Pszichológiát vagy jogot tanulnátok inkább?
Én mindkettőt tanulmányoztam, de időhiány miatt az egyiket dobnom kellett. A jogtant választottam, azt böngésztem tovább. Nem azért, mert érdekesebb. A társadalomtudomány több dologra rávilágít.
(A lélektant inkább a harcművészet szemszögéből olvasgatom.)
Hát egyik sem jó választás (jogász vagyok), azt kell mondjam.
Divatszak, túlképzés, nehéz elhelyezkedés, nagy verseny stb. Szóval ettől a 2 szaktól ne várj sokat, aki hülye matekból meg ezekből az mind erre a 2 szakra megy sajnos. Meg ugye mindenkit felvesznek főleg ha fizet, aminek az az eredménye, hogy a szakma meg a képzés felhígult. Korábban a jog értelmiségi pálya volt, ma tele van a szakmájához nem értő, sokszor alig megélő, papírozós jogásszal. A fizetés jó szar, nem biztos megélhetés, ráadásul a technológia fejlődésével a jogászi szakma eléggé vissza fog szorulni, nem lesz szükség ennyi jogászra (amúgy így is annyi van, ha nem képeznének jó sokáig akkor is bőven lenne), mert nagyon sok minden kiváltható, egyszerűsíthető tehát egy ügyvéd nem fogja tudni kiszámlázni, így a bevétele is jól vissza fog esni. Joggal semmi esélyed külföldön, Ma.-on ragadsz, tehát ha jogot választasz akkor azt is vegyed számításba, hogy Ma-on kell az életed leélni.
Én egyiket sem választanám a helyedben, van pszichológus ismerősöm ő is panaszkodik. Jognál meg az évfolyam nagy része megbánta, hogy jogra ment. Több lehetőség van más szakmában, de komolyan! Fiatal vagy, jól gondold át!
Jogot semmiképp !!!
Kivéve, ha szeretsz és tudsz gyorsan szóról-szóra magolni száraz jogi nyelvezettel megfogalmazott szabályokat.
a jog azért szélesebb körben használható
a pszichó érdekesebb
esetleg az egyiket a másik után levelezőn :D
Amelyik érdekel. Én pszichológiát tanultam, mert ez az a hivatás, amit szívvel-lélekkel tudnék/tudok csinálni. :) A jog is érdekel, de csak bizonyos területei, a többit nem tudom hogyan tudnám megtanulni, annyira hidegen hagy.
Utolsó: a jog szélesebb körben használható? Pszichológusként a végzettségedtől függően dolgozhatsz iskolában, börtönben, szervezetpszichológusként, kórházban, párterapeutaként, tanácsadóként, családterapeutaként, gyászfeldolgozó terapeutaként, sportpszichológusként, szexuálpszichológusként, igazságügyi pszichológusként, művészetterapeutaként, kutathatsz, foglalkozhatsz egészen kicsi gyerekekkel, de felnőttekkel és idősekkel is ... végtelen sok lehetőség és terület van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!