Elismertebb olasz egyetemen végezni, mint magyaron?
Top 200-ba ugyan hol? Van harom nagy es elismert az ARWU, a QS es a TIMES vilagranglistak. A TIMES 400-as listajan egyetlen magyar egyetem sincs, az ARWU-nal 301-400 kozott van az ELTE es a SZTE, QS-nel az ELTE 501-550, Szeged 551-600, a Corvinus 601+, a BME egyes targyi listakon szerepel, de osszesegeben nem fert bele a 700-ba. Legjobb 200-tol vilagszinten elegge messze vannak ezek :)
(Lehet esetleg targyi bontast lattal, ELTE matek, Szeged kemia benne lehet 200-ban.)
Abban viszont teljesen igaza van az elottem szolonak, hogy az olasz egyetem, ahogy en is irtam korabban, nem valami atemreaktorok, es a felsooktatas ellovasai. Joval hirsebbek mint az magyar egyetemek, meg joval oregebbek is, de a hirnevuk sehol sincs pl. a nemet, holland, francia, sved, stb egyetemekehez kepst, hogy Nagy Britanniarol ne is beszeljunk.
Vannak. Például a Milánói Műszaki Egyetem, Torinói Műszaki Egyetem mérnöki képzése nagyon elismert Európában.
Mérnöki képzések ranglistáján is látszik, hogy a Milánói Műegyetem kb. 25. helyen van Európában, Torinoi 65.illetve a többi Észak-olasz műegyetem előkelőbb helyen van, mint a BME (de idehaza nem ismerik). Ez a kettő például egy top-ligában van a híresebb brit és amerikai műszaki egyetemekkel.
Természettudományban nézve, pedig a Holland és Svéd egyetemekkel versenyeznek.
Ráadásul ezeknek az egyetemeknek nagyon erős ipari kapcsolatuk is van. (Lásd a Fiat konzorcium)
Az olasz egyetemek egy hátránya hogy összességében nincs olyan, hogy egy egyetem minden oktatásban a legjobb. Például a Milánó Műegyetem esetében a műszaki és természettudományos képzései nagyon elismertek egész Európában, de a többi az csak átlagos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!