Jogi kar vélemények?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tudom,sok kérdés van ezzel kapcsolatban,de sehol sem találtam olyan válaszokat amik minden kérdésemre válaszolnának szóval gondoltam teszek egy próbát.

2 dolog érdekelne leginkább. Az egyik,hogy ha ezt a szakot választanám akkor melyik egyetemre lenne érdemes menni és miért?A legtöbbet a Pázmányról és az eltéről hallottam, mindenki ezeket ajánlja.

A másik pedig az lenne,hogy tényleg nem lehet már elhelyezkedni egy jogász diplomával? Az az igazság,hogy eléggé el kéne döntenem mit szeretnék tanulni és a jogon gondolkoztam de akkor lehet nincs is értelme..

Előre is köszönök minden választ!

2020. máj. 7. 20:52
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nem vagyok jogász, de van egy jogász ismerősöm.

SZTE-re járt, 2011-ben végzett, 5 év alatt, szóval nem csúszott. Ő nem volt az, aki mindig is arról álmodozott, hogy oda megy, 12.-ben döntötte ezt el, mert sok jót hallott róla, meg hogy jól lehet vele keresni.

Ő is azt mondja, mint mindenki más, hogy kemény, rengeteget kell tanulni, nem lehet ott lébecolni, nagyon oda kell tenned magad. Szóval én azt mondanám, hogy az menjen jogra, aki nagyon komolyan gondolja. “Csak úgy” ne. Nekem is megfordult a fejemben, de végül elvetettem, mert valamennyire érdekel a jog is, de nem lennék igazán elhivatott.

Ismerősöm el tudott helyezkedni, jogászként dolgozik egy cégnél. Ez a második munkahelye. Az első munkahelyén nem keresett valami sokat, most egész szép a fizetése, bőven megél belőle, de többet is kell dolgoznia. Ő elvan jogászként, nem szenved, de nem ez az álommunkája. Sokak szerint nem lehet annyira elhelyezkedni, mert rengeteg a jogász, hát nem tudom... Mondjuk én sem ismerek olyan jogászokat, akiknek nincs munkájuk.

Ha mégis a jogi egyetem mellett döntenél, akkor ELTE-re vagy SZTE-re menj, én ezekről hallottam jókat.

2020. máj. 10. 16:06
 12/14 anonim ***** válasza:
74%
Azért, hogy ne csak a "nagynevű" Elte legyen reprezentálva, elmondanám a tapasztalataim a Pázmányról is. Azon kívül, hogy talán az első évben nem aláznak le a földig egy lényegében felesleges (na jó, ad valamennyi alapot de túl komolyan vett) tárgy miatt, még nem rossz egyetem. A megajánlott jegyek szerzéséhez többszörösét kell tanulnod és rövidebb idő alatt, mint ha vizsgákra készülnél. Egyáltalán nem enyhébbek az elvárások, oktatói szinten például a büntetőjogból az ország legnagyobb "koponyái" tartanak előadásokat (kúriai bírák, neves ügyészek stb), a vizsgák nehézsége is ehhez viszonyul. Csak ajánlani tudom, úgy gondolom, nálunk nem arról szólt sosem, hogy valami "hírnév" fenntartása miatt tömegesen buktassunk az első évben, hanem a reális tudásért és szorgalomért megérdemelt jegyet és biztatást kapjanak a hallgatók. Hallgatóbarát légkör volt, én egyszer sem éreztem fenyegetve magam. Jó lenne, hogy azok, akik életükben nem jártak a Pázmány közelében, ne alkossanak már kamu véleményeket, hogy mi nehéz és mi nem. Nekem megvan a viszonyítási alapom ex-eltés évfolyamtársak történetei alapján. Nem attól komoly egy egyetem, mert sokat buktatnak, hanem hogy kik oktatnak, milyen eredményeket hoznak a hallgatók és végső soron hol helyezkednek el.
2020. máj. 14. 18:26
 13/14 anonim ***** válasza:
14%
Utolsó, szerintem nagyrészt ugyanazok oktatnak...
2020. máj. 14. 18:28
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt mondanám, ha hajlandó vagy, és akarsz, tudsz is rengeteget tanulni, akkor menj csak jogra. Nagyon sok anyagot kell érteni, tudni a vizsgákra, de az egyetemen túl még van olyan, hogy szakvizsga, aki igazán jól akar keresni, illetve, akinek muszáj (mert ügyvéd, bíró, stb.) annak még az is van, egy szakvizsga anyaga bőven több, mint 1000 oldal is lehet, nem viccelek, látom fb csoportokban, és mindaz már munka, család mellett. Én eltés vagyok, nem ajánlom, tényleg teljesen lerombolhatnak, ha nem jó tanárokat fogsz ki, amire minden esély megvan, elég nagy százalékban. Ráadásul, egy híres negyedéves tárgyon olyan szinten sokan buknak meg, meg váltanak miatta végül a 4. tárgyfelvétel után egyetemet, vagy hagyják ott, hogy az nevetséges. Emiatt sem ajánlanám. Mindezt ráadásul úgy teszik, hogy már 320e ft/félév lesz a tandíj jövő tanévtől, és mint tudjuk, az emberek 80-90%-a önköltséges. Szerintem a Pázmányra menj Budapesten, vagy Szeged, Debrecen, Miskolc, mert lightos Károlinak, Győrnek nincs értelme. Viszont, azt is megjegyezném, hogy kapcsolatok nélkül és extra eredmények nélkül nehéz jól fizető állást találni, főleg pályakezdőként, mivel ahogy írták már előttem, eléggé túltelített a szakma. Vannak persze hiányszakmás részei, de azok épp azért hiányszakmásak, mert kevesen értenek ahhoz is. Ha nincs kapcsolatod, és nem akarod magad hülyére tanulni, ill. nem kimondottan életcélod, akkor nem ajánlom.
2020. máj. 14. 23:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!