Szerintetek lenne esélyem?
Két év múlva az érettségi után szeretnék a Hitotsubashi University közgazdasági karán továbbtanulni. Nyilván ösztöndíjjal gondoltam, mert azt a havi összeget nem tudná a családom finanszírozni. Ami Magyarországon elérhető, az a MEXT ösztöndíja, amivel konkrétan erre az egyetemre is mehetek (utána néztem). Ami a probléma, hogy Japán legjobb közgazdasági egyeteméről van szó, és fogalmam sincs, hogy így lenne-e esélyem. Magyarország harmadik legjobb (a 2011-es adatok szerint) közgazdasági szakközépiskolájába járok. Azért tettem fel most a kérdést, mert nemsokára eljön annak az ideje, hogy emelt fokú tárgyat válasszunk. Én a matematikára és a közgazdaságra gondoltam, már ha lehetséges így a kettő együtt, erre még nem kérdeztem rá. Matekból jelenleg olyan négyes (de ezen szeretnék még javítani), közgazdaságból pedig dicséretes ötös vagyok. Angolból emelt fokú, németből középfokú, japánból pedig N3-as (vagy ha minden jól megy N2-es) nyelvvizsgát szeretnék tenni. Az átlagom olyan 4 egész körül van, de ezen súlyosan szeretnék az elkövetkezendő két évben javítani. Mit gondoltok, lenne esélyem az ösztöndíjra, illetve bekerülni az egyetemre?
Elnézést, hogy hosszú lett, és előre köszönöm a segítséget. 16/l
Lenne esélyed. Jól tudsz angolul és japánul, jó az átlagod-simán! :D Úgy tudom, hogy több tantárgyból kell vizsgát tenni, itt vannak a múlt évi vizsgafeladatok: [link] Ha a többi tantárgy sem okoz neked gondot, nyert ügyed van szerintem. Én is álmodozok hasonlóról, a Wasedára szeretnék járni, de sajnos nem vagyok jó sem matekból sem angolból. :(
Mindenképpen ajánlom, hogy megpályázd!
Köszönöm! Igen tudom, hogy több tárgyból kell vizsgázni, de ez a közgazdaság esetén csak a matek, angol és a japán (hála istennek, sem fizikából, sem kémiából nem vagyok túl jó, esetleg biológiából :))
Figyelj, ha ezt szeretnéd keményen meg kell érte dolgozni. Tavaly, kilencedikben az átlagom 3,4! volt. Minden csak akarat kérdése :)
Egyetértek!:D
Egyébként hogyan jött ez, hogy Japán egyetemen szeretnél tanulni, méghozzá a Hitotsubashin? :) És hogy tanulsz japánul? Bocsánat a kérdésekért, de örülök, hogy találtam egy hozzám hasonló érdekeltségű egyént! :)
Szia, én egy hónapja Osaka-ban vagyok a MEXT ösztöndíjjal :)
Esélyekkel kapcsolatban... tavalyelőtti átlagok a japán teszten: 16% természettudományosoknak, 37% a humánosoknak (közgáz is ide tartozik), szóval ha jól sikerül a japán vizsga az nagy előnyt jelent. Matekra erősen rá kell gyakorolni, én pár héttel előtte kezdtem bemagolni mindent, azóta jól el is felejtettem.
Ha interjúra is behívnak majd és jól megy a nyelv, érdemes japánul lefolytatni, örülnek neki. Amúgy akikkel dolgod lesz nagyon kedvesek és jófejek :) (Persze lehet hogy addigra lecserélődik a stáb). Ha az interjún kiválasztanak már lehet reménykedni, úgy tudom idén 3 embert választottak az 5 éves ösztöndíjra, abból 2-en meg is kaptuk.
Még egy dolog: ha megkapod az ösztöndíjat, NEM te döntöd el, hogy melyik egyetemre kerülsz be a felkészítő év után - úgy tudom adni kell majd le egy listát arról, hogy hova szeretnél kerülni, de az csak egy lesz a sok tényező közül. Elméletileg 3 nagyobb vizsga lesz az évben, ebből az első 2 a döntő. Szóval a Hitotsubashi-hoz valószínőleg nagyon kell majd hajtani.
És amúgy a 2010-es kiírás japán tesztje ijesztőnek tűnik, de ne azt vedd alapul. Tavaly legalábbis 3 részre (kezdő, közép, haladó) osztott, 200 pontos teszt volt többfajta feladattípussal.
Megpróbálni sosem árt, csak a sok várakozás fog majd játszadozni az idegeiddel. Mindenesetre sok sikert, nem lehetetlen :)
És tudom, hogy nem szép dolog az önreklámozás, de bebiggyesztem ide ezt a linket - most még nincs sok dolog fent, de próbálok majd több dolgot megosztani az itteni életről: [link]
Köszönöm, sokat segítettél :) amúgy veled még januárban volt egy-két üzenet váltásom e-mailen ha jól emlékszem.
Mindenesetre a blogodat olvasni fogom :)
Akkor nem aggódok, a 98ezer yennek a fele már most megvan (1,5 éve elkezdtem gyűjtögetni a pénzt, amiket innen-onnan kapok, és remélhetőleg ez még meg is fog idén duplázódni, majd ha elkezdek nyáron dolgozni :D)
Mindenesetre csak nem olyan ijesztő ez, mint amilyennek leírták a "jelentkezési tudnivalókban" :)
Megkaptuk a papírt és fel lehet együtt venni a matek és a közgazdaság (konkrétan elméletire szeretnék menni) emelt szintű felkészítést :)
Már ha valakit érdekel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!