Miért mondják azt, hogy egy diplomás bölcsésznek nincsen munkalehetőség?
És mi tartozik a bölcsész diplomába?
Ha például én bölcsész karon történelmet tanulok, és történész képzésre járok, akkor nem lesz munkám miután végzek?
Vagy milyen szakmák tartoznak a bölcsész diplomába, amivel nem lehet munkát kapni?
Ezer más dolog is van amúgy, amiből nem nagyon hirdetgetnek állásportálokon, mégis valahogy el lehet helyezkedni. Én például jogász állásokat sem nagyon látok hirdetgetve a megyémben, pedig az aztán minden, csak nem haszontalan. Történész, régész meg egyéb bölcsész végzettséggel sztem érdemes phd-ig elmenni. Meg kutató munkák lehetnek, feltételezem az egyetemen keresztül. Lehet publikálni: cikkeket, könyveket írni. Klasszikus alkalmazotti munka semmiképp nincs ezekkel. Max ha beszélsz jól nyelveket, akkor multikhoz elég jó állásokat meg lehet csípni,
Bár nem vág szakmába.
Vegyünk egy példát: falaki kiír fészbukra egy Petőfi- vagy Einstein-idézetet.
Az, hogy egyébként azt az idézetet hogy kell érteni, belevéve akár a szerző életét, gondolkodásmódját, a történelmi helyzetet, egyszóval kibontva, tágabban, összefüggésekben gondolkodva feldolgozni-értelmezni, aztán önálló véleményt alkotni arról, hogy vajon igaza van-e vagy nem és MIÉRT, azt csak a bölcsész (vagy a nem bölcsész, de művelt ember) tudja, más nem igazán.
Ez a tudás az, ami az elitet zavarja, mert a gondolkodó ember nem fogad el mindent, amit az orra elé raknak. Tehát nem irányítható annyira egyszerűen, mint pl. a látványosan aluliskolázott "c" kategóriás honfitársaink.
Most már talán világos, miért is igyekszenek a lehető leghangosabban kiröhögni a bölcsészeket, szidalmazni a tudásukat és "büfészaknak" csúfolni a hivatásukat, rémisztgetni azzal, hogy "nem lesz munkájuk" és hasonlók. (Én bölcsész vagyok és van munkahelyem azon a területen, amit végeztem, de nem ennek örülök a legjobban, hanem annak, hogy olyan műveltséget szereztem, ami mással pótolhatatlan, még otthoni olvasással is. A műveltség pedig az élet minden területén egy olyan alap, amit lehet használni, már ha a tudás öröme kevés lenne, bár ez utóbbi sokkal nagyobb dolog, mint pénz/haszon után loholni a kergék között.)
A logikus gondolkodás minden tudományban elkél, persze, de ez nem ugyanaz, elég csak megnézni akármelyik Einstein-idézetet, amilyeneken egy bölcsész a hasát fogja a röhögéstől, a többiek meg kiteszik a falukra és csöpögnek rajta, hogy "milyen bölcs"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!