Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Megpróbáljam az orvosit egy...

Megpróbáljam az orvosit egy BSc diploma után?

Figyelt kérdés
Az államilag támogatott félévekből nincs sok, az orvosi 1 350 000 félévente. Diákhitellel bevállalnátok a képzést? Jelenleg még újra is kellene érettségizzek, de vegyészmérnök diplomával úgy gondolom a kémia nem nagy kihívás.

2020. aug. 30. 02:45
A kérdező szavazást indított:
Igen, én a helyedben megpróbálnám
Nem, ne próbáld meg nem sok értelme van
39 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
92%
Kérdés, hogy minek... Lehet, hogy jobban járnál, ha a bsc-dre húznál fel egy mestert és egy komolyabb karriert. Az orvosi nem hozza vissza egykönnyen a pénzt.
2020. aug. 30. 06:29
 2/8 anonim ***** válasza:
78%
Ha Magyarországon lennél orvos,akkor nem éri meg.
2020. aug. 30. 07:05
 3/8 anonim ***** válasza:
76%
Ha van rá anyagi keret, akkor megéri, mert egyre nagyobb a kereslet a különböző ismeretekkel rendelkezőkre az interdiszciplináris területeken (gyógyszervegyészet, biorobotika stb.).
2020. aug. 30. 07:14
 4/8 anonim ***** válasza:
98%

A költségtérítés fedezetéül szolgáló diákhitelt természetesen vissza kell fizetni, s ehhez még hozzájönnek a 6 éves orvosi egyetem alatti megélhetési költségek is. Komoly diákmunka jövedelemre szert tenni az orvosi mellett ugyanis lehetetlen, hiszen kemény a képzés és csak nappalin van. Ha mondjuk 8 félévet kell fizetned tandíjban, az 11 millió, plusz a 6 évi megélhetésre rá kell szánnod legalább évi 1 milliót még akkor is, ha van hol laknod. Így 17 milliónál tartunk. Ezt utólag kitermelni az orvosi fizetésedből kamatokkal együtt borzasztó nehéz lesz, kivéve talán ha magánpraxist folytatsz vagy magas paraszolvenciájú irányba szakosodsz (pl. nőgyógyász). S persze arra is gondolnod kell, hogy ha családot szeretnél, akkor számukra is egzisztenciát kell teremteni és fenntartani. Mindez ekkora hatalmas tartozással a nyakadon rettentően bajos. Talán külföldi munkavállalással lehetséges csupán. Nekem van orvos ismerősöm, s azt mondta, hogy van kollégája, aki hétvégente néha kijár 24 órában ügyelni külföldre, s egy ügyeléssel többet keres, mint az orvosi fizetése egy hónapra. Ez viszont egy itthoni főállás mellett rettentően húzós. Lehet, hogy tartós külföldre költözésre kényszerülsz.

Szóval én a helyedben csak akkor vágnék bele, ha rettentően lelkes vagy az orvosi pályát illetően és van, aki anyagilag támogasson (pl. szülők) a tanulmányaid alatt; vagy akkor, ha hajlandó vagy végzés után hosszabb távon külföldre költözni. Ha nem, akkor helyedben inkább a vegyészetben maradnék és ezen a területen csinálnék egy mesterképzést.

2020. aug. 30. 08:16
 5/8 anonim ***** válasza:
81%
Igen, megéri, ha ezt akarod. Egy vegyészmérnöknek újraérettségizni nem nagy kaland és szerintem az orvosit is el tudod végezni. A tandíj befektetés. A kérdés csak az, hogy akarod-e annyira azt az irányt, hogy milliókat tegyél rá fel. Ha igen, akkor csináld!
2020. aug. 30. 09:35
 6/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2020. aug. 30. 11:02
 7/8 anonim ***** válasza:
84%

Ha ezt szeretnéd megéri

Kimész Ausztriába vagy Németországba dolgozni majd és a diákhitelt röhögve vissza fizeted 1 év alatt. :) Ha itthon dolgozol akkor 20 évig fizetheted a diákhitelt mert a LIDLbe többet keresnek a dolgozók, mint az orvosok, ami elég röhej szerintem. De szerintem vegyészként is jó karriert lehet befutni, ha elmész mesterre és esetleg utána még phd.

2020. aug. 30. 12:07
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy te miért szeretnél orvos lenni, de vágj vágj vágj bele! Én nagyon bánom, hogy nem tettem, amíg volt lehetőségem.
2021. febr. 14. 10:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!