Bécsi továbbtanulás? Véleményeket, tapasztalatokat várok.
Véleményeket, tapasztalatokat várok, akik Bécsben tanulnak.
Mennyire nehéz? Mennyi egy havi megélhetés (albérlet, kollégium) Milyen körülmények vannak( kollégium), árak..
Légyszi írjátok meg milyen nyelvtudással mentetek ki, dolgoztok-e, és hogy melyik egyetemen vagytok! Köszi. 17L
Szia!
WU Wien-re járok, nemzetközi gazdálkodásra. Nem tudom, hogy mi az, ami miatt Bécsbe akarsz jönni. Mostanában sokan azt mondják, hogy itthon sok a tandíj, ezért inkább Ausztria. Ez a legnagyobb hülyeség. EGyrészt, mert WS 2012-től Ausztriában is a legtöbb helyen (pl. Műegyetem, közgáz) visszaállítják a tandíjat, másrészt a kinti megélhetés egy hónapban annyi, mint egy féléves tandíj otthon. A kolik 200-300 euró között vannak árban havonta, albérlet egy jó 50-essel több. A kajára is legalább 200 eurót rá kell szánni, ha nem mindennap vajas kenyeret akarsz enni. Ezen felül még további költségek a könyvek, fénymásolás, utazás Bécsben, bulizáa, ez legalább egy 100-as. Plusz ha haza is akarsz járni, azért is fizetned kell. Tehát úgy számolj, hogy havonta egy erős 200ezer forintot mindenképp rá kell szánni egy alapszintű megélhetésre. Ráadásul itt külföldiként ösztöndíjakat sem kaphatsz.
Namost, ha felvesznek, akkor STEOP-ot kell raknod első félévben. Ez egy alapvizsga, ami ha nincs meg, nem az van, mint itthon, hogy egy félévet csúszol azzal a tárggyal, hanem azt a szakot azon az egyetemen egyszerűen nem folytathatod. A bukási araány az első szemeszterben 60% fölöttti! (és ebben az osztrákok is benne vannak, akik anyanyeli németet beszélnek) A követelmény elvileg B2 nyelvvizsga nyelvtudás szempontjából (de persze nem ECL vagy TELC, hanem mondjuk DSD vagy Goethe), de azt gondolom, hogy ennyi nem elég, főleg közgázon vagy jogon. A magyaroknak egyébként 75-80%-a már egy év után visszajön, mert kirúgják, vagy nem bírja az egyetemi hajtást. Szóval drágának, drága, nehéznek nehéz, de ha valóban jó vagy, akkor elvégezhető. Írj, ha konkrétan is érdekel valami.
Kedves utolsó válaszoló.
Akkor nem tudom hogy te hol vásárolsz be és mennyit eszel. Azon kívül még hozzátenném hogy WG a megoldás a lakhatásra. A duálképzés meg nem fog fizetőssé válni mert a cég fizeti a tandíjat. Ne szólj lecci bele a dolgokban ha rosszul tapasztaltad. Neharagudj hogy ezt mondom de ha jó szinvonalú oktatás lenne magyarországon akkor itt is akkora lenne a szórás.
Kedves előző!
Nézd, én kint vagyok Bécsben, te pedig nem. Hadd tudjam már jobban, hogy itt mi hogyan is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!