Mit gondoltok erről, hogy az ELTE-n 472 az állami jogász képzés ponthatára ezzel szemben Győrben mindössze 387, Miskolcon meg 365?
Sajnos nagyon igazságtalan a felvételi rendszere, ha az egészét nézzük...
Tulajdonképpen a ponthatárok csak a szakok népszerűségétől függnek, ami eleve röhejes.
Irígylem a külföldi egyetemeken tanuló volt osztálytársaimat...teljesen más a rendszer.
Most a pszichológia hangzatos egy pár éve, ezért minden hülye azt jelöli meg a jogász/kommunikáció/turizmus szakok mellett, nem azért, mert konkrét elképzelése van azt illetően és igazán érdekli.
Attól függ a ponthatár, hogy hányan jelölik meg. És ha álmaid szakját az idei felvételizők magasról lesz_rják, akkor nem is indul el eleve az a bizonyos szak!
Látszik, hogy nincs képben minden válaszoló. Azért alakultak így a ponthatárok, mert államilag, mesterségesen szabályozták, hogy csak 80főt vehessen fel minden egyetem, államira. Cél: Akik kiszorulnak a népszerűbb, pesti egyetemekről, menjenek vidékre.
Ilyenre még sose volt példa, mindig kb hasonló volt a ponthatár országszerte a jogon. Most viszont röhejes, hogy több, mint 100 pont különbség is lehet két egyetem között (Miskolc 365, ELTE 472). Tényleg igazságtalan ez az egész, én is megszenvedtem (468 ponttal), bármely korábbi évben felvettek volna ELTE-re, de most mégse.
Meg ami még szerintem undorító, hogy ELTE-n a fizetős levelezőn 302 pont lett a ponthatár, és ugyanazt a diplomát kapják. Pedig azért az a 170 pont különbség nagyon sok különbség két ember között.
Senki nem gondolta, hogy az élet cukros fagyi, de azért engedtessék már meg, hogy észrevételezzük a rendszer degenerált szabályait!
Ha lennénk elegen, ezen változtatni lehetne, hogy ne a szak népszerűsége döntsön a ponthatárok felől.
Sok európai egyetemen motivációs levelet kell írni és felvételi vizsga is van, így simán kilehete szűrni, ki az, aki nem oda való.
Sok kis plázap_csa jogot meg pszichológiát jelölget, mert hangzatos, azt' fingja sincs az egészről és nem is érdekli, és lehet, hogy az agyonbonyolított pontozási rendszer szerinti 370-es ponttal bíró fiatal meg ért is hozzá, intelligens és ez álmai pályája, de nem tud bejutni az ilyen sötét sznob f_szok miatt.
Ami pedig az ELTE-t illeti, a kapcsolatokon túl a munkáltatò azt is nézi, honnan van a diplomád, csillagom. Nem mindegy, hogy egy hìrneves ELTE JÁK vagy egy névtelen vidéki főiskola. Preztízs.
Nem csak itt van baj, máshová is kitrejed
Párom PPKE régészet szakán végzett, múzeumi gyakorlatok százain, rengeteg ásatáson vett részt a kötelezőkön kìvül és mindig az ELTE-s régészeket veszik fel dolgozni a múzeumok. Mindig. A másik, aki ugyanoda adta be, ahová ő, BA régész volt, minimális ásatási gyakorlati háttérrel. Csak. Az. ELTE BTK-ról volt a diplomája. És őt vették fel.
Ennyit arról, hogy nem nézik, honnan van a papírod. Ez minden karra vonatkozik, kivétel az egészségügy, gazdasági szféra.
Budapesti, pesti vonzáskörben csak az ELTE, PPKE csak jogász szak esetén, BME, Corvinus számít.
Pécsi, debreceni, szegedi pedig a vidéki körökben.
A többi névtelen biszibasz a munkáltatók szemében. Ez van.
Az oké, hogy nem csak Bp létezik.
De itt él a felvételizők kb ötöde. Miért mennél vidékre kolit, albit fizetni, ha maradhatsz otthon? Ezt a keretszámoknál azért figyelembe kellene venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!