Magyarországon hogy lehet valakiből lósebész?
Nyilván állatorvosnak kell lenni.
Gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az orvosoknál, ha szakosodni akarnak. Rezidensképzésben kell részt venni, aminek a végén szakvizsgát kell tenni, ha sikerül, akkor lesz valakiből lógyógyász. De ez már nem az általános felvételi keretei közé tartozik, azért nem találtál erről semmit.
Igen, de mint írtam: nem találtam ilyen szakállatorvosi képzést...
Olyat láttam például, hogy "sertés-egészségügyi szakállatorvos", vagy "kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos"...
Lovakkal kapcsolatos csak a "Lovastanár(Hippológus) és -szervező szakirányú továbbképzés" van, de ez nem szakállatorvosinak tűnik és a leírása alapján nem hiszem, hogy ebbe tartozik a lógyógyászat/sebészet:
"Lovasvállalkozás indítására és üzemeltetésére /31/2013. /VIII.9. nemzetgazdasági miniszteri rendelet felhatalmazásával/ lovasoktatásra, nevelésre, iskolai lovasoktatásra, kutatásra, hagyományőrzésre, rendezvényszervezésre, a Nemzeti Lovas Programban szereplő egyes feladatok segítésére képesít.
A Magyar Lovas Szövetség a diplomát edzői regisztrációhoz szakmai végzettségnek ismeri el."
Nincs külön ló-sebész. Vannak lovakra specializálódott állatorvosok, és ők is még specializálódnak abba az irányba, ami érdekli őket, és annak megfelelő továbbképzésekre, előadásokra stb mennek. Pl. az én állatorvosom szakterülete a belgyógyászat, de boncol, műt is (kólika pl). Viszont ő nem reszel fogat, nem rtg-ez.
Dr. Tóth Péter viszont rtg-ez, fogat reszel, általános ló-állatorvosi feladatokat lát el, de ő pl. nem műt meg egy kólikást.
Keress meg ló-állatorvosokat, menj el velük, nézd, mit csinálnak, kérdezz tőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!