Orvosi egyetem?

Figyelt kérdés

Előre is elnézést, de ez hosszú lesz.

Viszonylag későn érő vagyok, olyan tekintetben, hogy csak az első diplomám megszerzése közben jöttem rá, mi is az amivel foglalkozni szeretnék: orvos akarok lenni.

Az első alapszakos diplomám miatt azonban az államilag támogatott 12 félév felét már elhasználtam, az orvosi meg ugye milliós összeg lenne, még úgy is, ha csak 6 félévet kellene saját zsebből fizetnem.

Egyéb probléma még az emelt biológia és kémia érettségi, de jelenleg az aggaszt a legkevésbé, ismerek egy jó magántanárt aki fel tudna készíteni és egy év alatt valószínűleg sikerülne.

A probléma itt a pénz lenne, hiszen vidékiként a megélhetés is drága lenne, a szüleim nem tudnak támogatni annyival, hogy az elegendő legyen és tudtommal orvosi mellett szinte lehetetlen dolgozni. A diákhitel jó opciónak tűnhet, azonban kicsit megijeszt, hogy milliós hitellel kezdjem az életet, főleg hogy a rezidensi fizetés koránt sem magas.

Ugyanakkor ha már mindenképpen hitelt vennék a nyakamba, gondolkodtam külföldi egyetemen is. Anglia, esetleg Kanada, de fogalmam sincs róla mennyire támogatják ott a külföldi diákok megélhetését és mennyi ideje van egy diáknak dolgozni mellette. (Első diplomám anglisztika alapszak, erős C2 szinten beszélem a nyelvet és elég orvosi TV műsort néztem ahhoz, hogy ragadjon rám a szaknyelvből is valami.)

A problémám mindenhol ugyanaz: a pénz. Mind a kettő opcióval, külföld vagy belföld hatalmas adósságot vennék a nyakamba, ami ijesztő, ha világ életemben azt hallgattam, hogy nincs pénzünk semmire és még tisztán emlékszem mikor enni alig volt pénzünk, mert édesanyám egy régebbi hitelét nem tudta fizetni és jött a letiltás.

Ugyanakkor sehogy sem tudom kiverni a fejemből azt, hogy mennyire szeretnék orvos lenni. Tudom, hogy nehéz lenne, és semmi sem garantálja hogy bírnám is a tanulnivalót, de nem hagy nyugodni, hogy mennyire szeretném. A korom is aggaszt kicsit, 23 éves nő vagyok, nem éppen egy tini már.

Bárkinek bármi tapasztalat külföldi egyetemekről (főként angol anyanyelvű) szívesen fogadnám, és bármi egyéb tanácsot.

2020. júl. 15. 13:58
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ne hallgass senkire, aki azt mondja, hogy "ez a hajó elúszott". Mi van azokkal, akiket mondjuk semennyire sem tudnak támogatni a szüleik? Akkor azt mondod neki, hogy nem lehetsz az, aki akarsz? Badarság.

Mindent meg lehet oldani, ha elég elhivatott vagy. Ha tényleg ez az álomod, akkor hajrá.

Felvesznek orvosira, a tandíj fele rendezve van. Felveszel diákhitelt a másik felére, az kb akkor 6 millió forint.

Feltudod venni a másik diákhitelt is, és elmehetsz dolgozni nyaranta, illetve nyilván ha valakinek nagyon kell a pénz, akkor esténként is eltud menni dolgozni, és 4 órás alvásokkal lehozza a napot. Baromi nehéz, és elképzelhetetlen, de aki igazán meg akar csinálni valamit, ezeket az áldozatokat meghozza.

Nem könnyű, de meg lehet csinálni, ha igazán akarod! :) Mindent bele!

2020. júl. 22. 13:18
 12/12 anonim ***** válasza:
Szerintem meg vágj bele! Bulgáriaban egyébként sok külföldi diák tanul az orvosin. Angol nyelvű képzés, nincs felvételi és 5000€/év.
2020. júl. 23. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!