viszonyítási alapom. Matekból viszonylag jó vagyok, de csak ha olyan ág amit értek. Itt a gazdasági szakon pont olyanok vannak amik nem mennek. Az építészetinél az ‘éjszakázás’ se lenne probléma, a karantén ideje alatt rengeteg leckét és beadandót kellett csinálni, és sokszor volt hogy éjfélig is azokat csináltam/tanultam.
Habár a matek nem minden ága megy, és fizika/kémia egyáltalán nem, úgy gondolom bármi megtanulható, hisz itt is teljesítettem a tárgyaimat amikor semmi közös sincs bennem és a gazdaságban.
Szóval megérné átmenni, ha benne van 1 millió forint, és másfél évem, de valószínüleg nem fogok ebben elhelyezkedni? Vagy már csináljam végig ha a felénél vagyok, és utána menjek el az egyikre?
ezt befejezném és jó alap a továbblépésre, de jó alap, ha most mész át akkor is, csak akkor nincs papírod róla, ami később hasznos lehet. A közlek. lenne talán jó, és nehéz, igen, a mérnöki szakok nehezek. Az építészmérnökit csak akkor ajánlanám, ha nagyon szeretsz rajzolni és gyakorlatod is van benne. Mert a rajz az építésznek olyan kifejezésforma, mint a beszéd a szónoknak. A feldolgozása a terveknek géppel történik, de a szabadkézi rajz nem megkerülhető, ahogy a szónok sem szónok, ha csak legépeli a szövegét.
Logisztikai mérnök -itt a gazd.-i ismereteidre szükség lenne.
Végzős építészmérnökként (BME osztatlan) abban meg tudlak nyugtatni, hogy több vagy bonyolultabb matek nem fog itt sem kelleni, tantervtől függően még lehet, hogy el is fogadják az eddigi matek tárgyaidat. A fizikától sem kell tartani, gyakorlatilag semmilyen középiskolás tudásom nem kellett a kapcsolódó tárgyakhoz (statika, stb) teljesen új anyagot, és más jellegűt kell tanulni mint a középiskolában.
Ha külföldön akarsz elhelyezkedni, akkor is tudnám ajánlani a BME-ÉPK-t, mivel sok küldölfi egyetemmel ellentétben sok mérnöki ismeretet oktatnak, míg küldöldön sok helyen inkább csak tervezést tanulnak, ami a gyakorlatban szerintem hátrányt jelenthet.
Az éjszakázás inkább amiatt jellemző, hogy nem egyenletesen oszlik el a terhelés, és nehéz megszokni a középiskola után, ebben sokat segíthet, hogy már hozzászoktál valamennyire a nagyobb terheléshez.
Viszont szerintem hasznos lehet befejezni az elkezdett alapszakodat, vagy passziválni egy évet és megnézni, hogy a másik szak hogyan tetszik.
Én most másik szakon is tanulok már egy éve párhuzamosan az építésszel, nekem nagyon sokat segített a döntésben, hogy elvégeztem a tavaszi félévben vendéghallgatóként egy tárgyat a másik egyetemen (ami a második szakon kötelező tárgy lenne), hogy képet kaphassak róla, mégis milyen. Nyilván egy tárgyból mindent nem tudsz meg, de nekem sokat segített a döntésben. (így egy év után azt mondanám az sem lehetetlen, hogy mondjuk nappali-levelező párosban egyszerre járj akár két szakra, de ez egyénfüggő).
Ha gongolod privátban tudok mesélni a két egyetem/ vendéghallgató stb. tapasztalataimról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!