Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit gondoltok erről, hogy az...

Mit gondoltok erről, hogy az ELTE-n 472 az állami jogász képzés ponthatára ezzel szemben Győrben mindössze 387, Miskolcon meg 365?

Figyelt kérdés
Lehetett tudni, hogy vidéken alacsonyabb lesz az új rendszerben, de mégis szerintem drasztikus nagyon így is a különbség, és inkább negatív hozadéka lehet ennek. Lehet hogy valakinek 365 ponttal nem kell fizetnie a képzésért, míg másnak 470-el igen, ez a tény már önmagában igazságtalanság szerintem (attól függetlenül hogy az ELTE-n nyilván színvonalasabb a képzés mint Miskolcon), ráadásul ezt nehéz nem úgy értelmezni, hogy a Kormány által preferált egyetemek jobban járnak ezzel, és több jelentkezőt tudnak bevonzani mint eddig. Miért nem az oktatás színvonalát növelik inkább a vidéki egyetemeken, hogy oda is szívesen menjenek sokan, és ne az ELTE-n meg a Pázmányon tanuljanak a tehetségesebb vidéki hallgatók javarészt? (Persze ez a kérdés inkább költői...)

2020. júl. 23. 23:22
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
45%

Sőt, kutassuk fel a zsidó gyökerekkel rendelkezőket, és zárjuk ki megint őket az oktatásból!

Na kb. ennyire tehet valaki arról is, hogy vidéken született. Szerintem ugyanannyi joga van a vidékinek is Budapesten tanulni, ha megugorja a szükséges ponthatárt.

2020. júl. 26. 08:48
 22/27 anonim ***** válasza:
0%

Na, Goldwin törvénye is előjött :D

Ugyanannyi joga van a vidékinek is tanulni, de miért legyen ugyanannyi joga Budapesten tanulni, mint a budapestinek?

A vidékinek nem gond, ha nem ugorja meg a budapesti ponthatárt, mert neki ott a vidéki egyetem is. A vidékinek jóval kevesebb pont kell, ha a helyi egyetemre menne, mint a budapestinek. Pedig egyikük sem tehet arról, hogy hova született.

Budapesten 100 ponttal magasabb a ponthatár. Ezzel ki jár rosszabbul? A budapesti. Ezen mit lehet vitatkozni?

2020. júl. 26. 16:06
 23/27 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy vidéki felvételiző tehetségesebb, mint egy budapesti annyira, hogy több pontja van, akkor neki van több „joga” ott tanulni pl. ELTE-n. A jogi karukon például kifejezetten előny ha nem budapesti, hanem egy kis lélekszámú településen lakik. Szóval ha valaki budapesti és kevés pontja van, akkor viselje a következményeit és menjen vidékre ha tanulni akar.
2020. júl. 26. 16:16
 24/27 anonim ***** válasza:
80%

#22 Még mindig nem jutott el az agyadig, hogy a "vidék" egy elég nagy terület, és nem mindenhol van elérhető közelségben jogászképzés (de ide helyettesíthetjük majdnem az összes létező szakot)?

Én pl. hiába akartam volna jogra menni a lakhelyem közelében, mert itt nincs ilyen képzés. A két legközelebbi Budapesten és Miskolcon van, közel egyforma távolságra, de egyiknél sem tudnám megoldani a bejárást. Akkor most szerinted a pesti képzéshez kevesebb jogom van, csak mert nem Budapesten élek? Ennyi erővel ha Miskolcra járok, akkor a miskolciak elől veszem el a helyet. Akkor a miskolciaknak is adjunk több pontot, ha oda jelentkeznek? És én nem kapok sehová ilyet, mert itt NINCS ilyen képzés.

Ezt még eddig nem írtam le, de már az első válaszom után is megfogalmazódott bennem: szerintem a budapestiek egyértelműen előnyből indulnak, mert ott sokkal több lehetőség van. Magániskolák, különórák, más nevelési szemléletű szülők (ezek hatásait az évfolyamtársaimon látom). Míg én egy eldugott kis faluból jöttem, az általános iskolát félanalfabéta cigányok és nem cigányok között töltöttem, egyetlen különórán sem vettem részt soha, és elit iskolák létezéséről az egyetemig nem is hallottam. Mégsem szoktam picsogni azért, hogy adjanak nekem több pontot, mert hátrányból indulok emiatt... Hanem befogtam a számat és tanultam. Ezt kellene tennie annak is, aki felháborodik ezeken a ponthatárokon.

2020. júl. 26. 16:39
 25/27 anonim ***** válasza:
#4 attól, hogy levelezőn annyi a ponthatár, még nem jelent semmit, ugyanis az évfolyam 3/4-e már nem kezdi meg a 2. évet, illetve néha egy-egy levelezős értelmesebb mint akár egy nappalis, aki államin van. Mert nem mindegy hogyan csöppen oda valaki.
2020. júl. 26. 16:58
 26/27 anonim ***** válasza:
41%
Remélem kérdező te egyik jogi karra sem kerültél be ennyi ésszel. A pontszám mindig a legutolsó bekerult hallgató jelölt pontszáma. Bármelyik karra jelentkezhetett és kerulhetett be jobb pontszámmal mint 472. Akkor az okosabb szebb jobb. Nyilvánvaló, hogy nem. A pontszám arra kellett, hogy felvételt nyerjen. Az egyetem már nem gimi lehet, hogy kibukik olyan aki 480al került be és a Kúria elnöke lesz Miskolcról v Győrből aki 400 alatt teljesitett. Az, hogy manapság ilyen könnyen be lehet jutni a jogra több oka van. Kettőt említek meg az egyik, hogy a legolcsóbb és legkevésbé eszközigenyes képzés sajnos az oktatók szinvonala egyre rosszabb és amellett vonzó a diákoknak ill az EU-ban van ilyen kvóta, hogy több diplomás legyen. Mit gondolsz miért adták ki azt a sok beragadt diplomát. És még mielőtt itt polemizalsz ilyen piti kérdésekben a 90es években jártam jogra, bármelyik egyetemre felvettek volna és akkor nem volt csak az ELTE,Szeged, Pécs meg Miskolc. 120 pontos rendszerben 114 pont kellett, hogy valakit felvegyenek és nem volt ilyen fizetős meg hasonlók csak azt vették fel aki elérte ezt a pontot bármelyik egyetemen.Az is igaz, hogy 5 év alatt végeztünk nem mint manapság 6-8 év. És képzeld akkor nem volt ilyen csúszás meg hasonlók, ha 3 félév alatt volt 8 uv kiraktak. Szóval örülj annak, hogy mindössze 472 ponttal be lehet jutni, ami amúgy semennyire se tükrözi sem az egyetem színvonalát sem a hallgató jövendő lehetőségeit.
2020. júl. 26. 17:03
 27/27 anonim ***** válasza:

#24 És ez kit érdekel? Én a kérdésre válaszoltam, és leírtam a véleményemet. Te meg csak próbálod felüllicitálni, hogy neked miért rosszabb, csak mert vidéki vagy. Budapesten se él mindenki jól, de ők nem számítanak, csak mert budapestiek? Csak a vidékiek legyenek egyenlőek, csak a vidéki nem tehet arról, hogy hova született? Te pedig tényleg kapsz kollégiumot és szociális segélyt ahogy írtam, azért mert vidéki vagy, akkor miért vagy annyira felháborodva?

Ha jogásznak tanulsz, hogy nem sikerült értelmezni, amit írtam? Azt írtam, hogy a hozzád legközelebbi egyetemre kapj plusz pontot, ilyen mindenkinek van. Miért kell ezen annyira kiakadni? Én csak a gyakorin egy válaszoló vagyok, nem én határozom meg a felvételi követelményeket. És nem azt mondtad, hogy te nem picsogsz, csak befogod a szádat és tanulsz?

472 vagy 365 pontot könnyebb elérni?

2020. júl. 26. 17:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!