Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Külföldön melyik egyetemre a...

Külföldön melyik egyetemre a legkönnyebb bekerülni, ami jó színvonalú is?

Figyelt kérdés

Német és angol nyelvterületen érdekelne, főként az EU-n belül. Biológiát szeretnék tanulni, később a kutatás területén elhelyezkedni. Most a németet és az angolt is középszinten beszélem, jövőre szeretnék kimenni nyelvtanulás céljából az adott országba. Jelenleg itthon gyűjtöm a pénzt, van munkám és tudok félretenni. Olyan egyetem kéne, aminek azért elég jó hírneve van. Nem konkrétan a TOP 3 egyetemre gondolok, de ha már kimegyek, akkor az érjen többet, mintha itthon végzem el a a szakot.

Idáig Angliával szemeztem, csak aztán utánanéztem és nem könnyű bekerülni. Azt mondják, újra le kell érettségiznem, mert a magyar érettségit nem nagyon szeretik, továbbá a gimnáziumi jegyeimtől kezdve motivációs levélen át mindent néznek. Így ez elég reménytelennek tűnik. Bécsről azt mondják, hogy ingyenes és nem kell felvételizni sem. Bár nem tudom, hogy ez mennyire igaz. Viszont Bécs közel lenne, és az egyetem is elég nívós. Más ország felvételi követelményeit meg sajnos nem ismerem.

A pénzről annyit, hogy nekem is van félretett pénzem és a szüleim is támogatnak, ha meg így is kevés lesz, akkor sok lehetőségről hallottam már (hasonlók mint a diákhitel, csak kinti változatban). Szóval nem az anyagi része lenne a legfontosabb, így azt kérlek ne is írjátok.

2012. aug. 15. 12:53
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
nézd meg a dén népiskolákat.
2012. aug. 15. 13:48
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Azt én is úgy hallottam,hogy Ausztriába nem kell fizetni és mindenkit felvesznek és majd ott elválik,hogy bírod-e vagy nem.Egyébként szerintem is Németország vagy Ausztria lenne jobb döntés,mert Németország biológia szempontjából is jó,kutatás szempontjából sok németet hallani,hogy ezt meg azt találtak fel és mindig fejlődnek.Én is biológus leszek,csak én majd Msc-re szeretnék kimenni külföldre.
2012. aug. 15. 14:23
 3/21 Dubi ***** válasza:
98%

Az Egyesült Királysággal kapcsolatban nagy tévedésben vagy :)

Idén jelentkeztem 9 emberrel az UK-ba, mindet jó helyekre vették fel. Edinburgh, Glasgow, St Andrews, Liverpool, Aberdeen, Durham, York, Loughborough, Dundee, fejből ennyi ajánlatról tudok az ismerősöknél. Végül persze szelektáltak az egyetemek között, csak érzékeltetni akarom, hogy jöttek offerek. Én St Andrews-ba megyek, és nem vagyok, csak jó tanuló. Szeretik a magyar érettségit, abszolút elfogadják! A gimnáziumi jegyeket nem nézik, a motivációs levelet segítséggel jól meg lehet írni, kell még egy tanári ajánlás, és jelentkezhetsz is január 15-ig a UCAS rendszerén keresztül. Az angol nyelvtudást különböző szinteken követelik meg a különböző egyetemek, IELTS vagy TOEFL nyelvvizsgát kell tenned, 6.5-ös overall vizsgával IELTS esetén már biztonságban érezheted magad, annál többet csak az Oxbridge kér, 7.0 . Van olyan egyetem, amelyik a 6.0-val is megelégszik. Nekem csak másodszorra sikerült jól megcsinálnom (első 6.0, második 7.0), szerintem ez a legnehezebb része, de vannak, akik simán veszik ezt az akadályt. Ha kell, meg tudok osztani veled pár IELTS tesztet, hogy lemérhesd a tudásod.

Mivel a te hsz-edben is írtál pénzügyet, ezért én is írok: Skóciában állami finanszírozású tandíj van, koleszt kell fizetned. És Edinburgh-Glasgow nagyon jó kutatóegyetemek, St Andrews kevésbé szokott kutatni tudomásom szerint (de így is az élen jár!), az egyetemeket kutatói hálózatok fogják össze, azaz néha adódik váltási lehetőség, hogy kutathass a későbbi évek során.

5 egyetemre adhatsz le jelentkezést az UK-ban, tavasz folyamán igazolnak vissza legkésőbb május végéig ha jól emléxem. Conditional, azaz feltételes ajánlatot kapsz, ha teljesíted a feltételeket, felvesznek, ha nem, akkor nem biztos. Egy 5-ös átlagú érettségivel, 1-2 emelttel (nem angol), 6-7 tárggyal összesen már nagyon jó ajánlatokat kaphatsz.

Ha tovább is érdekel, írj itt vagy privátban!

2012. aug. 15. 21:21
 4/21 Dubi ***** válasza:
55%

Gyakorlatilag a téma kérdésére nem válaszoltam. Nincs arra recept, hogy hova hogyan tudsz bekerülni, ezt az egyetemek tök szubjektíven döntik el, leginkább a Personal Statement alapján. Viszont olyan magyarról még nem hallottam, aki csak jó egyetemeket jelölt be a jelentkezésnél UK-ban (top 20, és ott azért ez többet jelent mint itt, hiszen a világ minden tájáról mennek oda diákok tanulni -> több a diák, több az egyetem), és 2 ajánlatnál az 5-ből kevesebbet kapott volna. Igazából 3 volt a minimum szám az átlagnál.

Top 20 alatti egyetemet nem érdemes jelölni, mert azt a presztízst és színvonalat az ELTE-BME-Corvinus-SOTE quatro üti, világszinten nézve.

2012. aug. 15. 21:32
 5/21 anonim ***** válasza:
80%

"Top 20 alatti egyetemet nem érdemes jelölni, mert azt a presztízst és színvonalat az ELTE-BME-Corvinus-SOTE quatro üti, világszinten nézve"

Marminthogy vilagszinten nem top 20 egyetembe nem erdemes jelentkezni, vagy Nagy Britanniaban nem top 20-ra?

Az elso esettol nyilvan mindenki sirogorcsot kapna, vilagszinten magyar egyetemek a 400-500-ik hely korul tunnek fel, hamarabb soha.... (es ez mind a harom vilagranglistara igaz, ARWU, QS, TIMES)

A dolog akkor is oruletes hulyeseg, ha csak top 20 brit egyetemrol beszelunk. Oszinten erdekelne, egyszer valaki meselje mar el, miert hiszi mindenki Mo.-on, hogy amagyar felsooktatas jo, es a magyar egyetemek megbecsultek. Nem azok, es senki le se szarja ezeket, es senki nem is hallott roluk. Ketsegkivul vannak europai szinten is jonak mondhato szakok, tobb orvoskepzes, ELTE matek, stb, de ezek kivetelek. Top 20 brit egyetemet utik...szoval egy ELTE jobban cseng mint egy King's College London? Vagy Egy Queen Mary, University of London, vagy egy Birmingham, vagy egy SOAS? Soha a budos eletben. Sem Europaban, sem sehol a vilagon. A szomszedban, Ausztriaban se. Sehol.

Persze tudom, erre kapok egy kioktato vlaszt, amiben a negyzet korkorositve lesz, es be lesz bizonyitva, hogy ezen egyetemek alazzak az emlitett Brit intezmenyeket. De nem.A mezei reakcio az, hogy valami szar kelet-europai egyetem... Ami reakcio lehet, hogy nem igaz, de Mo.-on hogy kezelnenek egy mondjuk kazah vagy ukran diplomat? Es most nem szakembeekrol beszelek, akik mondjuk adott teruleten tudjak, hogy az ELTE matek nagyon jo, vagy a kijevi regeszkepzes szinten naggyon jo, hanem mezei munkaadokrol. Mert az emberek Mo.-on is kb. ugyan igy reagalnanak egy ukran vagy orosz diplomara, hogy valami bagatel keleti.

Nemhogy egy top 20, egy top 50-80 brit diploma is tobbet er barmelyik magyar diplomanal, sot, akar top 100 is. Meglehet az adott egyetemek tenyleg nem tul epuletesek top 100 kornyeken, de az embereknek az ugrik be, hogy je, brit, a brit felsooktatas a magyarral ellentetben tenyleg vilaghiru, nem is lehet anyira rossz. Csak brit. Magyar? Az valami bagatel keleti...

2012. aug. 16. 22:43
 6/21 anonim ***** válasza:
83%

Meg annyit, hogy jomagam vilagszinten top 5 egyetemen vegeztem, es most vilagszinten top 1-nek tekintett (igen, az) egyetemen irom a doktorit. Kelloen sokat utaztam es lattam ahhoz, hogy tudjam mirol beszelek. Az emberek az akademiaban tisztaban lehetnek egyes magyar egyetemek ertekeivel, de rajtuk kivul senki se. A google segit, konnyeden ra lehet keresni egyetemekre, de jelentkezesek szazainal nincs egy HR-es aki ezt megcsinalna. Az, hogy a magyar egytemek vilagszinten 400-500-nal jonnek elo (ELTE, Szeged), Corvinus QS eseteben 600 utan, realisan tukrozi az elfoglalt helyuket. De az emberek atlagos velemenye ennel is sokkal lesujtobb, pontosan az emlitett okok miatt. Ha valakinek fogalma sincs egy egyetemrol, mert nem hallott rola, akkor az ugrik be, amit az orszagrol, es esetleg annakf elsooktatasarol tud. A magyar felsooktatasrol nem tud senki semmit, de ami az orszagrol ugrik be, abban sok koszonet nincs. Legalabbis Europaban. Eszak Amerikaban a kelet-europai nem annyira pejorativ, sot, ezerszer kevesbe, de azert nem kialtanak fel orumukben, jajjdejo, ilyen diplomas embert talaltak.

De ahogy irtam, az vesse rajuk az elso kovet, akinek a Mo.-tol keletre talalhato egyetemekrol es orszagokrol barki jo az eszembe jut. (Es megint, nem azokrol beszelek, akik tudjak, hogy pl. a Lomonoszov jo egyetem, hanem az atlagrol.)

2012. aug. 16. 22:51
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

Teljes mértékben egyetértek az utolsóval, csupán annyit kötnék bele, hogy természetesen nem mérvadó és semmit nem árul el az egyetemek színvonaláról, hogy az átlag ember miről hallott és miről nem. Jómagam úgyszintén top 5 egyetemen írom a doktorit, és bizony a magyar (és más nemzetiségű) ismerőseim nagy többsége azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák, míg a vele egy városban található szintén toplistás egyetemről szinte mindenki hallott. Sőt, megkockáztatom, hogy nem találkoztam még olyannal, aki ne hallott volna róla.

Hogy miért ragaszkodik minden honfitársunk foggal-körömmel ahhoz, hogy igenis a magyar oktatás a legjobb a világon, nos, ez számomra is örök rejtély marad. Félreértelmezett nemzeti öntudat, talán...? Iszonyatosan döbbenetes, hogy hány olyan megjegyzést kap az ember, hogy "ja, hát Amerikában az egyetem alacsonyabb szintű, mint nálunk a középiskola" és "ugye azért mentél Amerikába tanulni, mert itthon túl nehéz volt neked az egyetem". Na persze.

Én az alapképzést magyar egyetem(ek)en csináltam, tehát bőven van összehasonlítási alapom. A különböző oktatási rendszek közt tátongó szakadékokat illetően most nem kívánok részletekbe menni, ezt már úgyis rengetegen leírták a különböző topikokban. Igaz, azt a magyar egyetemet és szakot, ahova én jártam, ismerik ott, ahová most járok, mert az adott területen világszínvonalú, azzal a különbséggel, hogy lényegesen kevesebb anyagi és erkölcsi támogatást kap.

Egyébként a világranglista - legyen bármennyire hiteles és reális - nem minden. Kétségtelen tény, hogy igenis számít, honnan van a diplomád / PhD-d, de ami ennél is jobban számít: hogy hol tudsz kiteljesedni. Van olyan (amerikai) ismerősöm, akit mindenhova felvettek, ahova beadta a jelentkezését, és mit ad isten, egy top 3 egyetem helyett egy "party-egyetem" hírnévvel rendelkező egyetemet választott. Hogy miért? Mert egyrészt azon szakon ugyanolyan kiváló oktatás folyik azon az egyetemen is, másrészt úgy gondolta, hogy lelkileg-szakmailag jobban érezné magát ott.

2012. aug. 17. 23:40
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Jo, az MIT-t sokszor az Allamokban se ismerik, a muszaki egyetemek nyavajaja. Pasadenaban is tudnanak errol meselni :)

Party egyetem: csaloka dolog a Princeton Review, a stata flagshipek sorra jonnek mint party iskolak. Holott egy Wisconsin-Madison, egy UCLA, egy Michigan mind-mind kivalo kutatoegyetemek. A sor hosszasan folytathato, egy Ohio State is baromi eros, vilagszinten top 70, de a legnagyobb partiiskolak egyikenek van mondva. Egy UC Santa Barbara-nal lehet megremeg a lec, (marmint kivalo egyetem, de kvazi a strandon van:D) de lehet embert olnek ott egy tenure track allasert... Ugy fogalmaznek, hogy a jobb state flagshipek mind ott sorakoznak mint partyiskolak, csucsszinvonalu kutatas ide, vagy oda. Egyszeruen van 30-40.000 diakjuk, ezvan.

A magyar mentalitas szamomra is talany, bar igazabol tok jellemzo dolgok vannak benne. A magyar mindent magmagyaraz (azert jobb az az egyetem, egyetemi rendszer mert), vagy legyintessel elintezi (csak a peeeezen mulik, meg azok szerencsesebb orszagok), vagy atmegy kicsinylobe: hah, a mieink is vannak olyan jok, meg amugy is, mindnki tudja, az amerikaiak hulyek.

Ami ebben erdekes es tipikus az az, hogy mas nemzeteknel ez nincs meg. lehetnek marhara onerzetesek a franciak, es nyomjak is az sajat egyetemeiket, jobbnak kepzelik azokat mint amilyenek, de pl. fel nem merulne bennuk, hogy pl. barmelyik egyetemuk Oxbridge kozelebe erhetne (hogy europai peldat hozzak). Nemeto ugy szinten. Ervelnek, magyaraznak, de egy szintig. Es elismerik, hogy adott brit, amerikai egyetemek jobbak. Foleg az amerikaiakat, mert a briteket fajob beismerni, az evidens kettoson tul :) De a magyar, az mindent megmagyaraz, es hihetetlenul onerzetesen csinala fabol vaskarikat. Ami agyrem, en hallom engem is bosszant, nevetseges, de amikor Pesten egy tarsasagban egy vita kapcsan valakinek a (magyar)ismerose gyakorlatilag levezette egy Brown-on es egy Stanford-on tanulo ket cimboramnak, hogy miert is nyomorult szerencsetlenek ok, hogy nem az ELTE-re jartak (vagy Corvinus?), az nem kimondott orszagimazs epites volt...bar igyekeztem megyozni oket hogy ez egyedi eset, futobolond. bar tudtam, hogy nem az...

De ez a mentalitas mindenben megvan: azert jobb anyugaton, mert tortenelem, meeert, ez, meeert az, es mindenki hulye, aki nem magyar, meg mindenkinek marha szerencseje volt, szegeny magyaroknak nem. Ket eve nem voltam Mo.-on, de allitom, az az aprosag, hogy a regio orszagai elhuznak Mo. mellett, nem zavarja a tobbseget, siman megmagyarazzak, miert is nem tehet errol Mo.-on senki. Illetve mindig csak a masik...

2012. aug. 21. 01:37
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

+1. A part suli reszt picit felreertettem, elso olvasatra allaskerdesnek jott le. PhD-nel aranyszabaly, hogy minel jobb helyre menj. Ha egyetemen akarsz tanitani utanna, akkor foleg. Ezt senki sem ismeri be, mondvan, minden egyetemnek es programnak megvannaka z ertekeil de tul sok felveteli bizottsagbol hallottam belso infokat meg evekkel ezelott, hogy ezt elhidjem. Meg az egyetemi intezetekben az eletrajzok is arulkodoak, ki hol vegzett..

Nekem is az egyik lehetseges temavezeto jobban passzolt volna mint barmelyik masik, ahhoz ami erdekel, sot, ezerszer jobban (egy meglehetosen eros state flagship-en), de sajnos elso korben allasnal nem azzal kell eladnom magamat, milyen jofej is vagyok, hanem azzal, hogy behivjanak egyaltalan, mi szerepel a papirjaimon.

2012. aug. 21. 01:43
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Meg is kapom rendszeresen magyar ismerősösktől, hogy "dehát a Harvard toplistás, az MIT nem". Mondom is nekik, hogy nézzenek utána, de nem néznek. Akkor rájuk hagyom, hogy jóóvan, akkor gondolják azt, amit.

Igen, lehet, hogy félreérthető voltam, de PhD felvételire gondoltam. Azt nem is tudtam, hogy az Ohio State-nek is ilyen híre van. Nehéz elképzelni, hogy azon a környéken nagy partikat rendeznek. :) A mi szakterületünkön amúgy nagyon belénk verték, hogy a "fit" fonstosabb, mint a presztízs, hiszen nem BSc-ről / BA-ról van szó, hanem grad schoolról, amit - legalábbis jó esetben - nem azért végez az ember, hogy legyen egy doktori címe, hanem azért mert (szinte) megszállottan érdekli. Különben nem sokáig húzza a delikvens - ismertem ilyeneket magyar és külföldi egyetemeken is, jó, ha egy évig bírták. De persze, a név is fontos. Mondjuk lehet, hogy ez szakterületfüggő is, bár nem tudom, túl nagy tapasztalatom nincs még.

A magyar mentalitásról még annyit, hogy azért eléggé megtépázott minket a sors, az élet, a történelem, de az még nem feltétlenül ok arra, hogy önsorsrontókká váljunk.

Két éve nem voltál Magyarországon? Hűha.

2012. aug. 21. 19:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!