Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Így ne jelentkezzek PhD-ra igaz?

Így ne jelentkezzek PhD-ra igaz?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy önköltséges PhD-ra jelenleg nincs módom, illetve munkahelyem sincs.

Vidéki városban szerzem meg idén az MA diplomámat. A doktori iskolába, ahová jelentkeznék, jelenleg legalább 4-en adnánk be a jelentkezésünket és mindenki tudja, aki jártas ebben a témában, tudja hogy nagyon max. 2 államilag támogatott hely van iskolánként.

2 barátnőm 2 másik iskolába jelentkezik, nekik konkrétan semmilyen eredményük nincs, amire plusz pontot kaphatnának, de őket fel fogják venni, mert azokba az iskolákba senki sem jelentkezne rajtuk kívül idén.

Én is megpróbálhatnék másik helyre jelentkezni, de egy teljesen más témában 22-ig nem fogok tudni kutatási tervet írni, ráadásul ahhoz már réges-régen témavezetőt kellett volna keresnem.

Egyébként a "helyekért küzdő" személyek mind a barátaim, de egyikük sem mondja azt, hogy esélytelen lenne máshová beadnom a jelentkezésem, de úgy biztos könnyű beszélni, hogy ők csak ide adják be.

Azért egy témát kitalálni komoly munka, ezt pár nap alatt nem tudnám megoldani. Teljesen görcsben van a gyomrom, annyira nem érné meg kiadni 10.000 ft-ot a jelentkezésre, mikor biztos, hogy a semmiért küzdenék. Nem lehet mindig azzal a hozzáállással lenni az életben, hogy "ha meg sem próbálod, nem tudhatod" , mert ezt mondják a barátnőim, de ebben az helyzetben tudjuk mi a felállás és egyértelműen nem vennének fel. Mivel ők bizakodók, nem tudnak mit mondani. Persze hogy is várhatnék el ilyesmit a barátaimtól, ez egy verseny, természetesen nem foglalkozhatnak az én helyzetemmel,amíg nekik is be kell kerülni, ez ilyen.

Szerintem nincs értelme jelentkeznem sajnos. :( Jövőre bizonyára pont ugyanennyire népszerű lesz ez az iskola, úgyhogy maximum egy másikba tudnék jelentkezni, de addig ki kell találjak egy jó témát.

De lehet addigra úgy döntök ráér a harmincas éveimben fizetősön elvégezni.

2020. máj. 15. 09:32
 1/10 anonim ***** válasza:

Miért most jutott ez eszedbe?

Igen, már rég kellene lennie egy felkért potenciális konzulensnek, tervezett témának, beszélned kellett volna a kutatóhely vezetőjével, kérni a támogatását, ajánlóleveleket szerezni stb.

2020. máj. 15. 12:44
 2/10 A kérdező kommentje:

Barátnőim is most intézik ezeket a dolgokat, nálunk nem kell a kutatóhely vezetőjével beszélni, csak konzulens kell és 2 ajánlás, amit gyakorlatilag bármelyik oktató adhat, aki a szakirányon dolgozik. Vidéki egyetem, itt nem olyan bonyolult ezt intézni, mint Budapesten, illetve lehet PhD-zni az egyetemen kívül is ezzel a végzettséggel, ott kellett volna hónapokkal ezelőtt bejelentkezni, de ez nem ránk vonatkozik. Akik oda mennek, ők nyilván megtették már.

Itt csak annyi a gond, hogy ahová én mennénk, sokan jelentkezünk. Másik helyre nem kerestem konzulenst, ehhez tényleg késő lenne témát találni.

2020. máj. 15. 13:03
 3/10 anonim ***** válasza:
22%
Nézd, amíg nem érted meg, hogy ami papíron nem követelmény, attól azt még a jól felfogott érdekedben "szinte kötelezően ajánlott" időben elintézned, addig ne erőltesd a PhD-t, szerintem. Minden rosszindulat nélkül mondom. Ha neked ennyire nem fontos ez az egész, akkor bőven várhatsz még 1(-2-3-5) évet.
2020. máj. 15. 14:29
 4/10 A kérdező kommentje:

Te ugyanaz vagy, aki az első választ írta? A kérdésem nem arra vonatkozott, hogy nincs időm összehozni ezt az egészet, mert nem érdekel, és hogy ezt leszóld kedves válaszoló, hanem arról, hogy most szembesültem azzal, hogy túl sokan mennénk ugyanarra a helyre.

Ha ennek fényében nem tudsz arra válaszolni, hogy szerinted érdemes-e megpróbálnom, vagy sem, akkor légyszíves ne minősítsd a hozzáállásomat.

SENKINEK nem volt erre a jelentkezésre ideje korábban, csak hogy felfogd te is. Április 10-én a szakdolgozatunkat adtuk le, május 11-én ért véget a vizsgaidőszakunk. Nekünk sok más szakiránnyal ellentétben 6 tantárgyunk volt utolsó félévben, beandókkal, vizsgákkal telt az elmúlt hónapunk. És amúgy április végén írták ki az oldalra, hogy 22-ig lehet jelentkezni PhD-ra. Mégis honnan kellett volna tudjuk ezt akkor, amikor minden energiánkat lekötötte a szakdolgozat?

De ha te ennyire időmilliomos vagy, akkor te biztosan jobban tudod. És téged biztosan nem viselt meg a koronavírus helyzet sem, mert mi pl.hazaköltöztünk a szüleinkhez, ami nem egyszerű dolog 23 évesen, záróvizsga-időszakban. :)

Ja és a jelentkezési rendszerben a kiírás alapján nem is frissen végző egyetemistákra számítanak, a május 22-e az államvizsgára tanulás okán egy nagyon szerencsétlen időpont most nekünk, nem értjük, ki találta ki. De természetesen frissen végzettek is mehetnek, csak ez van, így kevesebb időnk lesz államvizsga tételeket tanulni.

Úgyhogy köszönöm a véleményedet, de nem buliból alakult úgy az életünk, ahogy.

2020. máj. 15. 19:55
 5/10 anonim ***** válasza:
72%

Nézd, az, hogy "magyarázod a bizonyítványod", nem segít rajtad.

Egyébként ugyanaz vagyok. És van PhD-m. Én decemberben jeleztem a későbbi témavezetőmnek, hogy érdekel, és akkor beszéltem a tanszékvezetővel is. (pl. megtudtam, hogy hány hely lesz a karon, hány jelentkezőre számítanak, vélhetően lesz-e reális esélyem a bejutásra, miket kell csatolni a jelentkezéshez, mivel javíthatnám az esélyeimet, milyen "hiányosságimba" "köthetnek bele" és egyéb hasznos infókat). És igen, valamikor május elején volt a határidő, és igen, nekem is húzós volt az utolsó félév (volt pl. szigorlat is). De meg lehetett csinálni.

Belátom, a koronavírus nehezíti a kapcsolattartást, de mégiscsak oda lyukadunk ki, hogy bizony későn kaptál észbe. Egy ilyen helyre a legritkább esetben lehet "csak úgy beesni" (az utolsó héten). Időben le kell egyeztetni mindent, mert azon áll vagy bukik, hogy a kutatóhely vezetője akarja-e, hogy odakerülj, te, személyesen, és ott tölts éveket a "keze alatt" vagy nem. Ne legyél olyan naiv, hogy azt hidd, hogy majd a felvételi számít. A szóbelin úgy pontoznak, hogy azok kerüljenek be, akiket ott akarnak tudni maguk körül. Ezért kell előre egyeztetni mindenkivel. Ennyi. (És ezért felejtős egy idegen doktori iskolába bármiféle kapcsolat / ismeretség nélkül bekerülni.)

2020. máj. 15. 20:22
 6/10 A kérdező kommentje:

Ez nem egy vadidegen doktori iskola, hanem a szakirányom doktori iskolája. Kb. minden itteni oktatóval volt óránk, ismernek bennünket, eddig is tudtuk, mivel lehet növelni az esélyeinket, annyit tettem, amennyit megtettem eddig, ezen nem tudok most javítani. És a szakdolgozati témavezetőmet kértem fel, hogy vállaljon PhD-ra.

Azt belátom, hogy más doktori iskolába idén már nem tudok jelentkezni, szerintem ez eddig is világos volt a szavaimból. Ha idén nem vesznek fel ide, akkor jövőre megpróbálom másik szakirány doktori iskolájába is beadni a jelentkezésemet. Nyilván akkor sem biztos, hogy felvesznek, de valóban, ha előre megbeszélem, és kitalálok egy jó tervet, az csak segít.

A kutatási terv maximum 8 oldal lehet. Ezt 2 nap alatt össze lehet hozni. A barátnőim is a héten találtak maguknak témavezetőt, de semmi baj nem lesz ebből, egy nagy csapat vagyunk és tényleg ismernek minket. Új arcokkal nem fogunk találkozni a felvételin. De abban igazad van, ha nem ez lenne a helyzet, akkor ezt nem így kellett volna intézni. Viszont önmagában ettől, hogy utolsó héten oldom meg (mindenki, és ez nálunk most tényleg így van) nem lesz hátrányom. Pontosabban, nem ebből fog hátrányom származni.

Nézd, én most is úgy érzem, hogy kevés esélyem van, de nem azért, mert korábban nem foglalkoztam ezzel, ennek más oka van.

Mindegy, te olyan embernek tűnsz, aki nagyon hajt a precizitásra, de fogadd el, hogy nem minden törvényszerűen úgy kell menjen (vagy úgy a legjobb, ahogyan te gondolod), mert minden rendszer máshogy működik. Ebbe a doktori iskolába nem késő jelentkeznem és kész. Ezen a tényen nem tudsz változtatni, hiába okoskodsz. Ez van.

2020. máj. 15. 23:12
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A saját bevallásod szerint kevés az esélyed, hogy felvegyenek. Te írtál ki kérdést. Engem felvettek, én már végeztem is, de én okoskodom.

Te csak önigazolást keresni jöttél, de azt tőlem nem kapod meg.

De ha vinni akarod valamire, jobb lenne ha nem is átvennéd a precizitásomat, de tanulnál a mostani helyzetedből, és előrelátóbb lennél. (Amúgy az idegen doktori iskolába való bejutást mondtam kapcsolatok nélkül kb. esélytelennek.) Amúgy sok sikert!

2020. máj. 16. 07:34
 8/10 A kérdező kommentje:

Mivel most nem jelentkezem idegen doktori iskolába, ez most nem téma.

Minden jót!

2020. máj. 16. 11:38
 9/10 anonim ***** válasza:
Én egyáltalán nem ajánlom Magyarországon a doktori képzést. Milyen kutatási teretről és melyik doktori iskoláról van szó?
2020. júl. 10. 09:34
 10/10 A kérdező kommentje:
Utolsó, kognitív pszichológia és felvesznek, szóval meg fogom csinálni, akkor is, ha nem az igazi ebben az országban.
2020. júl. 11. 03:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!