Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Milyen lehetőségek vannak...

Milyen lehetőségek vannak külföldön (USA), ha egyetemre akarok menni? Kinek mi a tapasztalata, véleménye erről?

Figyelt kérdés
Idén, vagy januárban valószínűleg kimegyek a páromhoz Washingtonba (ő már 6 éve kint él). A kérdésem az,hogy szeretnék ott egyetemre jelentkezni. A kérdésem az,hogy ott milyen nehéz a felvételi, vagy egyes helyeken csak beiratkozni kell? A másik kérdésem,hogy én munka mellett végezném el, de nem tudom,hogy van-e ott is ilyen lehetőség. Mennyire horribilis összeg ott egy félév mondjuk nem egy büfé szakon? Bármilyen tapasztalat, vélemény érdekel.
2009. szept. 11. 12:03
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy a tandíjak elég súlyosak, pláne a jobb nevű egyetemeken. Ha komolyak a szándékaid, érdemes felkeresned azt az egyetemet, ahová mennél és meg kell érdeklődnöd, hogy milyen elvárásokkal lehet jelentkezni. Esetleg mint magyar állampolgártól kérnek-e valamilyen iratot, pl. letelepedési engedélyt.

A tandíjra visszatérve, ne az itthoni viszonylatokban gondolkozz!

2009. szept. 11. 13:15
 2/21 anonim ***** válasza:
Általánosságban nem lehet erre válaszolni. Nézd meg konkrétan az intézmények honlapját, majdnem mindenhol részletesen leírják, mi vonatkozik a külföldiekre, mennyi a tandíj, milyen papírok kellenek, hogyan lehet jelentkezni, milyen a beosztás stb. Arra számíts, hogy felsőfokú (TOEFL) nyelvvizsgát kérni fognak.
2009. szept. 11. 13:57
 3/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Utána fogok nézni mindennek. Ezt a nyelvvizsgát nem is tudtam,hogy le kell tenni, érnek még meglepetések.
2009. szept. 11. 15:16
 4/21 anonim ***** válasza:

Szia!

Ahhoz, hogy tanulhass egyetemen, először is tanuló vízumot kell szerezned még mielőtt kijössz ide. Utána pedig nem tudsz munkát vállalni, mert a tanuló vízumon csak korlátozottan lehet munkát vállalni, szóval ilyen full-time jobra ne számíts.

A felvételi követelmények minden egyes egyetemen mások, ahogy a tandíj mértéke is. Van, ahol van felvételi vagy csak azt kérik, hogy legyen meg az érettségi (high school diploma) persze angol fordítással és a TOEFL nyelvvizsga, aminek a pontja meghatározza, hogy felvesznek-e vagy sem. Washingtonban is több egyetem van, szóval így nem tudom, hogy mennyi lenne félévente, de ha megmondod, hogy mit akarsz tanulni, megkeresem a neten neked. Fontos még tudni, hogy van-e már diplomád vagy ez alapképzés lesz? Az alapképzés itt 4 év, nem 3, mint Európában.

Ha van még kérdésed, írj, én itt végeztem az egyetemet.

2009. szept. 15. 09:26
 5/21 anonim ***** válasza:
Nem kérnek egyébként letelepedési engedélyt, sőt nem is adnak. Tanuló vízum kell, ha magyar állampolgár vagy és akkor sok egyetem külön, sokkal magasabb tarifát fog szabni, mert ugye a külföldinek drágább az egyetem.
2009. szept. 15. 09:29
 6/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ és a segítséget. Barátomhoz költöznék ki Washingtonba, ő már régóta kint él. Véleménye szerint elindulásnak azt is lehetne csinálni,hogy 3 hónapig turista vízummal lennék kint, azután pedig(illetve közben,ha lehetséges) keresek munkát. Miután sikerülne munkát találnom, akkor szeretnék elkezdeni egy iskolát. Erről mi a véleményed? Azért is írtam erre az oldalra, hogy mások véleményét is meghallgassam és egyszerűbben átlássam a helyzetet. Itthon végeztem kommunikáció-művelődésszervező szakon, de ezzel szerintem sehol sem lehet igazán elhelyezkedni(nem meglepő). Leginkább biológiát, pszichológiát, vagy informatikát szeretnék tanulni,ehhez van leginkább affinitásom. Mindezt persze Washingtonban, ahol laknék. Biztos van akkor tapasztalatod a kinti oktatással kapcsolatban.Bármilyen vélemény érdekel.Szerinted az alapján, amit írtam megoldható a kinti tanulás? Milyen színvonalú, mennyire nehéz ott általában egy felsőoktatási iskola? Válaszodat előre is köszönöm?
2009. szept. 16. 14:17
 7/21 A kérdező kommentje:
Az utolsó mondatom persze kérdőjel nélkül értendő. :)
2009. szept. 16. 14:19
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

"Miután sikerülne munkát találnom, akkor szeretnék elkezdeni egy iskolát. Erről mi a véleményed?"

Az a véleményem és ez nem csak vélemény, hanem tény, hogy turista vízumon nem fogsz kapni legális munkát alapból, mert senki sem fog alkalmazni. A munkavállaláshoz social security number kell, ami neked turista vízumon (helyesebben visa waiveren) nem lesz. A munkát Magyarországról kell intézni. Kell találni egy szponzort...de hát a barátod valószínűleg ezt tudja, hisz ő is dolgozik, nem?

Ha jól beszéled a nyelvet, az iskola nem lesz probléma, de ahhoz tanuló vízum kell. Azt pedig mindig megadják, ha meg van rá a fedezeted. Tehát ha van rá pénz, akkor a tanuló vízum a legjobb, csak hogy neked magyarként sokkal többet kell fizetni, mint egy itteninek.

Azt ne felejtsd el, hogy ha illegális státuszba csúszol, nem kaphatsz semmilyen vízumot legalább 10 évig (nem fognak beengedni), ha egyszer vissza akarnál menni. A Washington az DC vagy Washington állam? Attól is függ a tandíj, hogy milyen szintű diplomáról van szó. Ahol én néztem példának DC-ben tárgyanként 1945 dollár tárgyanként a mesterképzés, de erre még jönnek díjak. Csak a tandíj 24,000 dollár körül lenne. Ez neked belefér?

2009. szept. 17. 05:46
 9/21 A kérdező kommentje:
Igen, azt tudom,hogy a turista vízum alatt nem dolgozhatok,ami 3 hónap, de miután letelik, valamilyen mód csak lesz rá,hogy maradhassak és ne toloncoljanak ki úgymond, akkor vállalhatok munkát és ha lesz egy biztos munkahelyem, akkor belekezdhetek a suliba. Viszont tényleg egy kész vagyon az iskola odakint. Ez nagyon elvette a kedvemet. Ahhoz nagyon jó fizetés kellene, amire eleinte nincs sok esély, hiszen nem rég óta dolgoznék kint. Sajnos nem vagyok gazdag, lehet,hogy egy jó ideig le kell mondanom a tanulásról odakint. :(
2009. szept. 17. 10:34
 10/21 anonim ***** válasza:

"Igen, azt tudom,hogy a turista vízum alatt nem dolgozhatok,ami 3 hónap, de miután letelik, valamilyen mód csak lesz rá,hogy maradhassak és ne toloncoljanak ki úgymond, akkor vállalhatok munkát és ha lesz egy biztos munkahelyem, akkor belekezdhetek a suliba."

De nemcsak a turista vízum alatt nem dolgozhatsz...nem fogsz tudni státuszt váltani utána sem. Nem fognak alkalmazni legális munkára. Nagyon gondold meg, mert ha egyszer túl maradsz a 3 hónapon, már nem fogsz tudni kiutazni az USA-ból, mert ha egyszer megteszed, soha többé nem fogsz tudni visszamenni. Az illegális munka nem diplomás munka. Nem hiszem, hogy ez olyan jó dolog. Gondold át, hogy van-e ennek értelme. Bármikor kitoloncolhatnak, illegálisból nem lesz soha legális kivéve ha összeházasodik egy amerikai állampolgárral. A barátod állampolgár?

2009. szept. 18. 05:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!