Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Igaz, hogy már nem ingyenes a...

Igaz, hogy már nem ingyenes a felsőoktatás Skóciában?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam, hogy eddig ingyenesen tanulhattak EU-s állampolgárok skóciában, de 2012-től már nem. Igaz ez?

2012. ápr. 27. 19:01
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
Nem.
2012. ápr. 27. 19:52
 2/7 Retekszisz ***** válasza:
De igaz, az angilai egyetemek pedig 3-szor annyiba kerülnek, mint eddig. Túl sok a külföldi.
2012. ápr. 28. 17:54
 3/7 anonim ***** válasza:
Skotoknak nem ingyenes, fizetniuk kell erte. Kulfoldieknek ingyenes, kapnak tamogatast, kb 300 font havonta. Onnan tudom mivel itt elek, es van haverom aki egyetemre jar itt. Ezenkivul voltam ugy egy hete a Skills Development Scotland-ban, es ott is ezt mondtak. Ott adtak hozza 2 konyvet is, ami felsooktatasrol szol, szakokkal, miegyeb. Egy skot haverom nagyon fel van ezen haborodva egyebkent, nagyon kinos volt errol hallgatni a velemenyet.
2012. ápr. 28. 19:30
 4/7 anonim ***** válasza:

őő nem tudok róla, most olvastam a SAAS honlapján is a változásokat, de jelenleg nincsen semmi konkrét arról, hogy ne fizetné ki az EU-s diákoknak.

már amióta idekint tanulok egyetemen (2010), azóta megy a huzavona, hogy most van tandíj, nincs tandíj (bocsi, van tandíj, de a SAAS kifizeti az első undergrad 4 éves diplomád képzési árát), de én mindig mindenkinek azt mondom, hogy amíg hivatalosan vagy a SAAS oldalán, vagy minőségi újságokban erről nincs konkrétan szó, addig felesleges is erről beszélni - pláne, ha bekerülsz a rendszerbe, akkor nem fogják egyik évről a másikra fizetőssé tenni (ez nem Mo. hála az égnek:D)

amúgy utolsó:

a skótoknak sem kell fizetni egyetemi tanulmányokért (a college az teljesen más, olyan mint nálunk a főiskola/felsőfokú szakképző), igen, azok fizetősek, bár arra is lehet támogatást szerezni. az egyetem viszont skót diákoknak ingyenes (=a SAAS kifizeti a tandíjukat), plusz felvehetnek diákhitelt plusz akármi anyámkínját.

a külföldieknek is ugyanúgy ingyenes, mint a skótoknak (itt a külföldiek alatt szigorúan a nem rest of the UK, Eu student-eket értem; ergo nem walesi/angol/észak-ír, hanem EU-s diákoknak), ergo ha időben jelentkezel, akkor nincsen para, ha lekésed a határidőt, akkor sorry..

plusz a helyiek vehetnek fel egyedül diákhitelt, nekem előbb 3 évig folyamatosan itt kell élnem, hogy eligible legyek, hogy egyáltalán jelentkezhessek a megélhetési költségek fedezésére való diákhitelre és ettől még nem biztos, hogy adniuk kell. nekem senki sem ad havi 300 font támogatást, de egyik másik magyar ismerősömnek sem, vagy éppen EU-s ismerősömnek sem. ergo ez szerintem hülyeség, ilyen nincs. ha PhD-s diák vagy, persze az más, mert kb fizetnek neked, hogy diák legyél, de undergrad illetve MSc/MA elvégzéséig senki egy garast sem fog hozzádvágni (sajnos).

nekem skót lakótársam van, ő nincs felháborodva, felveszi a havi 600 font diákhitelt, nagyon kényelmesen elvan belőle, én meg dolgozom nyáron, dolgozom karácsonykor meg dolgozom part-time egyetem mellett, 0 támogatással, 0 bank overdraft-al, 0 student loan lehetőséggel plusz 0 bursary-vel. pedig elég alaposan utána néztem, de semmi ilyenről nem tudok, amiről te beszélsz :)

2012. ápr. 29. 17:44
 5/7 anonim ***** válasza:
bocs az off-ért: Utolsó hova jársz és mióta? (engem is érdekelne a Skóciában tanulás)
2012. máj. 7. 13:58
 6/7 anonim ***** válasza:
2010-ben jöttem ki (most fejezem be a második évem) és University of Glasgow magyar csapatát képviselem medicinal chemistry (gyógyszerkémia) szakon :)
2012. máj. 7. 21:17
 7/7 anonim ***** válasza:
és mennyi időbe telt munkát tanulnod is mit kell csinálnod? :)
2012. máj. 19. 11:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!