Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Így nem sok eséllyel vesznek...

Így nem sok eséllyel vesznek fel PhD-ra igaz?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy most vagyok MA-n másodéves és BA-n nem volt tervben nekem a PhD. Minden egyes barátnőmnek ez a vágya és rájöttem, hogy én is szeretném. Viszont semmit nem csináltam, ami alapján felvehetnének. :( Versenyeredményem nincs. Voltam OTDK-n, eredmény nélkül, de arra mindenki elment, aki megpróbál felvételt nyerni és a szakdoga témát is visszük TDK-ra. Közösségi tevékenységem sincs, semmi pluszt nem vállaltam be, nem is tudtam volna, mert dolgoztam. Egyetlen dologra figyeltem BA-n, hogy kapjak tanulmányi ösztöndíjat. Semmit nem ért az egész, barátnőm kétszer nyert 1-1 millió forintot, 2. Lett az OTDK-n és még ő aggódik, hogy nem veszik fel.

Nagyon zavar a dolog, és hiába szeretem őt, de ha felveszik a PhD-ra, engem meg nem, akkor a barátságunknak is vége lesz.

Sajnos most már úgy vagyok ezzel, hogy semmit se tudok tenni annak érdekében, hogy növeljem az esélyeim. :( Munka mellett nincs időm,energiám. A legjobban az bosszant, hogy a barátnőm is elkezdett dolgozni, de ő neki van ideje mindenre, és annyira zavar, hogy én meg képtelen vagyok. Múltkor azt mondta nekem, hogy csak az a lényeg, hogy szeressem, amit csinálok. De azért kéne a PhD, mert úgy lenne időm dönteni, meg nem akármit elvállalni, mert kell a pénz. Kezdő MA diplomával semmire se megy az ember, sajnos. :( PhD után nem csak az alap munkákat lehet elvállalni...

Kapcsolataim nincsenek, a szakdoga témám is megtorpedózta a konzulensem, annyira nyominak érzem, mintha BAs lennék. Legszívesebben sírni lenne kedvem, pedig nagyon úgy fest, hogy valami égi jeleket küldenek nekem, hogy adjam fel ezeket a terveket. Szánalmasan érzem magam, a volt osztálytársaim mentek olyan egyetemekre amikről pontosan tudtam, hogy nem az ő szintjük és sajnos igazam is lett. Magamról is tudom, hogy a semmire nem vesznek fel, de mégis olyan csalódott vagyok. :(

2019. okt. 27. 21:29
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
96%

Milyen szakon vagy?

Nálunk pont a fordítottja megy: a legtöbb ember inkább a munka világába vágyik, mert ott még szerencse nélkül is kezdőként többet keres, mint egy phd-s az egyetemen. Tavaly pl. egyetlen egy hallgató jelentkezett, nem valami népszerű a dolog. Ott is kell krediteket teljesîteni, órákat tartani, dolgozatokat javítani, kutatni, reggeltől estig bent lenni, mindezt a közalkalmazott minimálbérért úgy, hogy te vagy a ranglétra legalján.

Ha a doktori miatt vágysz rá, el lehet végezni a phd-t levelezőn is, munka mellett.

Amúgy el nem tudom képzelni, hogy milyen szak az, ahol msc utan se lehet elhelyezkedni...

2019. okt. 27. 22:50
 2/23 anonim ***** válasza:
68%

Én sem tudom, hogy milyen szak ez, de PhD-ra úgy kell az embereket gyűjteni mert senki nem akar az egyetemen maradni, mindenki dolgozni megy és szakmai tapasztalatot gyűjteni. Sokkal népszerűbb a levelezős PhD és szerintem nagyobb haszna van: dolgozol és tudományos vonalon is mozogsz, nappali PhD-n "csak" kutatgatnak de fogalmuk sincs a munkaerő-piacról és nem is annyira veszik fel őket (tapasztalat).

Szóval ha nagyon kell a PhD ne bánd a nappali helyet, levelezővel jobban jársz!

2019. okt. 27. 23:24
 3/23 anonim ***** válasza:
96%

Ezért elveszítenéd valaki barátságát?????

Alja ember csinál ilyet! Rázd már meg magad!

2019. okt. 28. 06:46
 4/23 A kérdező kommentje:

Nem Budapesten, pszichológia szakon vagyok. Szerintem itt nincs levelező. Munkát se nagyon lehet találni, maximum környező településeken. Én nagyon örülök, hogy ezt a pályát választottam, de nagyon lentről indul a karrier. Levelezőre meg nem tudom, honnan lenne pénzem, levelező mellett nem lehet főállásban dolgozni. Szakképzés mellett kötelező a főállású munka, talán még olcsóbb is. 30 felett is lehet PhD-zni, de az úgy már nagyon más...

Nem tudom, hogyan lehetne egy barátságot fent tartani, ha most is alig beszélünk, annak ellenére, hogy egy egyetemen vagyunk, csak nem egy szakon. Ha meg még el is kerülök másfelé, onnantól még nehezebb lesz. Plusz más gondok is vannak.

2019. okt. 28. 07:46
 5/23 A kérdező kommentje:
Önköltséges, nappalin 100 ezer ft/félév. A szakképzések úgy 180 ezer ft/félév körüliek. Főállásban nem lehet PhD mellett dolgozni. Ugyanolyan, mintha valaki BA-MA-ra járna.
2019. okt. 28. 07:52
 6/23 anonim ***** válasza:
81%
Levelező mellett lehet főállásban dolgozni, nappali mellett nem lehet max. részmunkaidő. A pszichológia humán terület olvasgatnod kell sokat simán lehet munka mellett levelezőn csinálni, igen fizetős de ha főállásban dolgozol ki tudod fizetni a tandíjat félévente.
2019. okt. 28. 08:57
 7/23 anonim ***** válasza:
61%

Ahogyan olvasom az írásodat, a legjobb tanácsom az, hogy menj pszichológushoz. Tudom, hogy suszternek nincs jó cipője stb. de hidd el, szükséged van rá.

A PhD nem időhúzásra meg töketlenkedésre való. Ahogyan írod, – egyelőre – nem neked való a doktori program. Nem vagy hozzá elég jó, és a motivációd is sántít. Nem lennél ott se boldog. Miért nem kezdesz el dolgozni már most inkább valahol?

2019. okt. 28. 08:58
 8/23 A kérdező kommentje:

Utolsó: Igazán kedves vagy, egy pszichológusnak KÖTELEZŐ 150 óra önismeret. Csak tudod az egyetemisták nagy részének erre nincs pénze, nekem sincs. Részmunkaidőben dolgozom így is. A PhD nem arról szól, ki mennyire jó. Nem könnyű bejutni, de általában az emberek azért csinálják, mert KUTATNI szeretnének. Rengeteg olyan tanárom van, akik pszichológus kutatók, de nem praktizáló pszichológusok. Kis túlzással ég és föld a kettő. Többen csinálják mindkettőt, de ez az azzal jár, hogy egyikben sem kimagaslóak, viszont mindkettő érdekli őket. Tisztelet a kivételnek, mert hatalmas koponyák léteznek, csak ez sokszor IQ függvénye is. 110-es IQ-val is lehet valaki pszichológus, de 130 felettivel is. Mindkettő átlag feletti, és az egyetemisták zöme legalább 110-es IQ-jú, de azért a 130 mégis más. :D

Aki keresi az útját, mint én, annak azért jó a PhD, mert több elméleti kerettel ismertet meg, mint egy gyakorlati munka valahol. Ezt tapasztalatból mondom! A munka során rájöhet az ember, hogy az az egy dolog, amit éppen csinálhat jó neki, vagy sem. Én 1 éve dolgozom egészségügyben, soha többé nem szeretnék fizikailag is beteg emberekkel/emberek között dolgozni. De én ezt már 5 éve is tudtam, és látod, az élet úgy hozta, hogy ezzel is megismerkedtem. Nem bánom, ezt a tapasztalatot semmi sem adhatja vissza, viszont klinikai szakpszichológus nem leszek.

Ellenben tudom, hogy szeretem meghallgatni az embereket és ők is sokszor könnyen megnyílnak nekem, így pl: egy családterápiás munka nekem megfelelne. Viszont amiatt lenne jó most a PhD, mert fiatal vagyok, persze mindenki fiatalon kezdi, csak egyszerűbb saját élettapasztalattal segíteni, ami tényleg saját, és nem az, hogy vannak szüleim, akik házasok meg úgy amúgy láttam embereket élni.:D A mostani munkahelyemen is mindig cukkolnak a fiatalságommal. Egy kliensnek ugyanúgy joga van szkeptikusnak lenni!

2019. okt. 28. 17:15
 9/23 A kérdező kommentje:
Levelező nincs, más városba meg nem mehetek, mert nem mindegy az albérlet ára. Nettó kb. 150 ezerből szoba + tandíj nehezen jön ki. Egyetem után, remélem érthető, hogy nem szeretnék szobatárssal lakni, elég volt a koli.
2019. okt. 28. 17:20
 10/23 anonim ***** válasza:
79%

Kérlek, menj kutatónak, hogy embernek veled ne kelljen beszélnie. Fentről lefele ezt nem lehet csinálni.

(egy 120-as gyakorló kolléga)

2019. okt. 28. 21:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!