Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Valóban ennyire kilátástalan...

Valóban ennyire kilátástalan az elhelyezkedés bölcsész diplomával / diplomákkal?

Figyelt kérdés

Mindenhol csak azt olvasom , hogy a bölcsészdiploma úgymond értéktelen, mivel az álláskeresésben nem biztosít előnyt.

Én eredetileg Szlavisztika / Skandinavisztika (Major - minor kombó, ha az egyik túl nehéznek bizonyul, akkor angollal váltanám a minort, mivel az alapból megy C1 szinten és mindig is érdekelt az irodalom, a történelem és a kultúra így összességben.), azonban mindenhol csak azt hallom, hogy "Lehetetlen vele elhelyezkedni" "Csak időhúzás, aztán betanított munka" "5 év után mehetsz majd szobanövénynek egy multihoz."

Rettentően vonzanak ezek a szakok, szívesen hallgatnám őket akár mint "külső szemlélő", azonban teljesen elbizonytalanít a társadalom véleménye.

Bölcsészdiplomával rendelkezők, ti hol helyezkedtetek el a diplomátokkal? Elégedettek vagytok a munkahelyetekkel?

Leendő bölcsész hallgatók, mi a tervetek az egyetem után?

2019. szept. 24. 17:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
93%

Azt tanuld ami érdekel. Ha most nem fogsz vele olyan fizetéseket kapni mint pl. a mérnökök akkor mi van? Téged ez érdekel. Csak azért nem érdemes elmenni egy képzésre mert jól fizető állásokat lehet vele megkapni. A vége mindig az, hogy az illető utálni fogja a munkát.

Nyelvszakokkal lehetsz tolmács, fordító, stb. Nem utolsó sorban ki is mehetsz azokba az országokba, és vállalhatsz ott munkát. Vagy elmehetsz egy multihoz ahova keresnek ilyen-meg olyan nyelven beszélőket.

Minden diplomával el lehet csípni jó fizetéseket, csak oda kell tenni magad. Van ahol ez a kötelező tantervben mutatkozik meg, de van ahol ez az extra hozzátett munkát jelenti.

Nyugodtan válaszd ezt a kombinációt ha téged ez vonz. Le kell tojni ki mit gondol.

Én villamosmérnökin tanulok. Engem ez érdekelt, és egyáltalán nem izgat mennyit lehet vele keresni. Azok akik a pénzért jöttek tanulni, már vagy kibuktak vagy összeszedtek 2 év csúszást.

2019. szept. 24. 18:09
 2/11 anonim ***** válasza:
24%

Vannak közvetlenül piacképes bölcsész szakok (kommunikáció, jog); de a többséggel valóban nem lehet közvetlenül elhelyezkedni.

Dunának azért nem mennék ettől. Betolsz mellé szombati levelezőn egy gazdasági szakot, és ott vagy, ahol azok, akiknek csak a gazdasági szakuk van, csak te tanultál pluszban valamit, ami érdekelt.

Így viszont már értékes a bölcsész szak, például ha ilyen különlegesebb nyelvet tanulsz (héber, arab, kínai, japán, szláv vagy skandináv nyelvek), akkor menj mellé nemzetközi gazdálkodásra (kb. külkereskedelem), és máris erényt tudsz kovácsolni a bölcsészségből.

2019. szept. 24. 20:21
 3/11 anonim ***** válasza:
27%
Attól függ, milyen nyelv
2019. szept. 25. 16:35
 4/11 anonim ***** válasza:
17%

Nederlandisztika jó lehet mert

ritka

2019. szept. 25. 16:35
 5/11 A kérdező kommentje:
#3 Fent leírtam, de így összességben a bölcsész diplomákról szeretnék beszélni, nem specifikusan a nyelvszakokról. (Bár azért nem esne rosszul véleményt hallani a fent említett kettő hasznosságáról.)
2019. szept. 25. 20:15
 6/11 anonim ***** válasza:
17%
A felvin meg tudod nézni hogy melyik szakal mennyien helyezkedtek el
2019. szept. 27. 21:54
 7/11 anonim ***** válasza:
14%

"Azt tanuld ami érdekel. Ha most nem fogsz vele olyan fizetéseket kapni mint pl. a mérnökök akkor mi van?"

Jó ötlet! Elmondom majd a 2 gyereknek, amikor cipő darabja 10 ezer, 4x egy évben évszakváltáskor, hogy bocs, nincs rávaló. De anya legalább azt csinálja, amit szeret. És akkor mi van? Nem?

2019. okt. 5. 16:00
 8/11 anonim ***** válasza:
85%
Ki beszélt arról hogy kötelező lenne gyereket vállalni? Egy diplomástól meg már elvárható hogy ha vállal, akkor azt felelősségteljesen tegye. Igen is tanulja azt a kérdező ami őt érdekli. Nem lehet mindenki mérnök meg IT-s (és nem is kell hogy mindenki az legyen.)
2019. okt. 6. 16:09
 9/11 anonim ***** válasza:
89%
Nme tudom, miért említi valaki a kommunikációt. Dolgoztam újságnl ex-magyarszakosként, és örültek, hogy végre nem a 100. kommunikáció szakos tévedt be oda.
2019. nov. 9. 15:49
 10/11 anonim ***** válasza:
0%
Nem kötelező gyereket vállalni. Csak jó, ha tudja, hogy épp most dönti el, hogy telik-e majd rá neki, vagy csak ha jó házastársat fog ki, aki nem bölcsész.
2019. nov. 9. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!