Igaz, hogy már nem ingyenes a felsőoktatás Skóciában?
őő nem tudok róla, most olvastam a SAAS honlapján is a változásokat, de jelenleg nincsen semmi konkrét arról, hogy ne fizetné ki az EU-s diákoknak.
már amióta idekint tanulok egyetemen (2010), azóta megy a huzavona, hogy most van tandíj, nincs tandíj (bocsi, van tandíj, de a SAAS kifizeti az első undergrad 4 éves diplomád képzési árát), de én mindig mindenkinek azt mondom, hogy amíg hivatalosan vagy a SAAS oldalán, vagy minőségi újságokban erről nincs konkrétan szó, addig felesleges is erről beszélni - pláne, ha bekerülsz a rendszerbe, akkor nem fogják egyik évről a másikra fizetőssé tenni (ez nem Mo. hála az égnek:D)
amúgy utolsó:
a skótoknak sem kell fizetni egyetemi tanulmányokért (a college az teljesen más, olyan mint nálunk a főiskola/felsőfokú szakképző), igen, azok fizetősek, bár arra is lehet támogatást szerezni. az egyetem viszont skót diákoknak ingyenes (=a SAAS kifizeti a tandíjukat), plusz felvehetnek diákhitelt plusz akármi anyámkínját.
a külföldieknek is ugyanúgy ingyenes, mint a skótoknak (itt a külföldiek alatt szigorúan a nem rest of the UK, Eu student-eket értem; ergo nem walesi/angol/észak-ír, hanem EU-s diákoknak), ergo ha időben jelentkezel, akkor nincsen para, ha lekésed a határidőt, akkor sorry..
plusz a helyiek vehetnek fel egyedül diákhitelt, nekem előbb 3 évig folyamatosan itt kell élnem, hogy eligible legyek, hogy egyáltalán jelentkezhessek a megélhetési költségek fedezésére való diákhitelre és ettől még nem biztos, hogy adniuk kell. nekem senki sem ad havi 300 font támogatást, de egyik másik magyar ismerősömnek sem, vagy éppen EU-s ismerősömnek sem. ergo ez szerintem hülyeség, ilyen nincs. ha PhD-s diák vagy, persze az más, mert kb fizetnek neked, hogy diák legyél, de undergrad illetve MSc/MA elvégzéséig senki egy garast sem fog hozzádvágni (sajnos).
nekem skót lakótársam van, ő nincs felháborodva, felveszi a havi 600 font diákhitelt, nagyon kényelmesen elvan belőle, én meg dolgozom nyáron, dolgozom karácsonykor meg dolgozom part-time egyetem mellett, 0 támogatással, 0 bank overdraft-al, 0 student loan lehetőséggel plusz 0 bursary-vel. pedig elég alaposan utána néztem, de semmi ilyenről nem tudok, amiről te beszélsz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!