Milyen tárgyakat kell teljesíteni, ha dietetikus BSc-ről megy valaki élelmiszermérnök MSc-re?
A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok
4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az élelmiszermérnöki alapképzési szak.
4.2. A 9.4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: az agrár képzési területről a mezőgazdasági mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, műszaki képzési területről a biomérnöki, a vegyészmérnöki és a környezetmérnöki alapképzési szak.
4.3. A 9.4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
Két külön területről van szó, egészségügyis alapszakos diplomával szinte biztos, hogy nem lehet menni agrár területre mesterképzésre.
Ezeket én is megtaláltam, ezen az oldalon írták, hogy volt, aki így ment át. A 4.3 pont alapján pedig az adott BSc tanterv alapján történik az elbírálás, és nézve az MSc tantervet abból az derül ki, hogy van olyan specializáció, ahol elég sok a közös téma.
"Két külön területről van szó, egészségügyis alapszakos diplomával szinte biztos, hogy nem lehet menni agrár területre mesterképzésre."
Az egészségügyi és agrár területeket így összevetni szerintem értelmetlen, csak egyes szakokat érmedes. Pl egészségügyi mérnöki képzés műszakinak számít, és lehet oda menni villamosmérnöktől kezdve a fizikuson át a gyógyszerészig.
Illetve, ha már idézel, akkor a 9.4 pontot is idézd, amire hivatkozik a 4.3, abból több minden következik:
"9.4. A 4.2. és 4.3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei
Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 80 kredit az alábbi területekről:
természettudományos ismeretek legalább 30 kredit (ezen belül matematika, informatika, fizika ismeretekből legalább 10 kredit, kémia és biológia ismeretekből legalább 10 kredit, mikrobiológia és biokémia ismeretekből legalább 10 kredit);
gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek legalább 10 kredit;
szakmai ismeretek legalább 40 kredit (biokémia, élelmiszerkémia, fizikai kémia, analitika, minőség és biztonság, műszaki ismeretek, élelmiszertechnológiai ismeretek, alapanyag-ismeret).
A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató korábbi tanulmányai alapján legalább 60 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni."
60 kredit így szerintem összejön a dietetikus BSc-ből. De tényleg jó lenni hallani, valakit aki pontosan tudja.
Igen, az biztos, én is ilyesmikre gondoltam. De ezek, szerinted, összességében meghaladják azt a 20 kreditet?
(Amúgy nem én mennék.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!