Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Pszichológiát vagy jogot...

Pszichológiát vagy jogot tanulnátok inkább?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok melyik a “jobb” és miért? Pályaválasztás előtt állok, a válaszokat előre is köszönöm!

2020. jan. 28. 21:29
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
Én is jogász vagyok, azzal nem értek egyet, hogy a technológia visszaszorítaná a jogot. Minden eset egyedi, hiába vannak ilyen-olyan vágyálmok a robotokról, sosem fogják tudni átvenni az emberek helyét (arról nem is beszélve, hogy még ha technológiailag el is érnénk ezt, az országok nem ezekért a technológiákért fognak fizetni, legfeljebb a robotimádó Japánban). Lehet, hogy kisebb, egyszerű ügyeket el tudna intézni egy gép is, de az esetek többsége szövevényes, éveken át húzódó, gyakran értelmezési kérdésekkel, amik a Kúriáig mennek el, mert mindenki máshogy vélekedik róluk. A technológia meg eddig is segítette a jogot, ahogy az összes többi szakmát is, csak annyi történt, hogy még több ügyet lehet ugyanannyi idő alatt intézni, mert nem könyvekben kell lapozni a jogszabály után, hanem rákeresni a jogtárban, tehát hogy a technológia visszaszorítja a jogászokat majd, az számomra nem világos, hogy miért is gondolja ezt. De minden másban egyetértek, kb. csak azt nem veszik fel, aki nem jelöli meg, túlképzés van, emiatt elhelyezkedni is nehéz, és jó fizetést is szerezni már szinte lehetetlen, főleg szakvizsga nélkül. A jog 5 éves, többnyire mindenki csúszik, kiégsz alatta, mert olyanok a tanárok, hogy pont a jogi egyetemen nincsenek hallgatói jogok, utána kell 3 év gyakorlat, és utána kell 1-3 év, mire minden tárgyból újra leszakvizsgázol (mert időpontok ritkán vannak, és egyszerre egy tárgyból lehet menni, és ott is sokan megbuknak, de már az időpontok miatt is minimum 1 év kell ahhoz, hogy minden meglegyen, de inkább több).Szóval durván 10 évbe beletelik, sokaknak még több évbe, mire igazi nagybetűs Jogász lesz belőle. Már nem értelmiségi pálya a felhígulásnak köszönhetően, és igen, leginkább Magyarországhoz kötődik a végzettség, nem lehet vele kimenni külföldre. Emellett ugyan nem említette a kolléga, de rendkívül kapcsolatfüggő is, ha az ember nem jogászdinasztiából érkezik, akkor nehéz a boldogulás, főleg, ha nem a jövő sztárjogásza az ember fia/lánya. A pszichológiával jobban van magánpraxis, kapcsolatoktól függetlenül szerintem. Ki is mehetsz külföldre, nyilván van honosítási procedúra ott is, de mivel pszichológián tudtommal sok az angol nyelvű szöveg, eleve sok kifejezés meg a nyelvezet nem probléma szerintem - míg jogon nem elég, hogy az ezernyi intézmény, stb. nevét is meg kell tanulni az adott nyelven, de akkor az ottani jogrendszert is meg kell tanulni, meg persze egy olyan magas szintű nyelvtudásra van szükség, hogy jogi műszöveget tudj értelmezni, szerkeszteni, és élő nyelvben használni is. Szóval külföld esetén a pszichológiával egyszerűbb az élet szerintem. Mindkettő lehet mentálisan megterhelő, az ügyész, ügyvéd, bíró is nézhet megcsonkított holttesteket képeken, és láthat olyan embereket tárgyaláson, akik vagy szívszorítóak, vagy más szempontból szörnyűségesek, de a válóperek még néha ezeknél is rosszabbak tudnak lenni, nem beszélve arról, hogy milyen gyűlölet tud egy tárgyaláson kibontakozni. Mindkettőhöz mentálisan edzettnek kell lenni, mert a pszichológus meg az ilyen embereknek az életét akarná helyrehozni, és mindkettőn sokat kell tanulni, mennyiségben és években is.
2022. szept. 18. 11:30
 12/26 NTBS ***** válasza:
19%
Talán jog.
2022. szept. 18. 21:48
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
A pszichológia érdekesebb és talán érthetőbb is, mint a jog. Közös bennük, hogy mindkettőben sokat kell tanulni, de a joganyagok sokkal szárazabbak, és néhány (vagyis inkább sok) jogszabályt művészet értelmezni is.
2023. márc. 6. 21:52
 14/26 anonim ***** válasza:
74%
Én inkább a jogot választanám, de az sem könnyebb. De amelyik érdekel!
2023. márc. 7. 11:48
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

"Minden eset egyedi, hiába vannak ilyen-olyan vágyálmok a robotokról, sosem fogják tudni átvenni az emberek helyét"

Vicces, amikor valaki próbálja menteni a saját szakát azzal, hogy az AI pár éven belül nem tudja kiváltani, mert ez ilyen meg olyan speckós. 🤣

2023. máj. 27. 06:54
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Engem a jog jobban érdekel de ott is az ügyészi pálya pl. Unokatesom jogász, büntetőügyvéd, de ő se ajánlja senkinek.
2023. máj. 27. 15:33
 17/26 anonim ***** válasza:
13%
Ez teljesen egyértelmű, hogy jogot, hiszen foglalkozásdoktorit ad. Márpedig foglalkozásdoktori nélkül bárki bármit mondhat, nincs a nevedbe beleírva, hogy egyetemet végeztél. A foglalkozásdoktorival már valaki vagy. Ez egy rang, kiváltság, kitűntetés xD
2023. máj. 27. 16:23
 18/26 anonim ***** válasza:
93%
17. LOL. A foglalkozásdoktorival nem “valaki” vagy, hanem egy ripacs 🤡, aki szemlesütve menekül, ha a rendes doktorok megkérdezik, milyen témából doktoráltál és miket publikáltál. Az a vicc, hogy a rendes (PhD-zett) doktorok nem is használják a doktori címüket, sem egyetemen sem publikációkon – az érdemtelenül osztogatott, semmit sem érő foglalkozás”doktorival” meg úton útfélen ripacskodnak a szellemi kisfarkúak. :D
2023. jún. 13. 08:09
 19/26 anonim ***** válasza:
11%

18. Szánalmas vagy, már megint te vagy az, aki kényszeresen szidja a jogászokat. Utoljára értelmesen leírom neked, mondjuk nincs értelme, mert egy megszállott jogászfóbiás vagy, lehet kibuktál onnan, és itt szidod:

1: senkit nem érdekelnek az átlag emberek közül a PhD-sok, azt se tudják, kik ők, senki nem kérdezi meg az utcán, hogy miből doktorált.

2: ha bárki is megkérdezi, miből doktoráltál, semmi szégyellnivaló nincs benne, hogy megmondod, jogász vagy, ez csak a te eltorzult elméd szüleménye, rajtad kívül SENKI sem így gondolkodik. Esetleg az orvosok is szégyelljék magukat? Hidd el, van olyan doktori, amit könnyebb elvégezni, mint egy orvosit, vagy jogot, max csak időben tart tovább. Egy társadalomtudományi terület nem olyan nagy cucc, mint 500 anatómia tételt megtanulni egy szigorlatra pl. egy orvosnak, vagy 200 beugró és 100+ tétel egy római jog szigorlatra jogon. Valahol csak tengenek az ösztöndíj miatt a PhD hallgatók.

Nekem inkább az a vicc, hogy egy zugbölcsész is doktorálhat ma már erőszakos távolbanézésből is, inkább ez a szégyellnivaló tudományos körökben. Egyébként meg ha egy PhD megszól egy jogászt vagy egy orvost, kenje a hajára a doktoriját, amivel megbecsültség hiányában garantált bérminimumon kutatgat és mellékállásokat vállal oktatás mellett, hogy meg bírjon élni, míg egy bíró megkeres havi egymilliót is simán, egy ügyvéd megfelelő ügyféli körrel még többet, és egy orvos is szintén ennyit. Szerintem nagyobb szüksége van a társadalomnak jó jogászokra, orvosokra, mint zugbölcsész PhD-ra.

2023. jún. 13. 10:05
 20/26 anonim ***** válasza:
71%

19. Senki nem szídta a jogászokat. Egy tisztességes mesterszak, olyan, mint egy mérnöki vagy matematikus mesterdiploma. Nem több, nem kevesebb.

“senkit nem érdekelnek az átlag emberek közül a PhD-sok” – valóban, de nem is ők verik a nyálukat, hogy ők doktorok, hanem egyes jogászhallgatók.

“Nekem inkább az a vicc, hogy egy zugbölcsész is doktorálhat ma már erőszakos távolbanézésből is”

Tudsz erre egy példát mondani? Nem tudom, milyen szakokra gondolsz, amik zugbölcsészetek, és lehet belőlük PhD-zni?

“ egy bíró megkeres havi egymilliót is simán, egy ügyvéd megfelelő ügyféli körrel még többet”

Ja ez szempont? Akkor a programtervező informatikusok, alk. matematikusok, alk. közgazdászok miért nem kapnak doktorit? Ők is simán keresnek 1 millió fölött.

2023. jún. 13. 10:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!