A jogász szakma mennyire fog átalakulni?
A gépesedés már most is jelen van, például szoftverekkel elemzik a szerződéseket stb. Mint minden iparágban, ez kellemetlenül érinti a nem kreatív, mechanikus munkát végző embereket. Például a digitalizáció miatt kevesebb fénymásoló fiú kell, és ne feledd, hogy az egykori liftkezelők, lámpagyújtogatók is elveszítették az állásaikat.
Viszont a kreatív munkaerőt: ügyvédeket, bírókat stb. ez nem érinti, mivel még nagyon sokáig nem lesz gépi ügyvéd vagy bíró.
Ettől függetlenül a gazdasági szakok jobb elhelyezkedést kínálnak nagy átlagban. És cserélném a szakjaidat.
Szia! Jogászként osztanám meg a tapasztalataimat. A jogász szakma át fog alakulni, nem lesz szükség ennyi jogászra, illetve kevesebbet fognak tudni kiszámlázni az ügyfeleknek. A mesterséges intelligencia egy csomó órabért meg fog spórolni, közel sem lesz olyan jó kereseti lehetőség mint anno volt... Már most próbálják nagyobb nemzetközi ügyvédi irodákban a MI-t...10 vagy picivel több év és nagyon elterjedt lesz, az ügyvédek 60-70%-a blanketta szerződéseket gyártogat csupán, őket ki fogja az MI váltani igen hamar...A bírót biztos nem fogja kiváltani ez igaz. A joggal a legnagyobb probléma, hogy röghöz kötött, vele külföldre nem tudsz menni, még céghez is alig. Te magyar jogot tanulsz, ennek külföldön az ég világon semmi hasznát nem veszed, kezdheted elölről a jogot az adott országban... Gazdasági képzéssel jobban jársz sokkal, az mindig kelleni fog, külföld pedig tárt karokkal vár, bármikor kimehetsz, sőt akár mestert is csinálhatsz kinn aztán kinn maradsz. A joggal ez esélytelen. Én pont ezért bántam meg a jogot, akik ismerősök gazdasági képzésre mentek kinn dolgoznak külföldön igen jó pénzért, én meg a kollégák jogi diplomával itthon a felét ha elérjük talán az ők kinti nettó keresetének. Itthon túl sok a jogász, nézd meg az álláshirdetéseket, egy állásra sokszor 40-en, ill. 50-en jelentkeznek ha nem többen...Szerintem nem éri meg ma jogra menni, nekem sok évfolyamtársam képzi át magát gazdasági képzéssel mert azzal jobb lehetőségük, keresetük lesz...
A vállalat pedig nem igényel sok jogászt, a munkát kiszervezik nagy, nemzetközi ügyvédi irodáknak legtöbbször, tehát vállalathoz jogászként bejutni nem könnyű...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!